Vekrakos
Spartorama | Αρχαίο αγγείο παραδόθηκε από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης

Αρχαίο αγγείο παραδόθηκε από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης - video

Spartorama 10/06/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Αρχαίο αγγείο παραδόθηκε από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε την Τετάρτη 7/6/2017, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», επ’ ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας από τον νεοεκλεγέντα (μετά την παραίτηση του Χάρη Βασιλάκου) επί κεφαλής της Ένωσης κ. Δημήτριο Διαμαντάκο. 

Μετά από τα εισαγωγικά και τις εξαγγελίες του νέου προεδρείου για τους μελλοντικούς στόχους και δράσεις της ένωσης ο κ Διαμαντάκος αναφέρθηκε στην παράδοση αρχαίου αγγείου από την Ένωση στην Υπηρεσία Κλασικών Αρχαιοτήτων. 

Το αγγείο ανήκει στην μυκηναϊκή περίοδο και είναι γνωστό ως «Λάκαινα», αγγείο πόσεως των Λακώνων με δύο οριζόντιες λαβές στην οριζόντια βάση του. Παραδόθηκε στον κύριο Διαμαντάκο από τον ευρόντα στο χωριό Γούβες της Λακωνίας, και μεταφέρθηκε -μετά από ειδική άδεια- ιδίοις εξόδοις από τον ίδιο και παρεδόθη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. 

Στην συνέλευση επρόκειτο να παρευρεθεί και η προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ κ. Μαρία Τσιούλη, με σκοπό να αναφερθεί στην παράδοση του αρχαίου αγγείου από την Ένωση στην Υπηρεσία Κλασικών Αρχαιοτήτων. Δυστυχώς η παρουσία της δεν κατέστη δυνατή για λόγους που εξήγησε ο κ. Διαμαντάκος (βλέπε βίντεο 10΄+). 

Ο κ. Διαμαντάκος σημείωσε ότι ανέλαβε την παραπάνω πρωτοβουλία με σκοπό να  παροτρύνει τους Λάκωνες να παραδίδουν αρμοδίως κάθε ανευρεθέν αρχαίο αντικείμενο, και να μην φοβούνται ότι θα μπλέξουν.


Οδός Εμπόρων