Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/25297/

Spartorama - Print | H Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου: «Ένας Τούρκος στο Σαλόνι μου»

H Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου: «Ένας Τούρκος στο Σαλόνι μου» - video

H Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου: «Ένας Τούρκος στο Σαλόνι μου»
Περίεργα παιχνίδια της ζωής, υποβάλλουν τους ήρωες του έργου σε δοκιμασίες, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα
Οδός Εμπόρων

Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης, από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», το Σύλλογο Ποντίων νομού Λακωνίας «Ο Πόντος», το βιβλιοπωλείο «Διηνεκές» και τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της συγγραφέως Ρούλας Σαμαϊλίδου, με τίτλο:

«Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου», μυθιστόρημα.

Πρόκειται για ένα ακόμα επιτυχημένο έργο της διακεκριμένης πλέον συγγραφέως Ρούλας Σαμαϊλίδου, το οποίο μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και στη Λήμνο -γενέτειρα της συγγραφέως-  κατά τη δεκαετία του 1980, αλλά και στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το ’22, που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο, η ελληνική Μικρασιατική εκστρατεία. Ένα εύρημα ωθεί τον Τούρκο γιατρό Τζεμάλ Γκιοκτσέν να λύσει τον γρίφο και να μάθει την αλήθεια, γιατί για εκείνον «το παρελθόν καθορίζει το παρόν». Ιστορίες ανθρώπινες βασισμένες στο συναίσθημα και την ανθρωπιά, πέρα από τα μίση που φουντώνουν από τους πολέμους και την αδίστακτη αλληλοεξόντωση των αντιμαχομένων. Περίεργα παιχνίδια της ζωής, υποβάλλουν τους ήρωες του έργου σε δοκιμασίες, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα. Μια καταγραφή της ανθρώπινης μοίρας και της ιστορικής πορείας των δύο λαών, που βρίσκονται απέναντι, με τη θάλασσα του Αιγαίου ανάμεσά τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Νίκων Τζινιέρης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, ο κ. Νικόλαος Κουφός και εκ μέρους του Συλλόγου των Ποντίων Λακωνίας, ο κ. Θεοφάνης Λάζαρης.  

Το βιβλίο παρουσίασε η κυρία Μαρία Γάββαρη και αποσπάσματα από αυτό διάβασε η κυρία Ποτούλα Πασχαλίδη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια, σχετικά με το κείμενο, από τον κ. Παναγιώτη Καρρά, ενώ από τη Χορευτική Ομάδα Θεραπνών, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κων/νο Κοτσώνη παρουσιάστηκαν αντίστοιχα παραδοσιακοί χοροί, που μετέφεραν στο ακροατήριο τον απόηχο της πολιτιστικής ζωή των Ελλήνων της Μικρασίας, πριν από τη μεγάλη καταστροφή τους.