Vekrakos
Spartorama | «Το Φόρεμα της Ελένης» βρέθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας

«Το Φόρεμα της Ελένης» βρέθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας

Spartorama 23/06/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Πολιτισμός
«Το Φόρεμα της Ελένης» βρέθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας
Το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιείται για πρώτη φορά από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβίωσης της Βαμβακούς, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
Οδός Εμπόρων

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ψηφιακής φιλοξενίας εικαστικών (e-Residency) από όλον τον κόσμο εν μέσω πανδημικής κρίσης πραγματοποιείται από σήμερα 22 μέχρι 27 Ιουνίου 2020 στη Βαμβακού – Λακωνίας. 

Πρόκειται για το e-Residency «Το Φορεμα της Ελένης» που αποτελεί μία καινοτόμο απάντηση σε πρωτόγνωρες προκλήσεις των καιρών και χαράζει νέους δρόμους. 

Το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιείται για πρώτη φορά από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβίωσης της Βαμβακούς, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της ψηφιακής εκδοχής έγινε από τους εικαστικούς Christoph Ziegler (Γερμανία) και Λουκία Ρίτσαρντς (Ελλάδα). 

Η Ελένη, η μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, αποτελεί ένα ενδιαφέρον πανανθρώπινο αρχέτυπο που μας επιτρέπει να μιλήσουμε – σε σύγχρονους όρους – για την ισότητα των φύλων, την καταπίεση, την χειραγώγηση, τα «fake news» και τους «αποδιοπομπέους τράγους», καθώς δαιμονοποιήθηκε όσο λίγοι ως υπαίτια ενός αμείλικτου πολέμου. Σε μία εποχή που, δυστυχώς, η βία κατά των γυναικών γράφει πρωτοσέλιδα, νέες ερμηνείες του μύθου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Οι οκτώ διεθνείς εικαστικοί Carla Castiajo. εικαστικός, Πορτογαλία / Anika Gupta, συγγραφέας και Trisha Gupta, εικαστικός (ύφασμα), ΗΠΑ/Ινδία / Αναστασία Χασιώτη, χορογράφος και συγγραφέας, Ελλάδα / Christina Mitrentse, εικαστικός, Ηνωμένο Βασίλειο/Ελλάδα. / Amelie Spitz, εικαστικός (κόσμημα), Γερμανία/ Hannah Stippl, εικαστικός, Αυστρία/ Aγγελική Συμεωνίδου, κεντήστρα και ακτιβίστρια για την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών, Ελλάδα, φιλοξενούνται στον κυβερνοχώρο από τη Βαμβακού….όπου θα παρακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων, εργαστηρίων και διαλέξεων γύρω από το κέντημα και την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. 

Η ομάδα θα καταγράφει καθημερινά τις προκλήσεις που συναντά στο blog του προγράμματος, ενώ πληροφορίες, αλλά και μέρος των ψηφιακών εργαστηρίων θα είναι διαθέσιμα στο κοινό στο www.vamvakourevival.org. 

Οι ασκήσεις, τα νέα έργα, οι παρατηρήσεις των εικαστικών θα εκδοθούν σε έναν ψηφιακό τόμο που θα καταγράφει την πορεία της πρωτοποριακής εικαστικής προσέγγισης στο κεντρικό ερώτημα του προγράμματος: «Η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να δίνει καίριες απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα; Η ελληνική κεντητική παράδοση μπορεί να μεταφράσει αυτά τα μηνύματα στη γλώσσα των συμβόλων και των μοτίβων και ως άλλη «εσπεράντο» να τα μεταδώσει;»


Οδός Εμπόρων