Vekrakos
Spartorama | Κορονοϊός: Τι σημαίνει το «κολλήστε όλοι» της Αγγλίας

Κορονοϊός: Τι σημαίνει το «κολλήστε όλοι» της Αγγλίας

Spartorama 16/03/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Υγεία
Κορονοϊός: Τι σημαίνει το «κολλήστε όλοι» της Αγγλίας
Η προσέγγιση της Αγγλίας λέει πως, αν ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού νοσήσει, τότε όταν αναρρώσουν θα έχουν αναπτύξει ανοσία, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται ο ιός το ίδιο ραγδαία
Οδός Εμπόρων

Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών που λένε στους πολίτες τους να κλειστούν σπίτι, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός, η κυβέρνηση της Αγγλίας, θέλει να τον καταπολεμήσει κάνοντας πάνω από το 60% του πληθυσμού της να νοσήσει. 

Όταν μιλάμε για ομαδική ανοσία ή «ανοσία της αγέλης» όπως αποκαλείται πιο συχνά, συνήθως αναφερόμαστε σε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών, τα οποία έχουν εμβολιαστεί για ασθένειες όπως η ιλαρά, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να κολλήσουν κι άλλους γύρω τους. 

Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά όμως, για μια πανδημία, της οποίας το εμβόλιο δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και αυτό είναι ανησυχητικό από μόνο του. 

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, φαίνεται πως αυτή είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Αγγλίας, προκειμένου να καταπολεμήσει τον Covid-19. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η «ανοσία της αγέλης» θα επιτευχθεί, όχι μέσω των εμβολίων. 

Πρόσφατο ρεπορτάζ του βρετανικού ITV λέει πως, η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να επιτύχει «ανοσία της αγέλης» σε ολόκληρο το έθνος, επιτρέποντας στον ιό να φτάσει στον γενικό πληθυσμό. 

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, θέλει να διασφαλίσει ότι ο κορονοϊός θα περάσει μέσα από το πληθυσμό με πολύ αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε εκείνοι που υποφέρουν από τα πιο οξέα συμπτώματα του να μπορούν να λάβουν την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται, αλλά και για να μπορέσει να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών. 

Η προσέγγιση της Αγγλίας λέει πως, αν ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού νοσήσει, τότε όταν αναρρώσουν θα έχουν αναπτύξει ανοσία, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται ο ιός το ίδιο ραγδαία. 

Κάτι τέτοιο όμως, απαιτεί να νοσήσει τουλάχιστον το 60% του γενικού πληθυσμού, αν όχι περισσότεροι και φυσικά, αυτό θα πρέπει να γίνει με σχετικά αργούς ρυθμούς, αφού αν η μετάδοση είναι ταχεία, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, γεγονός που ανησυχεί πολλούς ειδικούς. 

Επίσης, με τον τρόπο αυτό μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο όλες οι ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, εκείνοι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. «Με ανησυχεί το γεγονός πως κάνουμε σχέδια, τα οποία λένε πως πρέπει να μολυνθεί ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού (και πως ελπίζουμε ότι θα αναρρώσουν και θα έχουν ανοσία). Μπορεί να μην είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», δηλώνει ο Μάρτιν Χίμπερτ, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών νόσων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. 

Όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η άφιξη του ιού στην Αφρική και την Αμερική, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί κίνδυνο και για την Βρετανία, εκτός κι αν βρεθεί το εμβόλιο. Το είδος των καταναγκαστικών μέτρων που εφαρμόζει η Κίνα στην Ουχάν και στη Χουμπέι, έχουν καταφέρει απλά να κλειδώσουν τον ιό πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών των ανθρώπων. Και μόλις αρθούν εκεί οι περιορισμοί στην ελευθερία κινήσεων, ο ιός θα δείξει και πάλι το πρόσωπό του. 

Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος, ο νέος κορονοϊός, να γίνει σαν την εποχική γρίπη και να βλέπουμε μια νέα βερσιόν του κάθε χρονιά, οπότε εκεί και πάλι δεν θα επαρκή η «ανοσία της αγέλης». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Μαρκ Γουλχάουζ, καθώς ο κορονοϊός είναι ιογενής λοίμωξη που προκαλεί αντίδραση αντισωμάτων θα περίμενε κανείς να εμφανιστεί «ανοσία της αγέλης». 

Ωστόσο, καθώς ο κορονοϊός «δεν έχει μελετηθεί καλά» ακόμα, «δεν γνωρίζουμε πόσο προστατευτική είναι η απόκριση αντισωμάτων μακροπρόθεσμα, δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό διαρκεί, δεν γνωρίζουμε κανένα από αυτά πράγματα ». «Αλλά είναι εύλογη η προσδοκία ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας στην επακόλουθη μόλυνση», λέει. 

Ο Γουλχάουζ, προσθέτει ότι η «ανοσία της αγέλης» θα ήταν πιθανότερο να συμβεί αν βιώναμε μια «ανεξέλεγκτη επιδημία». Ωστόσο, καθώς υπάρχουν «πολλά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή για να σταματήσει αυτό το συμβάν», αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης «ανόσιας της αγέλης». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Easte Anglia, Πωλ Χάντερ, η «ανοσία της αγέλης« είναι απίθανο να επιτευχθεί μέχρι την επόμενη χρονιά, «όταν ελπίζουμε ότι θα έχουμε και κάποιο εμβόλιο». «Αυτή τη στιγμή κάνω απλά κάποιες εικασίες, αλλά υποψιάζομαι ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό φέτος”, δηλώνει. «Υποψιάζομαι ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός και θα κυκλοφορεί για πάντα. Υπό αυτές τις συνθήκες η «ανοσία της αγέλης», θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο μέλλον», λέει ο καθηγητής. 

Όσο αφορά στην άποψη της κυβέρνησης σχετικά με την «ανοσία της αγέλης», η Τόνια Τόμας από το Πρόγραμμα Γνώσης για τα Εμβόλια, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δηλώνει ότι «θα πρέπει να βρούμε μέτρα για να αποτρέψουμε την διάβασης του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, καθώς αυτό θα οδηγούσε στο να νοσήσει πολύ σοβαρά ένα μεγάλο μέρος κόσμου».

Ντενίσα Μπαϊρακτάρι, popaganda.gr


Οδός Εμπόρων