Vekrakos
Spartorama | «Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης»: Συνάντηση στον Πύργο Διρού για τα Ανεπιτήρητα Ζώα

«Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης»: Συνάντηση στον Πύργο Διρού για τα Ανεπιτήρητα Ζώα

Spartorama 10/08/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης»: Συνάντηση στον Πύργο Διρού για τα Ανεπιτήρητα Ζώα
Κατατέθηκαν προτάσεις για παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από τους παρευρισκόμενους, που έτυχαν ένθερμης αποδοχής
Οδός Εμπόρων

Με πρωτοβουλία της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης (ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ), οργανώθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 στον Πύργο Διρού (ταβέρνα «ΚΑΜΠΙΝΑΡΑ») συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των ανεπιτήρητων και αδέσποτων βοοειδών και άλλων παραγωγικών ζώων. 

Είχαν προσκληθεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, ο Αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωποι άλλων αρχών που εμπλέκονται στο πρόβλημα και την αντιμετώπισή του (Δασαρχείο, Αστυνομία) και οι τρεις βουλευτές της Λακωνίας. 

Παρευρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Μάνης» Τζανέτος Φιλιππάκος, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «Δύναμη Ελπίδας» και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την «Ενωτική Κίνηση Μάνης» Νίκος Τραγάκης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Γερολιμένα Σπύρος Σερεματάκης και Τσικαλιών Γιώργος Μάγκουρας, μέλη τοπικών συμβουλίων, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και  ξενοδοχείων, κτηνοτρόφοι που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ασύδοτη δράση ορισμένων κτηνοτρόφων. Από τους βουλευτές Λακωνίας ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε μήνυμα το οποίο και διαβάστηκε στους παρευρισκόμενους. 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν, στο πλαίσιο ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου, να υπάρξει όχι μόνο ανάδειξη του προβλήματος αλλά και ανάδειξη των ευθυνών των αρμοδίων αρχών και κυρίως να δρομολογηθεί η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, ώστε επιτέλους να δοθεί μια λύση και ο κάθε αρμόδιος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. 

Οπως τονίστηκε πρόκειται για ένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για οδηγούς και οχήματα στο οδικό δίκτυο της Μάνης, ένα πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς απειλείται η λιγοστή βλάστηση αλλά και το πετρόκτιστο τοπίο, και βέβαια είναι και ένα πρόβλημα που αφορά στην κακοποίηση και το βασανισμό των ζώων, τα οποία υποσιτισμένα και διψασμένα ταλαιπωρούνται στα πετρώδη εδάφη με μόνο λόγο ύπαρξης τους την είσπραξη επιδοτήσεων από τους ιδιοκτήτες τους. 

Ιδιαίτερα παραστατικές ήταν οι περιγραφές της κατάστασης από κατοίκους αλλά και κτηνοτρόφους που βιώνουν από πρώτο χέρι την ασυδοσία ορισμένων κτηνοτρόφων που λυμαίνονται την περιοχή. Επίσης υπήρξε σειρά καταγγελιών για παράνομες πράξεις τις οποίες προσπερνούν αδάφορα οι αρμόδιες αρχές ενθαρρύνοντας έτσι όσους δρουν με αυτό τον τρόπο. 

Κατατέθηκαν προτάσεις για παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από τους παρευρισκόμενους, που έτυχαν ένθερμης αποδοχής και οι οποίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα τύχουν επεξεργασίας ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η γενική γραμματέας του συλλόγου Βαρβάρα Γαργαλάκου, τον συντονισμό της συζήτησης ο αντιπρόεδρος Σταύρος Κυρίμης και τον παρουσίαση της εισήγησης του συλλόγου έκανε ο πρόεδρος Κυριάκος Ζηλάκος ο οποίος ανέφερε: 

«Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συνάντηση που είναι μια πρωτοβουλία της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης. 

Το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε είναι η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των ανεπιτήρητων και αδέσποτων βοοειδών καθώς και άλλων παραγωγικών ζώων. 

Πριν απ’ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Κολοκούρη για τη φιλοξενία που μας παρέτραι εδώ στην ΚΑΜΠΙΝΑΡΑ. 

Σας καλέσαμε για να συζητήσουμε, να κατατεθούν απόψεις αλλά και να μας πουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τί πρωτοβουλίες, ποιά μέτρα θα πάρουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. 

Για το σκοπό αυτό έχουμε καλέσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής μας αλλά και τους τρεις βουλευτές της Λακωνίας και τον αντιπεριφερειάρχη. 

Επίσης έχουμε ενημερώσει και έχουμε καλέσει και άλλες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες που εμπλέκονται στο πρόβλημα και την αντιμετώπισή του, όπως το Δασαρχείο, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα της Αρεόπολης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου. 

Δεν θα σας κουράσουμε με πολλές περιγραφές της κατάστασης άλλωστε είστε όλοι γνώστες. Απλά θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. 

Πρόκειται για ένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας με τους κινδύνους που εγκυμονεί για οδηγούς και οχήματα στο οδικό δίκτυο. Ένα πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς απειλείται η λιγοστή βλάστηση και οι δενδρώδεις καλλιέργειες κυρίως από ελιές αλλά και το πετρόκτιστο τοπίο. Και βέβαια είναι και ένα πρόβλημα που αφορά στην κακοποίηση και το βασανισμό των ζώων, τα οποία υποσιτισμένα ταλαιπωρούνται στα πετρώδη εδάφη με μόνο λόγο ύπαρξης τους την είσπραξη επιδοτήσεων από τους ιδιοκτήτες τους. 

Η ΟιΠοΚίνηση, ο σύλλογός μας δηλαδή, έχει προϊστορία σε αυτό τον αγώνα, αγωνίστηκε ώστε να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα βάζει τάξη στο ζήτημα των ανεπιτήρητων. Είχε τη δική του συμβολή στο να συνταχθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος 4056 του 2012 που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα ζώα. 

Όμως το πρόβλημα των αδέσποτων και των ανεπιτήρητων ζώων παραμένει, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ύπαρξη νόμων αλλά η εφαρμογή τους. 

Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση ανομίας που χρονίζει. Οι επιπτώσεις κλιμακώνονται στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την τοπική οικονομία και υγεία. Υπερβόσκηση, φθορά στα ελαιόδενδρα, ολική εξαφάνιση του υπ΄ αριθμό 2 δέντρου της Μάνης, της φραγκοσυκιάς, ισοπέδωση αρχαιοτάτων μανδρότοιχων -ξερολιθιών-, αντιδικίες, αυτοδικία, κουφάρια στα χωράφια, τροχαία ατυχήματα, θραύσεις αγωγών νερού για παράνομο πότισμα, μέχρι ζωοκλοπές και εκτελέσεις ζώων μέσα στα περιβόλια. 

Και όλα αυτά βέβαια εις βάρος όσων κτηνοτρόφων επιλέγουν τη δύσκολη και νόμιμη οδό για να ζήσουν.  Επιπλέον δημιουργείται, στους επισκέπτες, μιας περιοχής που επενδύει στον τουρισμό, η εντύπωση ενός τόπου εγκατάλειψης. Τελευταία μάλιστα στα βοοειδή, σταδιακά προστίθενται και κοπάδια αιγοπροβάτων αλλά και αλόγων, που θα αποτελειώσουν ό,τι έμεινε σε μια προστατευόμενη περιοχή, κατά τ’ άλλα χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως περιοχή NATURA. 

Προτάσεις υπάρχουν πολλές από το 2008 αλλά το ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση ώστε να υπάρχει ισορροπημένη λύση. Τέτοιες προτάσεις που είχαμε κάνει και παραμένουν επίκαιρες είναι: 

  • Να υπάρξει διαφάνεια ως προς την έκταση και το χωρικό προσδιορισμό των βοσκοτόπων και των κατά βοσκότοπο υπεύθυνο κτηνοτρόφο (ευθύνη Δασαρχείου και Δήμου).
  • Να καταγραφεί η πραγματική βοσκοϊκανότητα των εκτάσεων που παραχωρούνται, ώστε να ελεγχθεί ο δηλούμενος από τους κτηνοτρόφους αριθμός ζώων και τα πιθανά συμπτώματα υπερβόσκησης.
  • Να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τα ονόματα των κατά περιοχή κτηνοτρόφων, ο αριθμός των δηλούμενων ζώων και το ποσόν των επιδοτήσεων (ευθύνη ΟΠΕΚΕΠΕ).
  • Να προβεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λακωνίας σε έλεγχο των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Μέσα Μάνης, αν τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις υγιεινής και λειτουργίας.
  • Να αναλάβει επιτέλους έμπρακτα ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τις ευθύνες του όπως αυτές προκύπτουν από τον νόμο 4056 του 2012. Ο νόμος αυτός καθιστά τη Δημοτική Αρχή υπεύθυνη για τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα, υπεύθυνη για τις ζημιές και τα ατυχήματα που προκαλούν και της δίνει το δικαίωμα να συλλέξει και να απομακρύνει τα ζώα που περιφέρονται αδέσποτα και ανεξέλεγκτα. 

Κλείνοντας να κάνουμε μια επισήμανση: 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι όχι μόνο η ανάδειξη του προβλήματος αλλά και η ανάδειξη των ευθυνών των αρμοδίων αρχών και κυρίως η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε επιτέλους να δοθεί μια λύση και ο κάθε αρμόδιος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.  

Εμείς ούτε εισαγγελείς είμαστε, ούτε αστυνομικοί ούτε δασάρχες αλλά δεν μπορεί να μένουμε αδιάφοροι. Αν μια δημόσια υπηρεσία ή ένας θεσμός δεν κάνει καλά τη δουλειά του, αυτό δεν σημαίνει πως οι άλλες υπηρεσίες θα πρέπει να μένουν αδιάφορες. Ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης που δεν συμψηφίζεται με την ευθύνη και την αδιαφορία των άλλων».


 

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης σε γραπτό μήνυμά που έστειλε ανέφερε: 


«Προς : Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης


Θέμα : Ανεπιτήρητα βοοειδή 

Αγαπητέ πρόεδρε,

Αξιότιμοι συμπατριώτες,

Η πρωτοβουλία σας για την συζήτηση του πραγματικά μεγάλου προβλήματος των ανεπιτήρητων παραγωγικών βοοειδών που είναι έντονο στην Μάνη, αξίζει την προσοχή όλων μας, των εμπλεκόμενων φορέων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, διαφορετικών Υπουργείων όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Εσωτερικών, το Προστασίας του Πολίτη.

Τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα δεν είναι αδέσποτα ζώα συντροφιάς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Οι συνέπειες από την ελεύθερη κίνηση των ζώων αυτών δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην οδική ασφάλεια. Συνεπώς πρόκειται για ένα πρόβλημα με πολλές πτυχές. Κατά το παρελθόν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες βελτίωσης της νομοθεσίας. Το καλοκαίρι του 2018 βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο πλαίσιο το οποίο δέχτηκε πολύ σοβαρό σχολιασμό με θετική συνεισφορά. Δυστυχώς κατά την διαδικασία ενσωμάτωσης, προέκυψαν οι εκλογές και δεν μπόρεσε να μετατραπεί σε νόμο. (http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2154 )

Η συνεισφορά του διαλόγου θεωρώ ότι μπορεί να συμβάλλει στην κατάθεση προτάσεων, πέρα από την καταγραφή των προβλημάτων.

Παρακαλώ να μου συγχωρήσετε την απουσία καθώς όταν έλαβα την πληροφόρηση είχα ήδη δεσμευτεί και διαμορφώσει το πρόγραμμά μου.

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση και θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

 

Με εκτίμηση,
Σταύρος Αραχωβίτης
Βουλευτής Λακωνίας
Πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»


Οδός Εμπόρων