Vekrakos
Spartorama | Επιστολή προ το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλαν οι φορείς του σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης»

Επιστολή προ το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλαν οι φορείς του σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης»

Spartorama 08/05/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Επιστολή προ το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλαν οι φορείς του σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης»
Ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του Υπουργείου και την αποδέσμευση της μελέτης του Μουσείου από την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Οδός Εμπόρων

Οι φορείς που συμμετέχουν στο υπό σύσταση σωματείο «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης», με αφορμή τα συμπεράσματα από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο  στις 27/3/2017 σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, προέβησαν στην αποστολή επιστολής προς την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη με την οποία ζητούν:

  1. την άμεση αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του Υπουργείου με την δημοσιοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων για την πραγματοποίηση των πράξεων που το αφορούν  σε σχέση με την προώθηση του θέματος της μελέτης του Μουσείου και
  2. την αποδέσμευση της μελέτης του Μουσείου από την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού, όπως ομολόγησε για δεύτερη φορά  η Αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Τζανετέα  στην παραπάνω σύσκεψη, η Περιφέρεια δεν θα προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης του Μουσείου,  παρά μόνον στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στους Βουλευτές Λακωνίας, στην Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και στον Δήμαρχο Σπάρτης, είναι η εξής:

«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Σπάρτη, 8  Μαΐου  2017

Προς την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού

κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη

                                                            Κοινοποίηση:

  • Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κονιόρδου Λυδία
  • Γραφείο Πρωθυπουργού
  • Βουλευτή Λακωνίας κ. Αραχωβίτη Σταύρο
  • Βουλευτή Λακωνίας κ. Δαβάκη Αθανάσιο
  • Βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγοράκο Λεωνίδα
  • Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κ. Τζανετέα Αδαμαντία
  • Δήμαρχο Σπάρτης, κ. Βαλιώτη Ευάγγελο.

ΘΕΜΑ: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Αξιότιμη κ. Γενική,

Οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, είναι το υπό σύσταση σωματείο που μοναδικό σκοπό έχει την υποστήριξη της προσπάθειας για την πραγματοποίηση του μεγάλου και αναγκαίου έργου για τον τόπο μας, του Νέου Διαχρονικού  Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. Επικοινωνούμε μαζί σας  για δεύτερη φορά, ακριβώς μετά από ένα χρόνο. Στην προηγούμενη επιστολή μας η οποία κατατέθηκε στην Γραμματεία σας με αριθμό πρωτοκόλλου 154395/4044/12 Μαΐου 2016, δεν λάβαμε απάντηση και δεν μας ορίσατε ποτέ την συνάντηση που σας ζητούσαμε, προκειμένου να συζητήσετε και μαζί μας το θέμα, μιας και εκφράζουμε την συλλογική βούληση περίπου σαράντα (40) φορέων της Σπάρτης και της Λακωνίας. 

Επανερχόμαστε σήμερα εξ αιτίας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαναντίας Τζανετέα, και στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου σας, τα οποία έχετε ορίσει με απόφασή σας ως μέλη Ομάδας Εργασίας που συστήσατε τον περασμένο Δεκέμβριο για την υποστήριξη της Π.Ε. Λακωνίας στο θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Χειροκροτήσαμε την απόφασή σας αυτή, αν και θεωρήσαμε τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι δεν συμμετέχει  εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης, πράγμα που θα έπρεπε να έχετε προβλέψει και για λόγους σεβασμού προς τον Δήμο που θα φιλοξενήσει το έργο αυτό, αλλά κυρίως διότι ο Δήμος Σπάρτης εμπλέκεται εξ ίσου καλά με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προώθηση του όλου θέματος, αφού από αυτόν εξαρτάται η υλοποίηση πολλών προαπαιτούμενων του έργου, όπως η τροποποίηση του σχεδίου πόλης, η συγκοινωνιακή μελέτη, η ψήφιση των όρων δόμησης πλησίον του διατηρητέου. Βεβαίως ο Δήμος Σπάρτης πρόσφατα δημοσιοποίησε την δυσαρέσκεια του ως προς την εξαίρεσή του αυτή κατά την παραπάνω σύσκεψη.

Στην προαναφερθείσα σύσκεψη, της 27ης Μαρτίου 2017, στο Διοικητήριο Λακωνίας, ζητήσαμε από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας που προέρχονται από το Υπουργείο σας, μιας και δεν είχαν να μας παρουσιάσουν κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την λειτουργία της Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν, και την πρόοδο του θέματος του Μουσείου, να μας ορίσουν τουλάχιστον τα χρονοδιαγράμματα για την πραγματοποίηση των προαπαιτούμενων για την προκήρυξη της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, τα οποία αποτελούν καθαρά υποχρέωση του Υπουργείου σας. Η απάντησή τους, δια στόματος της συντονίστριας της Ομάδας, κ. Ευγενίας Γατοπούλου, ήταν ότι η Ομάδα Εργασίας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει χρονοδιαγράμματα ούτε για το μουσειολογικό πρόγραμμα, ούτε για την τροποποίηση του σχεδίου, ούτε για την συγκοινωνιακή μελέτη, ούτε ακόμα και για την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με το ποια από τα ευρήματα στο οικόπεδο του ΧΥΜΟΦΙΞ  θα κριθούν διατηρητέα. Μας επέστησε δε την προσοχή  ότι όλα τα παραπάνω θέματα ανήκουν στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας και ανάγονται συγκεκριμένα σε εσάς, την Γενική Γραμματέα.

κ. Γενική,

Επειδή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μιας και ασχοληθήκατε με το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης και ως διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, για να φθάσουμε στην ποθητή ημέρα κατά την οποία θα προκηρυχθεί η μελέτη του Νέου Μουσείου της Σπάρτης, πρέπει να προηγηθούν κάποιες εργασίες, οι οποίες είναι ευθύνη του Υπουργείου σας και οι οποίες θα χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα για να διεκπεραιωθούν, και

επειδή γνωρίζουμε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας σχετικά με το θέμα,

σας παρακαλούμε θερμά να ενσκήψετε με ιδιαίτερη φροντίδα στις πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, οι οποίες χρονολογούνται  δεκαετίες πριν και ιδιαίτερα να φροντίσετε ώστε να επισπευσθούν τα παρακάτω: 

  1. Να εκδοθεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σχετικά με το ποια από τα ευρήματα του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ θα κριθούν διατηρητέα, ώστε να προσδιοριστεί η θέση, όπου θα μπορεί να τοποθετηθεί το κτίριο του Νέου Μουσείου εντός του οικοπέδου, ακόμα και για την φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Πρέπει να ορίσετε μία προθεσμία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και ζητάμε να μάθουμε πότε θα είστε σε θέση να πάρετε αυτήν την απόφαση. Ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ανασκαφής, από το 2014.
  2. Γνωρίζετε ότι χωρίς μουσειολογικό πρόγραμμα δεν μπορεί να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, πόσο μάλλον η μελέτη. Πρέπει να μας απαντήσετε πότε θα ανατεθεί το μουσειολογικό πρόγραμμα, με ποια διαδικασία θα εκπονηθεί και πότε θα τελειώσει.
  3. Πρέπει να εξετάσετε τι έχει γίνει με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην περιοχή του ΧΥΜΟΦΙΞ, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν ακόμα από τον Δήμο Σπάρτης και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο μπορεί να υλοποιηθεί. Στην σύσκεψη που προαναφέραμε, ακούσαμε ότι θα ξανακάνετε τοπογραφική αποτύπωση. Για ποιο λόγο; Πότε θα τελειώσει;
  4. Πρέπει να μας εξηγήσετε ποιος είναι ο αρμόδιος για την συγκοινωνιακή μελέτη που θα συνδέσει το Μουσείο με τον Εθνικό δρόμο, θα καθορίσει την κίνηση των οχημάτων εντός του οικοπέδου του Μουσείου. Ποιος θα εκπονήσει αυτή την μελέτη, αν έχει ξεκινήσει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά για την ολοκλήρωσή της.
  5. Πότε θα ολοκληρώσετε τις ανασκαφές στο υπόλοιπο οικόπεδο; Έχετε εντάξει την χρηματοδότησή τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
  6. Ποιος συντονίζει όλη αυτή την διαδικασία που πρέπει πλέον να εξελιχθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς; Από τον νόμο και από την μορφή του έργου πιστεύουμε ότι  υπεύθυνος συντονιστής είναι αναμφίβολα το Υπουργείο σας.
  7. Παράλληλα θα πρέπει να ορίσετε υπεύθυνο της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου -στην περίπτωση που την ανανεώσετε αφού λήγει τον Ιούνιο του 2017- πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός για το συγκεκριμένο έργο
  8. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2014, η  Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα ενημερώνοντας το σώμα είπε συγκεκριμένα: «..είναι για μας το Μουσείο, για την Λακωνία, για την Σπάρτη, πρώτης γραμμής, πρώτης προτεραιότητας και είναι στοίχημα για όλους μας σε αυτήν την πενταετία να μπορέσουμε να εκπονήσουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την μελέτη του αρχαιολογικού Μουσείου». Δηλαδή, τον Ιούλιο του 2014 η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας για πρώτη φορά δημοσιοποιούσε την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να πραγματοποιήσει εντός της πενταετούς θητείας τους μόνον τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την μελέτη του μουσείου. Ούτε καν την εκπόνηση της μελέτης. Ερωτηθείσα κατά την σύσκεψη της 27/3/2017, η Αντιπεριφερειάρχης ομολόγησε ότι έτσι είναι τα πράγματα και ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί την αρχή της μελέτης. Έχετε συμφωνήσει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου  να μην πραγματοποιήσει το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης που είναι η εκπόνηση της μελέτης και να μείνει μόνον στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό; Αν όχι, τότε γιατί ανανεώνετε την προγραμματική σύμβαση που αναφέρεται στην εκπόνηση της μελέτης, αφού η εκπόνηση της μελέτης και κατά συνέπεια και η χρηματοδότησή της δεν είναι στα σχέδια της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
  9. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας μας ενημέρωσαν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξαντλήσει τον προϋπολογισμό της σε έργα πολιτισμού και η χρηματοδότηση της μελέτης του Μουσείου θα μπορέσει να γίνει μόνον αν απενταχθεί κάποιο άλλο από τα έργα πολιτισμού που έχουν προγραμματισθεί ή υλοποιούνται στην Περιφέρεια. Ισχύει η ενημέρωση που λάβαμε από τις υπηρεσίες σας; Αν ναι, υπάρχει λόγος ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου; Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τους πόρους για την εκπόνηση της μελέτης; Είμαστε στην διάθεσή σας να σας κάνουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
  10. Εφ’ όσον αποδέχεστε την αναγκαιότητα του έργου, έχετε σκεφθεί το θέμα της χρηματοδότησης της κατασκευής του Μουσείου; Επειδή υπήρξε αναφορά από τον βουλευτή Λακωνίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη ότι θα ενταχθεί το έργο στο πακέτο Γιούνκερ (Juncker), αλλά, επειδή σε ερώτηση του επίσης βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανασίου Δαβάκη, η απάντηση εκ μέρους του τότε υπουργού κ. Μπαλτά, ήταν αρνητική λόγω της έλλειψης ωριμότητας του έργου, μήπως σας απασχόλησε το θέμα και μπορείτε να μας παρουσιάσετε τον σχεδιασμό σας; Σας ρωτάμε, διότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και θέλουμε να συμβάλουμε στην αναζήτηση πόρων, πράγμα που απαιτεί την απόλυτη συνεργασία μαζί σας.

Όπως καταλαβαίνετε, κ. Γενική, «το ποτήρι έχει πλέον ξεχειλίσει» με το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. Δεν θεωρούμε ότι οι ευθύνες ανήκουν στην παρούσα κυβέρνηση. Όμως δεν επιθυμούμε να καταλήξει στις καλένδες το θέμα, διότι, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε η Λακωνία και η Σπάρτη καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας και κάθε ολιγωρία θα είναι απολύτως καταδικαστέα και επικίνδυνη για τον τόπο μας πλέον.

Η κινητοποίησή μας ξεκίνησε λόγω της αρνητικής τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, όταν το ΚΑΣ για τρίτη φορά απέρριψε την άρση του διατηρητέου για το υπάρχον κτίσμα στο ΧΥΜΟΦΙΞ, και τότε αποφασίσαμε να κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια διερεύνησης του θέματος των καθυστερήσεων. Έχουμε ομόφωνα καταλήξει ότι υπάρχει εμπαιγμός, και επιβεβαιωθήκαμε από την  αποκάλυψη της απόφασης της Περιφέρειας να προχωρήσει μόνον στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μέχρι το 2019, αν και άλλα υπογράφει στην προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο σας.

Κατόπιν των παραπάνω, σας ζητάμε να μας απαντήσετε με συγκεκριμένο τρόπο στα ερωτήματά μας. Ελπίζουμε να μην θεωρείτε την ενεργοποίησή μας άκαιρη και ιδιοτελή, όταν «σας ενοχλούμε» μετά από τόσα χρόνια αδράνειας των υπεύθυνων θεσμικών φορέων μεταξύ των οποίων την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το Υπουργείο Πολιτισμού. Και πάλι τονίζουμε ότι δεν θεωρούμε υπεύθυνη την σημερινή κυβέρνηση για ένα έργο που δεν αντιμετωπίζεται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ίσως η συγκυρία να μην είναι η άριστη για την ικανοποίηση του αιτήματός μας, αλλά είναι σίγουρο ότι εσείς μπορείτε να οδηγήσετε την υπόθεση μακριά από την επικρατούσα αδράνεια και να υλοποιήσετε τουλάχιστον εκείνες τις πράξεις που δεν απαιτούν χρηματοδότηση, αλλά μόνον διοικητικές αποφάσεις.

Η παρούσα επιστολή, όπως και κάθε ενέργειά μας, κοινοποιείται σε όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και του νομού μας. Αν δεν υπάρξει απάντηση εκ μέρους σας και αυτή την φορά,  θα καταλάβουμε ότι η επιδεικνυόμενη αδράνεια της Περιφέρειας ευρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είμαστε στην διάθεσή σας και επιθυμούμε αντιπροσωπεία των φορέων να έλθουμε σε συνάντηση μαζί σας, όποτε εσείς μπορείτε και ορίσετε.  

 

Με εκτίμηση

Για τον υπό σύσταση φορέα «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ»

 

Η προσωρινή επιτροπή εκπροσώπησης

Παναγιώτης Γεωργανές, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης

Σωτήρης Ροϊνός, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας

Αναστασία Κανελλοπούλου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης»


Οδός Εμπόρων