Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/2390/

Spartorama - Print | «Σεργιάνι στην Βυζαντινή Πρωτοχρονιά» από τις θυγατέρες της Πηνελόπης Σπάρτης

«Σεργιάνι στην Βυζαντινή Πρωτοχρονιά» από τις θυγατέρες της Πηνελόπης Σπάρτης

«Σεργιάνι στην Βυζαντινή Πρωτοχρονιά» από τις θυγατέρες της Πηνελόπης Σπάρτης
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, στις 18:30. Η κα Γεωργία Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου απαντάει σε ερωτήσεις μας
Οδός Εμπόρων

Φίλες και φίλοι σας περιμένουμε όλους στη ιδιαίτερη εκδήλωση μας!

Θα περάσουμε ένα ωραίο απόγευμα που αναφέρεται στην ιστορική μας κληρονομιά, το Βυζάντιο. Πραγματικά το Σεργιάνι θα γίνει μέσα από Βυζαντινά κάλαντα και Βυζαντινούς χορούς με Βυζαντινές φορεσιές!

Τα εδέσματα θα είναι κατασκευασμένα με τα υπάρχοντα προϊόντα και συνταγές της Βυζαντινής περιόδου!

Θεωρούμε ότι η συμμετοχής σας θα είναι σημαντική και θα μας δώσει μεγάλη χαρά!




  

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης η Πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Σπάρτης κ. Γεωργία Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου μίλησε στην ιστοσελίδα μας για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «Σιργιάνι στη Βυζαντινή Πρωτοχρονιά»:

«Η ιδέα γεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκινήσαμε το δικό μας σιργιάνι, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό γευσιγνωσίας με θέμα «Οι γεύσεις στο Βυζάντιο» τον οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Μονεμβασίας στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Στο διαγωνισμό αυτό οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» απέσπασαν το πρώτο βραβείο για την πιο άρτια παρουσίαση από το ορεκτικό έως το επιδόρπιο. Σκεφτήκαμε λοιπόν αυτή τη γνώση και την εμπειρία που αποκομίσαμε να τις εφαρμόσουμε σχετικά με το θέμα «Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς στο Βυζάντιο».

Στην ερώτησή μας για το πρόγραμμα της εκδήλωσης η κ. Ζαχαράκη μας είπε:

«Αφού θα ευλογήσει την πίτα μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος, το πρόγραμμά μας θα περιλαμβάνει μια σύντομη αναδρομή στις γεύσεις, στα ακούσματα και στους χορούς που αποτελούν την Πρωτοχρονιάτικη εορτή.

Τα παραδοσιακά κάλαντα θα ψάλλουν η Παραδοσιακή Χορωδία της νέας Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Βυζαντινούς χορούς της Πόλης θα παρουσιάσει το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας. Και τέλος, τα εδέσματα οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης».

Αυτή θα είναι και η πρώτη εκδήλωση των «Θυγατέρων της Πηνελόπης»  για το 2017.

Ρωτήσαμε τέλος, την Πρόεδρο του συλλόγου για τον φετινό προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων:

«Κατ’ αρχήν να ευχηθούμε υγεία, όχι μόνο στα μέλη μας και στις οικογένειές τους αλλά και σε εσάς που μας σκεφθήκατε και σας ενδιέφερε να παρουσιάσετε κάτι για την προσπάθειά μας,  καθώς και  σε όλο τον κόσμο. Το 2017 θα είναι ένας ακόμη δύσκολος χρόνος και θα χρειαστεί να είμαστε υγιείς, αγαπημένοι και όρθιοι στις επάλξεις για να βρεθούμε όλοι μαζί μπροστά, ξανά στο δρόμο της αισιοδοξίας, της προόδου, της ανάπτυξης και της ευτυχίας!

Το πρόγραμμά μας για την επόμενη χρονιά θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση την Κυριακή. Ευχαριστούμε πολύ και σας περιμένουμε να τα πούμε από κοντά στην εκδήλωσή μας».