Vekrakos
Spartorama | ΔΙΑΥΛΟΣ: Οι επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο από τα στελέχη του Κέντρου

ΔΙΑΥΛΟΣ: Οι επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο από τα στελέχη του Κέντρου

Spartorama 17/06/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Υγεία
ΔΙΑΥΛΟΣ: Οι επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο από τα στελέχη του Κέντρου
Οι επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο από τα στελέχη του Κέντρου
Οδός Εμπόρων

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το απολογιστικό δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο από τα στελέχη του Κέντρου. 

Παρεμβάσεις σε γονείς:

  1. Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων  του 1ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου  2020 και ώρα 6:00 το απόγευμα,  στον χώρο του σχολείου,  ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των παιδιών  με θέμα: «Η μελέτη των παιδιών στο σπίτι» με ομιλήτρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου
  2. Επίσης, κατόπιν συνεργασίας με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Μολάων  πραγματοποιήθηκε Βιωματικό εργαστήριο για γονείς,  διάρκειας δύο δίωρων  συναντήσεων στις 10 & 17 Φεβρουαρίου 2020  στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου  με θέμα: «Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού», με συντονίστρια  την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα. 

Βιωματικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πάνω στη Δυναμική της Ομάδας

Το Βιωματικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών με θέμα «Εκπαίδευση στη Δυναμική της Ομάδας», με συντονίστριες την Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο και την Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική Λειτουργό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και  ολοκληρώθηκε  τον Οκτώβριο.  Ακολούθησαν όπως ήταν προγραμματισμένο   δύο διήμερες συναντήσεις στις 27 & 29 Ιανουαρίου 2020 αφιερωμένες στην εποπτεία και τη συζήτηση πρακτικών εφαρμογών των τεχνικών στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί οι συμμετέχοντες,  στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ». Το τελευταίο διήμερο που είχε προγραμματιστεί για τέλη Μαρτίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας,  κατορθώσαμε όμως να το υλοποιήσουμε στις 03 & 10 Ιουνίου 2020 κατόπιν οδηγιών από τον ΟΚΑΝΑ στον χώρο του 1ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που υπαγορεύει ο ΕΟΔΥ.

Παρεμβάσεις σε Κατηχητικά

Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τον ιερέα  και κατηχητή π. Γεώργιο Σκοπαράντζο και την κατηχήτρια & εκπαιδευτικό κ. Σοφία Μουχτερού της ενορίας του Αγ. Νικολάου  Σελλασίας, η κα Γκουντούνα Ασπασία πραγματοποίησε το Σάββατο 08 Φεβρουαρίου,  δύο (2) ωριαίες βιωματικές  παρεμβάσεις,  στα  δύο παιδικά τμήματα του κατηχητικού  στη θεματική: «Η επίσκεψη των ξένων» από το εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης: «Το σπίτι των παιδιών», το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του κατηχητικού από την κ. Μουχτερού η οποία εκπαιδεύτηκε  στο συγκεκριμένο υλικό από το Κέντρο μας. 

Εποπτικές συνομιλίες με τους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υλοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό «Το σχολείο που Ονειρεύομαι»

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» μετά την ολοκλήρωση του βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο εξοικείωσης με το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Το σχολείο που ονειρεύομαι» με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησε και πραγματοποίησε δύο  δίωρες συναντήσεις υποστηρικτικών-εποπτικών συνομιλιών με τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων στις τάξεις τους, στις 13 & 27 Φεβρουαρίου στο χώρο συνεδριάσεων του κέντρου, με συντονίστριες τις κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο Mcs & Επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου και κ. Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό & Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας οι επόμενες συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί από το Κέντρο, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν το επόμενο σχολικό έτος. 

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:           

  1. Σε συνεργασία με την Δ/ντρια του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κ. Κούτσαρη Παναγιώτα  πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 το πρωί, παρέμβαση στα νήπια στη θεματική: «Αναγνώριση και Διαχείριση συναισθημάτων» από την κ. Γκουντούνα Ασπασία.
  2. Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα  σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Νηπιαγωγό του 9ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κ. Πάντου Χαρίκλεια πραγματοποίησε  παρέμβαση στα νήπια του στη θεματική: «Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης».
  3. Τέλος, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί, οι κες Γκουντούνα Ασπασία & Παπαδοπούλου Ιωάννα πραγματοποίησαν σε συνεργασία με την  Προϊσταμένη του 8ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κ. Ευαγγελοπούλου Ζακελίν, δύο (2) παράλληλες δίωρες παρεμβάσεις στα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου στις θεματικές:
    • «Αισθάνομαι Θυμό»
    • «Αισθάνομαι Φόβο»


Οδός Εμπόρων