Vekrakos
Spartorama | «Δυο πολύπτυχα του ΕΟΤ για τη Σπάρτη και το Μυστρά», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Δυο πολύπτυχα του ΕΟΤ για τη Σπάρτη και το Μυστρά», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 27/02/2020 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία
«Δυο πολύπτυχα του ΕΟΤ για τη Σπάρτη και το Μυστρά», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Οι εκδόσεις αυτές έχουν πλέον καταστεί συλλεκτικές και βρίσκονται μόνο στα Αρχεία του ΕΟΤ, στα χέρια κάποιων συλλεκτών και σε οίκους δημοπρασιών
Οδός Εμπόρων

Ο Ε.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) από το 1927 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του τουρισμού, του σημαντικότερου πυλώνα  οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. 

Μια από τις πλέον γόνιμες κι εντυπωσιακές δράσεις του ΕΟΤ ήταν και η παραγωγή εντύπων (ημερολόγια, διαφημιστικά φυλλάδια, καλλιτεχνικές αφίσες, λευκώματα κ.α.) με τα οποία «πλημμύρισε» με ελληνικό χρώμα τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις σε όλον τον κόσμο δίνοντας έντονα ερεθίσματα για να αναπτυχθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα της Ιστορίας, του ήλιου, της θάλασσας, των ζεστών και φιλόξενων ανθρώπων, στη χώρα του ονείρου. 

Στην εικαστική και ποιοτική αυτή προσπάθεια του ΕΟΤ συσπειρώθηκαν, κατά καιρούς, σημαντικοί δημιουργοί  (φωτογράφοι, ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες, κεραμίστες, αρχιτέκτονες, γραφίστες, σκηνοθέτες κ.α.) οι οποίοι σφράγισαν το έργο του ΕΟΤ στο πέρασμα του χρόνου, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’60. 

Η Σπάρτη, και γενικότερα η Λακωνία, με τα πολλά και αξιόλογα ιστορικά τους Μνημεία και τις φυσικές ομορφιές τους είχαν ένα σημαντικό μερίδιο σ’ αυτήν την εικαστική παραγωγή του ΕΟΤ.

Οι εκδόσεις αυτές έχουν πλέον καταστεί συλλεκτικές και βρίσκονται μόνο στα Αρχεία του ΕΟΤ, στα χέρια κάποιων συλλεκτών και σε οίκους δημοπρασιών, όπως, αυτά τα δυο παλαιά πολύπτυχα του ΕΟΤ για τον Μυστρά και τη Σπάρτη. 

Το πολύπτυχο του Μυστρά (Δεκ. 1960) έχει ως εξώφυλλο μια φωτογραφία της Α. Σοφίας (14ος αι.), του περίφημου ναού της συνοικίας των παλατιών του Βυζαντινού Μυστρά και το άλλο, της Σπάρτης, (Ιούλιος 1959), μια υπέροχη υδατογραφία (aquarelle) του περίφημου χαράκτη και ζωγράφου Τάσσου (Αναστάσιος Αλεβίζος, 25/3/1914 – 13/10/1985), με μιαν άποψη της Σπάρτης, από ψηλά. Ο καλλιτέχνης, έχει αποτυπώσει την οδό Ευαγγελιστρίας με τα όμορφα διώροφα και μονώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τα δέντρα της πόλης που αφθονούσαν τότε, στο βάθος το Ναό της Ευαγγελίστριας και στο φόντο, φυσικά, τον Ταΰγετο με τα μενεξεδιά προβούνια του και τις λευκές χιονισμένες κορφές του. 

Όμορφες και νοσταλγικές μνήμες από μιαν εποχή που έχει παρέλθει, ανεπιστρεπτί.

 

Σπάρτη 26-2-2020
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων