Vekrakos
Spartorama | 19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Spartorama 18/05/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Λακωνία
19η  Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Φέτος, με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε το σύνολο των εκδηλώσεων, για την αποφυγή διασποράς της νόσου
Οδός Εμπόρων

Η 19η Μαΐου, αποτελεί για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για όσους έχουν ποντιακή καταγωγή, μια ημέρα θλίψης, πόνου και μνήμης. Παράλληλα είναι μια μέρα που δείχνει στο έθνος μας το δρόμο του χρέους.

Τη 19η Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, και με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. Από το 1914 είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ποντιακό ελληνισμό, με πορείες θανάτου, απαγχονισμούς, δολοφονίες και βιασμούς. Αποτέλεσμα του σχεδίου, 353.000 θύματα και ο ξεριζωμός ενός λαού από τις προαιώνιες εστίες του. Έτσι ολοκληρώνεται το  σκηνικό της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος», κάθε χρόνο τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας, οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Φέτος, εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας -και όλος ο πλανήτης- με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε το σύνολο των εκδηλώσεων, για την αποφυγή διασποράς της νόσου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν.

Η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτης και η κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 24 Μαΐου 2020, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα που προτείνει η Πολιτεία.

Σήμερα, θρηνούμε τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση 353.000 ψυχών! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ποτέ ξανά τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας...

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας, «Ο Πόντος»


Οδός Εμπόρων