Vekrakos
Spartorama | Στατιστικές παρατηρήσεις που τραβούν την προσοχή

Στατιστικές παρατηρήσεις που τραβούν την προσοχή

Spartorama 03/05/2020 Εκτύπωση Εκκλησία Κοινωνία Πολιτική
Στατιστικές παρατηρήσεις που τραβούν την προσοχή
«Προφανώς η κατηγοριοποίηση των ομάδων με κριτήριο χώρες του Ορθόδοξου κόσμου και χώρες του Δυτικού κόσμου (άλλων χριστιανικών δογμάτων) δεν είναι ικανή...»
Οδός Εμπόρων

Αλιεύσαμε από το Internet τον παρακάτω πίνακα ο οποίος παρουσιάζει τα κρούσματα και τους θανάτους, από την πανδημία του κορωνοϊού, τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και σε αναγωγή ανά εκατομμύριο κάτοικων. Η πηγή του πίνακα είναι απολύτως φερέγγυα και προσβάσιμη σε όλους, καθότι προέρχεται από το worlodometer.info τον πλέον αξιόπιστο και  ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, που εδώ και 15 χρόνια παρέχει στατιστικά μετρήσιμα μεγέθη σε καθημερινή βάση, σε όλους όσοι ενδιαφέρονται. 

Από τον πίνακα, είναι προφανές ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεγεθών (πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού) μεταξύ χωρών που έχουν επιλεγεί με βάση την ορθόδοξη θρησκεία τους Γεωργία, Ρωσία Λευκορωσία και (τις αντίστοιχες Βαλκανικές χώρες) Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Σερβία) και τις χώρες της Δυτικού κόσμου, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία. 


 

Παρά το μη αμφισβητήσιμο γεγονός ότι οι χώρες του Δυτικού κόσμου έχουν πολύ πιο προηγμένο, σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα Υγείας από τις προαναφερόμενες του Ορθόδοξου κόσμου, γίνεται αμέσως αντιληπτό από τον πίνακα, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων κρατών. Ενώ στις χώρες του Δυτικού κόσμου ο αριθμός θανάτων -ανά εκατομμύριο πληθυσμού-  από τον νέο ιό ξεκινάει από 79 (Γερμανία) και κορυφώνεται στους 525 (Ισπανία), στις χώρες του Ορθόδοξου κόσμου ξεκινάει από 2 (Γεωργία) και κορυφώνεται στους μόλις 20 (Σερβία). 

Προφανώς η κατηγοριοποίηση των ομάδων με κριτήριο χώρες του Ορθόδοξου κόσμου και χώρες του Δυτικού κόσμου (άλλων χριστιανικών δογμάτων) δεν είναι ικανή για να εξηγήσει την τεράστια διαφορά μεταξύ των συγκρινόμενων μεγεθών. Παραμένει όμως μια ουσιαστική στατιστική διαπίστωση. Επιπλέον θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι μόνον επιτυχία της Ελλάδας ο χαμηλός αριθμός νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αλλά ότι και αρκετές άλλες χώρες (και μάλιστα δίπλα μας, στα Βαλκάνια), έχουν να επιδείξουν καλύτερες επιδόσεις. 

Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε πάντως είναι το τελευταίο στοιχείο που περιέχει ο εν λόγω πίνακας. Από όλες τις αναφερόμενες ορθόδοξες χώρες, μόνο στην Ελλάδα έκλεισαν οι εκκλησίες κατά την Μεγάλη Εβδομάδα. Σε όλες τις άλλες ορθόδοξες χώρες της ομάδας, οι Θείες Λειτουργίες διεξήχθησαν κανονικά, τηρώντας φυσικά τους κανόνες αποφυγής συνωστισμού. Είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν όλες οι εν λόγω χώρες (πλην της Σερβίας) κατά την 1η Μαΐου έδειξαν λιγότερους θανάτους από όσους η Ελλάδα η οποία τερμάτισε τα μέτρα κλείνοντας και τους χώρους λατρείας και μάλιστα κατά τον εορτασμό του Πάσχα. Και πάλι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στατιστική διαπίστωση.


Φωτο: Θεία Λειτουργία στην Γεωργία με μόλις 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού

 

Υ.Γ.:

Θέλοντας να επαληθεύσουμε τον πίνακα, επικαιροποιήσαμε την στήλη με τον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από την διεύθυνση https://www.worldometers.info/coronavirus/, σήμερα 3 Μαΐου 2020, ενώ ο πίνακας έδειχνε “Last updated: May 03, 2020, 14:48 GMT”.

Ορθόδοξες Χώρες 

  • Γεωργία, 2
  • Ρωσία, 9
  • Λευκορωσία, 10
  • Βουλγαρία, 10
  • Μαυροβούνιο, 13
  • Ελλάδα, 14
  • Σερβία, 22 


Δυτικές Χώρες 

  • Γερμανία, 81
  • ΗΠΑ, 204
  • Γαλλία, 379
  • Ηνωμένο Βασίλειο, 414
  • Ιταλία, 475
  • Ισπανία, 540

Επιπλέον για να μην αφήσουμε καμία Ορθόδοξη χώρα εκτός, συμπληρώσαμε την λίστα, ώστε να φαίνονται και οι 12 χώρες του κόσμου όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ασπάζονται το Ανατολικό Ορθόδοξο Δόγμα. Οι παρατηρήσεις παραμένουν σε ισχύ.

Ορθόδοξες Χώρες

  1. Γεωργία, 2
  2. Ουκρανία, 7
  3. Ρωσία, 9
  4. Λευκορωσία, 10
  5. Βουλγαρία, 10
  6. Κύπρος, 12
  7. Μαυροβούνιο, 13
  8. Ελλάδα, 14
  9. Σερβία, 22
  10. Μολδαβία, 31
  11. Βόρεια Μακεδονία, 40
  12. Ρουμανία, 41


Οδός Εμπόρων