Vekrakos
Spartorama | Οι δωρεάν μαστογραφίες και τα τεστ Παπανικολάου, απο το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, συνεχίζονται στη Σπάρτη

Οι δωρεάν μαστογραφίες και τα τεστ Παπανικολάου, απο το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, συνεχίζονται στη Σπάρτη

Spartorama 17/03/2017 Εκτύπωση Δημοτικά
Οι δωρεάν μαστογραφίες και τα τεστ Παπανικολάου, απο το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, συνεχίζονται στη Σπάρτη
Στόχος του προγράμματος είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 έως 65 ετών με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 έως 65 ετών με μαστογραφία.
Οδός Εμπόρων

Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, συνεχίζονται οι δωρεάν εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ) των γυναικών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 έως 65 ετών με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 έως 65 ετών με μαστογραφία.

Η κινητή μονάδα, στην οποία γίνονται οι εξετάσεις, είναι σταθμευμένη επί της οδού Κων.Παλαιολόγου, πλησίον του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με το Δήμο Σπάρτης, στο τηλέφωνο 27310.27216 (κα Ελένη Μεντή και κα Μπλάνα Χριστιάννα) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. 

«Στόχος των δωρεάν εξετάσεων που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας είναι αφενός η έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών για την σωστή προσέγγιση του καρκίνου. Θέλουμε να εντοπίσουμε τις γυναίκες που φαινομενικά είναι καλά ενώ νοσούν.» αναφέρει ο κ. Μανώλης Αμπατζόγλου, χειρουργός και επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας. 

Στην κινητή μονάδα βρίσκεται μία τεχνολόγος, η οποία είναι υπεύθυνη για την διενέργεια των μαστογραφιών, και μία νοσηλεύτρια – μαία, που πραγματοποιεί τις λήψεις για το τεστ Παπανικολάου. Οι διαγνώσεις γίνονται στην κεντρική υπηρεσία του Ιδρύματος, από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους. Στις μαστογραφίες γίνεται διάγνωση χωριστά από δύο ακτινολόγους και εάν υπάρχει διάσταση απόψεων παραπέμπονται σε επιτροπή ιατρών για περαιτέρω έλεγχο.

Οι γυναίκες ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, οι γυναίκες καλούνται για δωρεάν επανεξέταση στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος στην Αθήνα. Εάν χρειαστεί χειρουργείο παραπέμπονται στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι «Ο Άγιος Σάββας». 

«Η μονάδα θα παραμείνει στη Σπάρτη όσο χρειαστεί για να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες» τονίζει ο κ. Μιχαήλ Βροντάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Οδός Εμπόρων