Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/48931/

Spartorama - Print | «Λιτά και κατανοητά... Εν όψει του νέου κύματος COVID 19», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Λιτά και κατανοητά... Εν όψει του νέου κύματος COVID 19», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Λιτά και κατανοητά... Εν όψει του νέου κύματος COVID 19», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Εκτός από την ατομική - κοινωνική υπάρχει και η πολιτική ευθύνη
Οδός Εμπόρων

Ερώτημα λοιπόν: Ποιο είναι το πολιτικό ισοδύναμο μέτρο (πέραν των δηλώσεων) για να είναι ήρεμη και ΜΗ τρομοκρατημένη/πανικοβλημένη η Κοινωνία;


Η πολιτική είναι η σωστή διαχείριση των συμβόλων
(Φρανσουά Μιτεράν)

αλλά

Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού
(Μπίσμαρκ)


Με το Oruc Reis να «σουλατσάρει» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ συνοδεία πολεμικών πλοίων με έκδοση παράνομων Navtex από την Τουρκία και την έξαρση του κορονοϊού σε πρωτοφανή επίπεδα, το Έθνος δια της Επιτροπής 2021 ετοιμάζεται να γιορτάσει (;) τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται, ιδιαίτερα στην εξελισσόμενη πανδημία του COVID 19 είναι παρακλητικά για την ατομική και κοινωνική ευθύνη (ορθά γιατί είναι μια παράμετρος η κοινωνική αποστασιοποίηση μετά μάσκας) μαζί με καθυστερημένα μέτρα όταν και όπου προκύπτει το πρόβλημα. Η επιτυχημένη συνταγή της πρώτης περιόδου όπου η πολιτική/οι ακολουθούσαν την Επιστήμη στην δεύτερη φάση οι όροι αντιστράφηκαν ,με γνωστές και εν πολλοίς αναμενόμενες συνέπειες.


Η Λακωνία ένα από τα τελευταία υγειονομικά καθαρά «οχυρά» έπεσε, και αυτή ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη ,που πιστεύω δεν πρέπει να αιφνιδίασε τουλάχιστον την επιστημονική κοινότητα.

Οι συνεχείς επικλήσεις προς την κοινωνία να τηρεί τα μέτρα δεν νομίζω ότι αποτελεί από μόνη της, ιατρικό ανάχωμα στην εκθετικά εξελισσόμενη πανδημία.

Καλό είναι να λέγεται, ότι δεν χρειάζεται πανικός σ’ αυτές τις στιγμές και πράγματι είναι κακός σύμβουλος, όμως περισσότερο πανικόβλητοι είναι οι κήνσορες αυτών των μηνυμάτων, γιατί εκτός των άλλων έχουν την ευθύνη διαχείρισης και καθοδήγησης της κοινωνίας. Οπότε σε περίπτωση ΜΗ επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης η χρέωση ανήκει αποκλειστικά στους έχοντες και κατέχοντες την όποιας μορφής και επιπέδου εξουσία.


Συνεπώς ΠΡΟ των ΜΕΘ απαιτείται επιθετικό/θετικό προληπτικό σχέδιο προάσπισης της υγείας των τοπικών κοινωνιών.

  • Αναστολή – Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Επιτροπής του 2021 και μετάθεση των δαπανών στην αντιμετώπιση του COVID 19 με τεχνολογικό εξοπλισμό, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και καλά αμειβόμενη την παροχή υπηρεσιών υγείας κλπ.
    Ποιος ο λόγος συντήρησης αυτής της Επιτροπής του 2021 και της χρηματοδότησης εκδηλώσεων εν μέσω πανδημίας όταν ακυρώθηκαν σοβαρότεροι θεσμοί όπως η ΔΕΘ;
    Ο μόνος έμπρακτος εορτασμός ουσίας για τα 200 χρόνια είναι η έμπρακτη επιβολή του διεθνούς δικαίου, όπως προκύπτει από την Συνθήκη της Λωζάνης (1923) και του δικαίου της θάλασσας που ευθέως αμφισβητείται/απειλείται από την Τουρκία. Υπάρχουν τα διεθνή fora και οι διπλωματικές κινήσεις με την διαμόρφωση κατάλληλων συμμαχιών να επιβληθεί/επικυρωθεί στην περιοχή.
    Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πανδημίες άλλαξαν τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές συνθήκες συνέβαλαν στην πτώση ηγέτιδων δυνάμεων και αυτοκρατοριών.
    Ένας εβδομαδιαίος σεμνός εορτασμός στην Ελλάδα και στην ομογένεια την 25η Μαρτίου και τις κατά τόπους τιμές ηρώων και γεγονότων, με πρωταγωνιστή την νέα γενιά αρκούν για να τιμηθούν όλοι εκείνοι που προσέφεραν παντοιοτρόπως για την λευτεριά της Πατρίδας και να αναβαθμιστεί το Εθνικό φρόνημα, χωρίς φυσικά την εκχώρηση των εορτασμών σε διάφορες ΜΚΟ.

  • Είναι αντιφατικό στην περίοδο του lock down να πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί σε κοινόχρηστους χώρους και τώρα με λειτουργούσες τις κοινωνικές δομές να μην υλοποιούνται π.χ. σε πλατείες, παιδικές χαρές, παραλιακούς χώρους κλπ. (Εκτός κι αν οι τότε ψεκασμοί ήταν μόνο για ψυχολογικούς λόγους, αυτό θα το πουν οι επιστήμονες).
  • Ως πολίτες της Πελοποννήσου δεν δικαιούμαστε όπως ορθά έχει τεθεί να υπάρχει Κέντρο Αναφοράς για τον COVID 19 στην Περιφέρεια μας; (Παναρκαδικό).
  • Ως πολίτες του Δήμου Ευρώτα δεν δικαιούμαστε ένα θωρακισμένο τεχνολογικά Κέντρο Υγείας - Βλαχιώτη (μηχάνημα άμεσης διάγνωσης COVID 19 και προληπτικά tests ιχνηλάτησης);
    Σε μια παραγωγική περιοχή με έντονη κινητικότητα ξένων εργατών γης κυρίως Αφροσιατικής προέλευσης, με μετακινούμενους προς τις χώρες τους λόγω διακοπών, Βαλκάνιους και Ανατολικοευρωπαίους, καθώς και με την μόνιμη κοινότητα αθίγγανων δεν είναι απαιτούμενη η πρόληψη και προάσπιση της υγείας των πολιτών τα προληπτικά tests ιχνηλάτησης;


Σε περιόδους υγειονομικής κρίσης όταν το κράτος απουσιάζει αναλαμβάνει δράση ό εγγύτερος θεσμός προστασίας των λαϊκών συμφερόντων, δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χωρίς καν σκέψη αντιπολιτευτικού λόγου, αλλά προτασιακού διαλόγου το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αναλάβει δράση και δεσμευτικές πρωτοβουλίες.

Όταν οι πολίτες δουν, εκτός των δηλώσεων περί μη πανικού, την ενεργοποίηση των τεκμηριωμένα επιστημονικά δράσεων (που αποδείχθηκαν ότι είναι επιλέξιμες δαπάνες) θα μπορέσει ανταποκριθεί στην ατομική/κοινωνική του ευθύνη, όπως ώριμα το έπραξε στην πρώτη φάση της πανδημίας και συνεχίζει κατά πλειοψηφία και στο μέτρο του δυνατού.

Δεν μπορούμε να αναμένουμε να λύσουμε το πρόβλημα από ευεργεσίες.

Τόλμη και αποφασιστικότητα χρειάζεται τώρα γιατί, όταν ο ατομικός πανικός που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στο βιολογικό ρολόι του ανθρώπου, μετεξελιχθεί σε συλλογικό είναι τότε θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα…

Ηλίας Παναγιωτακάκος


Υ. Γ.: Πολιτικά ισοδύναμα εννοούμε τόνωση της οικονομίας, ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, επανεκκίνηση του παραγωγικού αγροτικού μοντέλου, χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας ρευστότητα στην αγορά μέσω της ΑΜΕΣΗΣ εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να φτάσουμε στο καταστροφικό δίλημμα ΥΓΕΙΑ ή ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ!