Vekrakos
Spartorama | Ο Ευάγγελος Βαλιώτης για τη Γιορτή της Γυναίκας

Ο Ευάγγελος Βαλιώτης για τη Γιορτή της Γυναίκας

Spartorama 08/03/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Ο Ευάγγελος Βαλιώτης για τη Γιορτή της Γυναίκας
«Η γυναίκα είναι η μεγάλη αγωνίστρια της ζωής. Είναι αυτή που γεννά τη ζωή, που υπομένει, που αντέχει στα δύσκολα»
Οδός Εμπόρων

Στις  8 Μαρτίου τιμάμε την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.

Τιμάμε τις γυναίκες εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα που το 1857 βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Αυτές τις γυναίκες που χωρίς να υπολογίζουν θυσίες, σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της.

Η σημερινή λοιπόν μέρα είναι ιδιαίτερη γιατί θυμίζει σε όλους μας πως αν οι γυναίκες έχουν κάποια δικαιώματα σήμερα, αν μπορούν επί παραδείγματι να έχουν δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά και της ψήφου, είναι αποτέλεσμα συλλογικών αγώνων από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι τώρα.

Η γυναίκα είναι η μεγάλη αγωνίστρια της ζωής. Είναι αυτή που γεννά τη ζωή, που υπομένει, που αντέχει στα δύσκολα. Διαχρονικά η γυναίκα, σε κάθε καμπή της ιστορίας, είναι πάντα παρούσα και τις περισσότερες φορές έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο εορτασμός  της ημέρας της γυναίκας παραμένει πάντα επίκαιρος και αναγκαίος. Σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη  τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών ενώ το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο. Για αυτό θα πρέπει ο αγώνας για ισότητα και δικαιοσύνη να είναι διαρκής μέχρις ότου εξαλειφθούν όλες οι ανισότητες.

Θα πρέπει λοιπόν να παλέψουμε όλοι μαζί  για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, ώστε να χτιστεί σε γερά θεμέλια η ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας.

Για εμάς η ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των γυναικών στο σύνολό τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Η συμμετοχή των γυναικών παντού, στα Δημοτικά, Περιφερειακά Συμβούλια, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις επαγγελματιών, στους Γυναικείους Συλλόγους μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστική.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά με υγεία,  δύναμη, ψυχικό σθένος και ελπίδα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

 

Για τη Δημοτική Ενωτική Κίνηση
Ο Επικεφαλής
Βαγγέλης Βαλιώτης


Οδός Εμπόρων