Vekrakos
Spartorama | «Παιδική Βιβλιοθήκη Βλαχιώτη: Οι συγκρίσεις με το παρελθόν παράγουν τοξικότητα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Παιδική Βιβλιοθήκη Βλαχιώτη: Οι συγκρίσεις με το παρελθόν παράγουν τοξικότητα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Spartorama 30/06/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
«Παιδική Βιβλιοθήκη Βλαχιώτη: Οι συγκρίσεις με το παρελθόν παράγουν τοξικότητα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Για να αποκαταστήσω αποδεδειγμένα την αλήθεια που κάποιοι είτε από άγνοια, είτε εμπάθεια επιχειρούν να αποκρύψουν, επιχειρώντας έμμεσα να βγάλουν άχρηστους τους δύο προηγούμενους Προέδρους (Γ. Γρυπιώτη και Ν. Μιχαλούτσου - Χρήστου) και τα δ.σ της ΚΕΔΕ «ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
Οδός Εμπόρων

Όταν ένα έργο ολοκληρώνεται αποτελεί ένα ευτυχές γεγονός και οφείλεις να το επικροτήσεις και να χαρείς και σε ότι με αφορά τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια.

Έτσι συμβαίνει με την Παιδική Βιβλιοθήκη Βλαχιώτη.

Την σεμνότητα όμως του τωρινού Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ευρώτα δεν ακολούθησαν ορισμένοι, που πέραν των ζητωκραυγών επιμένουν στην σύγκριση και την αναμέτρηση με το παρελθόν, λες και δεν υπήρξαν μέλη και σύμβουλοι των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων της Παράταξης Γρυπιώτη, που όντως δεσμεύτηκε στο συγκεκριμένο θέμα (Λειτουργία Παιδικής Βιβλιοθήκης Βλαχιώτη).

Και σ’ αυτό και μόνο θα αναφερθώ για ενημέρωση και μόνο των δημοτών και να αποκαταστήσω αποδεδειγμένα την αλήθεια που κάποιοι είτε από άγνοια, είτε εμπάθεια επιχειρούν να αποκρύψουν, επιχειρώντας έμμεσα να βγάλουν άχρηστους τους δύο προηγούμενους Προέδρους (Γ. Γρυπιώτη και Ν. Μιχαλούτσου - Χρήστου) και τα δ.σ της ΚΕΔΕ «ΕΥΡΩΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», που όντως έτρεξαν το θέμα (Σε άλλη περίπτωση θα γίνονταν κάποια ελάχιστη αναφορά και κάποια καλή κουβέντα στους προηγούμενους, λες και ο Δήμος Ευρώτα ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2019).

Τι συνέβη και δεν λειτούργησε μέχρι τα «ΖΗΤΩ και ΜΠΡΑΒΟΟΟ»

Μικρό ιστορικό Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Βλαχιώτη:

1) Ίδρυση και λειτουργία ως ΝΠΙΔ το 1980 σε ιδιόκτητο χώρο εντός του Δημοτικού Σχολείου Βλαχιώτη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας

2) Με το ν. 2174/1993 ιδρύεται Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ) ως ΝΠΙΔ και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας ,όπου και εντάσσεται η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Βάχιώτη Λακωνίας (ΦΕΚ 210/Α/22-12 1993) με απογραφή με απογραφή εκ του Υπουργείου Γεωργίας (α) ΕΠΙΠΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ κλπ: 3 ορθογώνια τραπέζια, 1 στρογγυλό τραπέζι,1 γραφείο, 24 καρέκλες.24 βιβλιοστάσια, 1 ταμπλώ, 1 εκθετήριο, 16 συρτάρια δελτιοκαταλόγου με βάση μικρό τραπέζι,2 καλόγερους,1 καλάθι, 5 μονόφωτα, 6 φώτα των τριών προβολέων, 1 φλοκάτη,1 σκηνή κουκλοθεάτρου, 6 κούκλες, 1 πικαπ, 1 πίνακα ταξινόμησης, β) 1725 βιβλία, σλάιτς κλπ).

3) Με τον Ν. 4250/14 - Άρθρο 11: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Αυτή η κατάργηση είχε και οικονομικές επιπτώσεις με απλήρωτο υπάλληλο από το 2009 και σε επίσχεση εργασίας λόγω μη χρηματοδότησης, των δεδουλευμένων και των μισθών.

4) Με τον Ν. 4250/14 - Άρθρο 65 παρ.2: Τα βιβλία και τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοι­χεία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας ………περιέρχονται αυτοδικαίως στον Δήμο…

5) Με τον Ν. 4250/14 - Άρθρο 65 παρ 4: Μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος οι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συγκροτούν με απόφασή τους τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από δύο υπαλλήλους των Δημοσίων Βιβλιοθηκών ή Γενικών Αρχείων του Κράτους ή περιφερειακών υπηρεσιών ή σχολικών μονάδων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων…

6) Με την Κ.Υ.Α 66107/Γ3/24-04-2017 ορίσθηκαν οι τριμελείς Επιτροπές (τον Ν. 4250/14 - Άρθρο 65 παρ 4) δηλαδή η αναμενόμενη ΚΥΑ καθυστέρησε αντί του μηνός ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ(!)

7) Με την ΑΔΑ: ΩΥΖΚ4653ΠΣ-Ο7Π (ΥΠΕΠΘ) ,Αρ. πρωτ.: 87496/Γ4 Μαρούσι, 29-5-2018

Θέμα: «Έγκριση των εκθέσεων απογραφής των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των Παραρτημάτων του καταργηθέντος Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ)»

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ .... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ..... ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Π. Σκουρλέτης ..... Ευκλ. Τσακαλώτος ..... Κ. Γραβρόγλου - Μερ. Τζούφη (Υφ)

Έχοντας υπόψη:


Αποφασίζουμε:

Εγκρίνουμε τις εκθέσεις απογραφής των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των Παραρτημάτων του καταργηθέντος Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ) τα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου 4250/2014,περιέχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση των Δήμων… κατά τα διατάξεις της υπ. αριθμ. 66107/Γ3/24-04-2017 κ.υ.α ορισθεισών τριμελών επιτροπών, ως ακολούθως:

.........

(5).Την Έκθεση – πρακτικό απογραφής των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, του Παραρτήματος Βλαχιώτη (Ν. Λακωνίας), περιέχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του Δήμου Ευρώτα.

Σ’ αυτή την καρνινοβασία και τις αμφιταλαντεύσεις των κυβερνώντων ,ο Δήμος Ευρώτα από το 2011 είχε μεθοδευμένη στόχευση ,με έγγραφα, αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου , παραστάσεις και παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου από Λάκωνες Βουλευτές με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος. Βασική προϋπόθεση η αποκατάσταση των εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων του ΥΠΕΘ απέναντι στην εργαζόμενη - απλήρωτη υπάλληλο, αλλά και στην χρηματοδότηση της λειτουργικότητας της Παιδικής - Εφηβικής Βιβλιοθήκης Βλαχιώτη.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε ο Δήμαρχος Γρυπιώτης, Παράταξή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ΚΕΔΕ «Ευρώτειος Πολιτεία» έχοντας την ομόφωνη και ομόθυμη συμπαράσταση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

8) Με την ΑΔΑ :9ΚΩΥΩΡΛ-ΗΝΦ αρ. αποφ: 269/2018 (Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα), καταθέσαμε ως δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τον π. Δήμαρχο Έλους Θ. Μπόλλα πολυσέλιδο κείμενο που έγινε ομόφωνη απόφαση για την ΚΕΔΕ «Ευρώτειος Πολιτεία» που αφορούσε την Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Βλαχιώτη και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κροκεών με συγκεκριμένες στοχεύσεις και πηγές χρηματοδότησης μεταξύ των οποίων «….Οι δύο Βιβλιοθήκες (Βλαχιώτη & Κροκεών), μετά από μελέτη πρέπει να λειτουργήσουν στα πρώτυπα των e-library σε δορυφορική συνεργασία και ηλεκτρονικό σύστημα δεδομένων στα πλαίσια των σύγχρονων βιβλιοθηκών (e – books) και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης…»

Τα ανωτέρω δεν μειώνουν την θετική έκβαση του ανοίγματος της Παιδικής Βιβλιοθήκης Βλαχιώτη που θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκληρωμένη και σύγχρονη λειτουργία της.

Η συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη αναφορά γίνεται για ενημέρωση των δημοτών, ότι η θετική έκβαση είχε την διαχρονική υποδομή συνέπειας και συνέχειας μιας Παράταξης, που μαζί με λάθη και παραλείψεις απέδωσε θετικό και δημιουργικό έργο που δυστυχώς κάποιοι συνεχώς και έμπρακτα επιχειρούν μάταια είτε να το αποσιωπήσουν , είτε να το απαξιώσουν λες και δεν συμπορεύτηκαν με αυτήν την Παράταξη Γρυπιώτη και ως δημοτικοί σύμβουλοι γιατί δεν είχαν την ανάλογη ευαισθησία να πιέσουν για την γρηγορότερη λειτουργίας αυτής της Βιβλιοθήκης.

Συνεπώς οι δύο Πρόεδροι της Κοινωφελούς (Γρυπιώτης και Μιχαλούτσου) λειτούργησαν και πάνω στις έτοιμες ενέργειες και στην αλλαγή της νομοθεσίας ήρθε το αποτέλεσμα!


Υ. Γ. (1): Για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους ….στην φάση «Πάρτο και βάλτο, συνηθίζεται ο παίκτης που βάζει το γκολ …να σκουπίζει τα παπούτσια του πασαδόρου»

Για να θυμηθώ τον μακαρίτη τον Αλέφαντο «Μάθε (αυτοδιοικητική) μπαλίτσα και μετά μίλα»

Υ. Γ. (2): Για πλήρη ενημέρωση οι 28 βιβλιοθήκες μεταξύ αυτών και στο Βλαχιώτη ιδρύθηκαν το 1981 από την Annette Schlumberger, γόνο πετρελαιοπαραγωγών, που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Όταν η Anette πέθανε, ανέλαβε το κράτος τη χρηματοδότησή τους, ιδρύοντας τον ΟΠΕΒ (Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών). Κι ω τι έκπληξη! θέλει να τον κλείσει. Ουσιαστικά από το 2009 που έχουν να πληρωθούν οι υπάλληλοι, οι βιβλιοθήκες δεν λειτουργούν.

Είχα χρέος και υποχρέωση για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας,των δεσμεύσεων μας... γιατί οι συγκρίσεις με το παρελθόν παράγουν ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ!


Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων