Vekrakos
Spartorama | Έντονη αντίδραση από τους Σελλασσιώτες για την απόφαση δημιουργίας παράνομης χωματερής στον πρώην Δήμο Οινούντος

Έντονη αντίδραση από τους Σελλασσιώτες για την απόφαση δημιουργίας παράνομης χωματερής στον πρώην Δήμο Οινούντος

Spartorama 12/05/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Έντονη αντίδραση από τους Σελλασσιώτες για την απόφαση δημιουργίας παράνομης χωματερής στον πρώην Δήμο Οινούντος
«Είναι τουλάχιστον απόδειξη της μετριότητας του Δημάρχου κ. Δούκα, του κ. Κανακάκου, του κ. Βακαλόπουλου και του κ. Αργειτάκου να μιλούν για επίλυση του προβλήματος του Αφυσσού με την δημιουργία μιας νέας ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ χωματερής»
Οδός Εμπόρων

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων των Τοπικής Κοινότητας Σελλασίας του ΔΔ ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ του Δήμου ΣΠΑΡΤΗΣ

Κ Α Τ Α

της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για την δημιουργία παράνομης χωματερής στην θέση ΑΛΟΓΟΜΑΝΤΡΑ  στα όρια των Κοινοτήτων Σελλασίας, Κονιδίτσας και Βρεσθένων

 

Οι κάτοικοι  της Τοπικής Κοινότητας Σελλασίας του ΔΔ Οινούντος του Δήμου Σπάρτης  με μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στις 4/5/2020, να προχωρήσει στην δημιουργία παράνομης χωματερής στην θέση ΑΛΟΓΟΜΑΝΤΡΑ του πρώην Δήμου Οινούντος, με την υιοθέτηση ξεπερασμένων και επικίνδυνων μεθόδων πρόχειρης εναπόθεσης και δεματοποίησης των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης!

Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση που δεν στηρίζεται σε κανένα προβλεπόμενο και θεσμοθετημένο σχέδιο διαχείρισης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, αποτελεί απόδειξη αποτυχίας για τον Δήμο Σπάρτης και ένδειξη μεγάλης ανικανότητας. Δείχνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κινείται με «αρπαχτές» αφού δεν μπορεί όχι μόνον να διαμορφώσει και να υλοποιήσει μια φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων που θα μπορούσε να  διασφαλίσει το υπέροχο περιβάλλον της περιοχής μας, το οποίο μπορεί να μετεξελιχθεί και σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δημοτικού μας Διαμερίσματος, αλλά υιοθετεί και πάλι την παρανομία, την οποία βιώνουμε την τελευταία δεκαπενταετία από τους ίδιους ανθρώπους, στους οποίους έρχεται να προστεθεί σήμερα και ο κ. Δούκας με την ομάδα του.

Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στους κατοίκους του Αφυσσού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπως και  στην Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, η οποία περιέγραψε την κατάσταση στην νεώτερη παράνομη χωματερή του  Αφυσσού με τα μελανότερα χρώματα  μέσω επιστολής που ανάγνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση της 4/5/2020, ο πρόεδρος του σώματος κ. Μοιράγιας και θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει η παρανομία στην περιοχή. 

Θεωρούμε ότι είναι γελοίο επί δεκαπέντε χρόνια για λόγους μικροπολιτικής και προσωπικού κόστους/οφέλους, αυτοί που θέλουν να γίνονται δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι να μην έχουν τα κότσια να πάρουν τις επιστημονικά και τεχνικά ορθές αποφάσεις  που θα λύνουν τα προβλήματα και δεν θα τα διαιωνίζουν. Είναι τουλάχιστον απόδειξη της μετριότητας του Δημάρχου κ. Δούκα, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Κανακάκου, του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης κ. Βακαλόπουλου και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Αργειτάκου να μιλούν για επίλυση του προβλήματος του Αφυσσού με την δημιουργία μιας νέας ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ χωματερής λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους, σε μια δύσβατη, ακατάλληλη, δασική, πετρώδη περιοχή, γεμάτη σπηλαιώσεις και βάραθρα, πάνω από πιθανές πηγές υδροδότησης, που δεν διαθέτει χώμα και νερό.

Είναι ντροπή, ως υπεύθυνοι θεσμικοί παράγοντες να υιοθετούν την χρήση δεματοποιητών, τους οποίους ως διαχρονικοί διαχειριστές των σύμμεικτων αστικών  αποβλήτων του Δήμου μας, δεν τόλμησαν να τους χρησιμοποιήσουν ούτε στο Αφυσσού, ούτε παλιά, ούτε τώρα όπου σύμφωνα με τις δικές τους ομολογίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχίζουν να παρανομούν  με την ανεξέλεγκτη ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ έξω από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ.

Αυτό το αποτυχημένο «μοντέλο» διαχείρισης  που χαρακτηρίζει μόνον τους αδιάφορους και τους δήθεν θιασώτες της «νομιμότητας» θέλουν να το εφαρμόσουν στην ΑΛΟΓΟΜΑΝΤΡΑ μιας και απέτυχαν παταγωδώς στην ΠΡΟΒΑΤΟΜΑΝΤΡΑ! Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέραν του να μην πάνε άμεσα σύσσωμοι στον Εισαγγελέα! Ας καούν οι περιοχές, ας κλείσουν οι κτηνοτροφικές μονάδες, ας πνιγούν οι κάτοικοι των οικισμών, ας δημιουργηθούν τοξικές βόμβες! Και αυτό οι ίδιοι το είπαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τα λόγια και με το πνεύμα των όσων εισηγηθήκαν και ψηφίσαν να γίνουν!

Άφωνοι παρακολουθήσαμε μια διαδικασία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία φάνηκε και η εξαιρετική ανεπάρκεια του Προέδρου του σώματος κ. Μοιράγια, ο οποίος όχι μόνον δεν ασχολήθηκε να διασφαλίσει την νομιμότητα  των διαδικασιών αποδεχόμενος άλλα να εισαχθούν σαν θέμα στην συνεδρίαση και άλλα να ψηφιστούν, αλλά ανέχθηκε χωρίς διαμαρτυρία την πρωτοφανή συμπεριφορά του Δημάρχου Πέτρου Δούκα να πιέζει τους συμβούλους του μπροστά στην κάμερα, να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δημιουργίας παράνομης χωματερής στην θέση ΑΛΟΓΟΜΑΝΤΡΑ.

Όσο για τον έτερο των διαχειριστών κ. Βαλιώτη, ο οποίος δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το θέμα μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια ως Δήμαρχος Σπάρτης και άλλα δέκα πριν, ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Λακωνίας με πρόεδρο τον κ. Αργειτάκο,  έρχεται σήμερα να προτείνει εξαγωγή των απορριμμάτων μας! Αυτός, όμως, είναι ο ηθικός αυτουργός της επιλογής αυτής της καθόλα ακατάλληλης θέσης στην ΑΛΟΓΟΜΑΝΤΡΑ, από το 2018, όταν, αφού  δεν κατάφερε να επιβάλει τα σκουπίδια στην θέση ΤΟΥΡΛΕΣ της Σελλασίας, πρότεινε την ΑΛΟΓΟΜΑΝΤΡΑ. Γιατί ήθελε οπωσδήποτε να φέρει τα σκουπίδια στον πρώην Δήμο Οινούντος! Το έδειξε στην πράξη. Γιατί, λοιπόν, εξανίσταται σήμερα, διαχωρίζει την θέση του και ψηφίζει αρνητικά; Κρίμα και γι’ αυτόν γιατί, ενώ οι ΟΙΝΟΥΝΤΙΟΙ και ιδιαίτερα οι δημότες της Σελλασίας του έδωσαν με την ψήφο τους τόσες ευκαιρίες, αυτός ανταπέδωσε καταργώντας την Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία και προτείνοντας να γίνει η Σελλασία και ο Οινούντας ο νέος σκουπιδότοπος του Δήμου Σπάρτης! Έτσι αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών!

Μετά τα παραπάνω καταγγελλόμενα, οι κάτοικοι των οικισμών του πρώην Δήμου Οινούντος αποφασίζουμε τα εξής:

  1. Να στείλουμε το παρόν ψήφισμα στον Δήμαρχο Σπάρτης, στον Πρόεδρο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
  2. Να στείλουμε το παρόν ψήφισμα στα Μέσα Ενημέρωσης της Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  3. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τύχει κοινοποιήσεων από όλους ώστε να λάβει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα
  4. Να οριστεί επιτροπή από τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων και από εκπροσώπους των συλλογικών φορέων του Οινούντος, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το θέμα και με εξουσιοδότηση των κατοίκων που τους παρέχεται σήμερα δια του παρόντος ψηφίσματος, θα προβούν σε κάθε νόμιμη προληπτική και κατασταλτική ενέργεια
  5. Να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι του θέματος με αναζήτηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών από τις Δημόσιες υπηρεσίες, από εμπειρογνώμονες και νομικούς που τυχόν θα χρειαστούν.
  6. Να σταλεί αίτημα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο θα ζητάμε όλοι, όσοι υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, να εισαχθεί εκ νέου το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο με την διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί και να αναλυθεί η τεχνική έκθεση του μελετητή κ. Μαχαίρα, η οποία δεν ελήφθη καθόλου υπ’ όψιν στην συνεδρίαση της 4/5/2020, και η οποία  θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συνοδεύσει ως τεκμηρίωση την απόφαση, όπως αυτή ελήφθη. Δηλαδή το μοντέλο πρόχειρης εναπόθεσης των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, όπως συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4/5/2020, θεωρούμε ότι δεν στηρίζεται  στην τεχνική και επιστημονική τεκμηρίωση που συνοδεύει την αρχική εισήγηση του θέματος, και άρα δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση σχετικά με την καταλληλότητα της προτεινόμενης περιοχής και υποβολή αιτήματος παραχώρησης , εφ’ όσον το μοντέλο διαχείρισης που επελέγη από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εντελώς διαφορετικό από το προτεινόμενο στην συνοδευτική τεχνική έκθεση. Η απόφαση που ελήφθη είναι επιστημονικά ΑΣΤΗΡΙΚΤΗ και νομικά ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ!!

Το παραπάνω ψήφισμα αποδέχονται και προσυπογράφουν οι κάτοικοι της Σελλασίας,  ως ακολούθως: ( ακολουθούν οι υπογραφές των κατοίκων του χωριού)


Οδός Εμπόρων