Vekrakos
Spartorama | «Και όμως Καινοτόμες Μελέτες για τα Αγροτικά Προϊόντα υπάρχουν στο Δήμο Ευρώτα - Γκάφα ή Αγνοία και Έπαρση;», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Και όμως Καινοτόμες Μελέτες για τα Αγροτικά Προϊόντα υπάρχουν στο Δήμο Ευρώτα - Γκάφα ή Αγνοία και Έπαρση;», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Spartorama 17/06/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Και όμως Καινοτόμες Μελέτες για τα Αγροτικά Προϊόντα υπάρχουν στο Δήμο Ευρώτα - Γκάφα ή Αγνοία και Έπαρση;», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
«Υπάρχουν διαθέσιμες έγκυρες μελέτες που ήδη έπρεπε να έχουν υποβληθεί στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»
Οδός Εμπόρων

Από  ΜΜΕ ενημερωθήκαμε ως πολίτες για σύνταξη καινοτόμων μελετών το 2020,  προς χρηματοδότηση που αφορούν «… ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ του Δήμου Ευρώτα…»  και μάλιστα από συνεργάτη του δημάρχου με τελείως διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από την γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη.

Μια απαραίτητη αποσαφήνιση.

Στον προσωπικό λογαριασμό ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει και κρίνεται από τους φίλους του. Όταν όμως εμφανίζεται πράξη ή ενέργεια στα ΜΜΕ, αποκτά δημόσιο χαρακτήρα και συμπαρασύρει άμεσα τον φορέα (δήμο Ευρώτα) για τον οποίο ενεργεί ο δημοσιεύον (ειδικός συνεργάτης).

Η πομπώδης ανακοίνωση – ενημέρωση στα ΜΜΕ μελέτη προς χρηματοδότηση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ του Δήμου Ευρώτα μέσω του διαδικτύου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ειδικό συνεργάτη δημιουργεί προβλήματα σε τρία επίπεδα σύμφωνα με τους νόμους και των δημοτικό κώδικα:

α) Το πρωτογενές αίτημα δίνεται από το Δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προς το Τμήμα προγραμματισμού και τις συναρμόδιες υπηρεσίες εν προκειμένω Γεωτεχνική, Οικονομική και ίσως Τεχνικής Υπηρεσίας και έτσι δημιουργείται ομάδα εργασίας για την σύνταξη μελέτης, ίσως και με την συνδρομή εξειδικευμένου γραφείου με την υποχρέωση παράδοσης  της εργασίας/μελέτης υπογεγραμμένη αρμοδίως για την υποβολή χρηματοδότησης.

β) Για τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου ισχύει παρ.2 του αρ.59 του ν.3852/2010, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι:

  • Υπόκεινται απευθείας στην ιεραρχική εξάρτηση του οικείου Δημάρχου, για την επικουρία του οποίου έχουν προσληφθεί….
  • Οι Συνεργάτες δεν ασκούν αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής….
  • Παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, γραπτά ή προφορικά, για το συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων του Δήμου…..

γ) Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά άλλο γνωστικό αντικείμενο και επαγγελματικά δικαιώματα κυρίως των γεωπόνων, γεωτεχνικών και οικονομολόγων που έχουν το δικαίωμα υπογραφής και κατάθεσης αυτού του είδους των μελετών. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι πολλαπλώς ΑΚΥΡΗ! Άπτεται των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Όμως αυτή η διαχείριση θεμάτων και ο τρόπος αντιμετώπισης τους αφορά τον δήμαρχο, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο και ας το εξετάσουν ….Όμως αυτές οι ενέργειες είναι τουλάχιστον ΜΗ δόκιμες όσο κι αν μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό ο υπερβάλλων ζήλος(!)

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΟΜΩΣ:

Οφείλω να ασχοληθώ για δύο λόγους

  1. Ο ουσιώδης είναι ότι επιχειρείται για άγνωστους λόγους να αποσιωπηθούν τα προηγούμενα χρόνια  και να παραγραφεί ή να συγκριθεί με το «νέο» λες και ο Δήμος Ευρώτα ξεκίνησε χθες να λειτουργεί
  2. Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος στα θέματα γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης μπορώ να απαριθμήσω σειρά ενεργειών που έχουν γίνει ,συναποφασίστηκαν και είχαν την έγκριση του πρώην δημάρχου, χωρίς να λείπουν δικά μου λάθη, ολιγωρίες και παραλείψεις κάνοντας αυτοκριτική για όσα δεν έπραξα.

ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ:

Υπάρχουν αρκετές μελέτες γύρω από τον γεωργοκτηνοτροφικό – διατροφικό τομέα και το σήμα ποιότητας με ερευνητικά κέντρα, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς κλπ και την συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου Ευρώτα. Αναφορικά επισημαίνω:

  • «’Υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα στη δημιουργία και προώθηση αγροδιατροφικού προτύπου με στόχο την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας» 

(1: Ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα: Υφιστάμενη κατάσταση – εξεύρεσή αγορών στόχου με βάση τα χαρακτηριστικά του πρωτογενή τομέα

Παραδοτέο 1.1: Υφιστάμενη κατάσταση, τάσεις και δυναμική - Παραδοτέο 1.2: SWOT ανάλυση Παραδοτέο 1.3: Διεθνή εμπειρία – αγορές στόχου)

  • «Δημιουργία και προώθηση αγροδιατροφικού προτύπου με στόχο την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας Δήμου Ευρώτα».

(ΑΠ 1:Υποστήριξη Τοπικής Επιχειρηματικότητας και προώθηση εξωστρέφειας - ΑΠ 2: Διαφοροποίηση παραγωγικής βάσης και ενσωμάτωση καινοτομίας - ΑΠ 3: Λειτουργία φορέα του Τοπικού Σήματος Ποιότητας ΕΥΡΩΤΑΣ).

  • ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΤΗ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

(3.2 Στρατηγικός Σχεδιασμός, προτεινόμενο σχέδιο δράσης και χρηματοοικονομική ανάλυση).

  • Υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα στη δημιουργία και προώθηση αγροδιατροφικού προτύπου με στόχο την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας

(ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2: Συλλογή των απαιτούμενων προδιαγραφών των βασικών τοπικών παραγωγικών προϊόντων από τις αγορές στόχους που θα έχουν καθοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια. – Δημιουργία κοινής εμπορικής ταυτότητας) ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ τον Νοέμβριο του 2017.

Επίσης έχω καταθέσει πολυσέλιδο κείμενο μαζί με άλλους συναδέλφους το 2018 για την πιστοποίηση και λειτουργία της Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Αστερίου την πιστοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και το σήμα ποιότητας καθώς και την θεσμοθέτηση ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ  στον Δήμο Ευρώτα με προγραμματική σύμβαση HELEXPO με τον τίτλο «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΤΕΙΑΣ – ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΓΗΣ – ΘΕΣΜΟΦΟΡΕΙΑ», μια έκθεση κύρους που θα τόνωνε και την γυναικεία επιχειρηματικότητα (ΘΕΣΜΟΦΟΡΕΙΑ).

Συμπερασματικά λοιπόν υπάρχουν διαθέσιμες έγκυρες μελέτες που ήδη έπρεπε να έχουν υποβληθεί στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Έστω και στο νέο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» είναι επικαιροποιημένες και έγκυρες από Πανεπιστήμια και έγκυρα μελετητικά γραφεία για την υποβολή χρηματοδότησης.

Η σημερινή επισήμανση δεν έχει σε καμμιά περίπτωση αντιπολιτευτική χροιά. Έχει την έννοια της υπενθύμισης  μαζί με την ενημέρωση των δημοτών ότι και στο παρελθόντα χρόνο έγιναν σημαντικά έργα, αλλά παραδόθηκαν και μελέτες προς χρήση και χρηματοδότηση όταν ‘’ανοίξουν κατάλληλα/ανάλογα’’ προγράμματα.

Θα είναι έντιμο εκ μέρους αυτής της δημοτικής αρχής να της αξιοποιήσει άμεσα γιατί για τις συγκεκριμένες υπήρξε μεθοδολογία και προετοιμασία για χρηματοδότηση. Δεν είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν;

Ελπίζω να μην δούμε στην υπό σύνταξη μελέτη τίποτα αντιγραφές γιατί τα πνευματικά δικαιώματα των συντακτών είναι κατοχυρωμένα(!)

Η ΓΝΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ…. και προπάντων μεγαλοψυχία!!!

Υ.Γ.: Στην διάθεση του κάθε πολίτη αυτές οι μελέτες ως δημόσιο αγαθό των συνδημοτών μας.



  



Οδός Εμπόρων