Vekrakos
Spartorama | Επικοινωνία Στ. Αραχωβίτη με τους Προέδρους Φορέων Επιχειρηματικότητας της Λακωνίας

Επικοινωνία Στ. Αραχωβίτη με τους Προέδρους Φορέων Επιχειρηματικότητας της Λακωνίας

Spartorama 22/04/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Υγεία
Επικοινωνία Στ. Αραχωβίτη με τους Προέδρους Φορέων Επιχειρηματικότητας της Λακωνίας
Αραχωβίτης: «Με παλιά εργαλεία δεν λύνονται καινούργια προβλήματα. Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, με βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις»
Οδός Εμπόρων

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας και πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ιωάννη Παναρίτη, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτη Φλώρο, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Σωτήρη Ροϊνό, και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης κ. Βασ. Τσαρούχα είχε εχθές ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Η συζήτηση αφορούσε στις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης,  αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία.

Ο κ. Παναρίτης αναφέρθηκε στη διαφαινόμενη κατάσταση της επιχειρηματικότητας στη Λακωνία και προέβλεψε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, επισήμανε ότι το πλήγμα στον τουρισμό της Λακωνίας θα είναι πολύ σοβαρό με πάρα πολλούς εργαζόμενους να μένουν άνεργοι. Ζήτησε ενίσχυση της εργασίας, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με τολμηρά μέτρα και μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης.

Ο κ. Φλώρος πρότεινε τη σύγκριση του κύκλου εργασιών των αντίστοιχων μηνών του 2019 με το τρέχον έτος και ανάλογη στήριξη των επιχειρήσεων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε φτωχοποιημένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά ανθρώπους που να έχουν αγοραστική δύναμη. Οι στοχευμένες επιλογές στους περιορισμούς λειτουργίας επιχειρήσεων οδήγησαν τους καταναλωτές στα μεγάλα πολυκαταστήματα».

Ο κ. Ροϊνός επισήμανε ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι χαμένες από αυτήν την κρίση, είτε έκλεισαν είτε παρέμειναν ανοιχτές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα 800 ευρώ δεν φτάνουν για τίποτε. Ελπίζουμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία και γεναια στήριξη των επιχειρήσεων». Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές αστοχίες στα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα μέτρα.

Ο κ. Τσαρούχας από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις καφέ και εστίασης έχουν δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα και αναμένεται οι συνέπειες να είναι μακροχρόνιες. Τα έξοδα τρέχουν ενώ πολλά από τα αποθέματα τροφίμων και αναψυκτικών ήδη έχουν λήξει και έχουν οδηγηθεί σε καταστροφή.

Ο κ. Αραχωβίτης, αφού άκουσε όλους τους Προέδρους των φορέων, ανέλαβε τη δέσμευση για συνέχιση και διεύρυνση της επικοινωνίας με όλους τους φορείς και τη διαβίβαση των προβλημάτων και των προτάσεων με κάθε τρόπο. Επισήμανε τον κίνδυνο διάδοσης της οικονομικής κρίσης με το φαινόμενο του «ντόμινο», αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τις διαφαινόμενες αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο και την ανάγκη ισχυρού διεκδικητικού πλαισίου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Με παλιά εργαλεία δεν λύνονται καινούργια προβλήματα. Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, με βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας γενναίας, εμπροσθοβαρούς πολιτικής και μέτρων στήριξης. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα, όχι αποσπασματικά και όψιμα, ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και ανακούφισης επιχειρήσεων και εργαζομένων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.


Οδός Εμπόρων