Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
«Τροφή. Διατροφή. Ίνα – Οι σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης και Γης», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση της
Ερημοποίησης και της Ξηρασίας για το 2020 είναι: «Τροφή. Διατροφή. Ίνα – Οι
σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης και Γης». Η Ερημοποίηση και η Ξηρασία είναι ο αργός φυσικός κίνδυνος με σημαντικές
κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν περισσότερους
θανάτους και εκτοπίζουν περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη φυσική
καταστροφή. Η ερημοποίηση είναι η υποβάθμιση της γης που προκαλείται
κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες και συμβάλλει στην κλιματική κρίση. Η
ερημοποίηση δεν αναφέρεται στην επέκταση υπαρκτών ερήμων. Συμβαίνει διότι ξηρά
οικοσυστήματα, τα οποία καλύπτουν το ένα τρίτο της στεριάς της Γης, είναι
ευάλωτα στην υπερεκμετάλλευση και την ακατάλληλη χρήση γης. Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη
απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του
περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Το ζήτημα της ερημοποίησης δεν είναι καινούργιο.
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία, συμβάλλοντας στην
κατάρρευση αρκετών μεγάλων αυτοκρατοριών και την εκτόπιση των τοπικών
πληθυσμών. 200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την
καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε
και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και
της Ξηρασίας (World Day to Combat Desertification and Drought). Είναι ένα παγκόσμιο και διαχρονικό ζήτημα, με σοβαρές
συνέπειες για τη βιοποικιλότητα, την οικολογική ασφάλεια, την εξάλειψη της
φτώχειας, την κοινωνικοοικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 δείχνει ότι η
ανθρωπότητα έχει αποφασίσει να προστατεύσει τον πλανήτη από την υποβάθμιση,
μαζί με την επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή, ώστε να μπορεί να
στηρίξει τις ανάγκες αυτής της γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών: Τι μπορεί να γίνε; Οι προτάσεις σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε: Είναι η ευκαιρία μετά και την πρωτόγνωρη εμπειρία των
επιπτώσεων του COVID 19 και της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης να υπάρξει μια
νέα συμφωνία για το διατροφικό μοντέλο που θα αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια,
και θα εστιάζεται στις σχέσεις γης,
παραγωγής και κατανάλωσης με νέα αειφορικά πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Με σχέδιο και πολιτική βούληση απαιτούνται δράσεις που
προάγουν την αποδέσμευση γης (από χρήσεις), τα υγιή οικοσυστήματα, τη δίκαιη
κατανομή τροφής και τη μείωση του ενδεχομένου ασθενειών λόγω ανθυγιεινής
διατροφής. Ώρα των δράσεων και των αποφάσεων γιατί ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ…