Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/5101/

Spartorama - Print | Αρχαιοελληνικές γεύσεις στο «Κτήμα Σκρέκα»

Αρχαιοελληνικές γεύσεις στο «Κτήμα Σκρέκα»

Αρχαιοελληνικές γεύσεις στο «Κτήμα Σκρέκα»
«Το φαγητό που απολαύσαμε ήταν η Κοπίδα των Υακινθίων, ερμηνευθείσα βάσει αρχαίων συνταγών»
Οδός Εμπόρων

Το Σάββατο 24/6 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συμπόσιο με αρχαίες Ελληνικές γεύσεις στο κτήμα Σκρέκα στα Πικουλιάνικα. 

Οι αρχαίες συνταγές προσφέρθηκαν από τον Απόστολο Πιερρή, διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών στην Πάτρα, την δε εκτέλεση τους ανέλαβε ο νεαρός σεφ Δημήτριος Σκρέκας. 

Σχολίασε ο Απόστολος Πιερρής: «Το φαγητό που απολαύσαμε ήταν η Κοπίδα των Υακινθίων, ερμηνευθείσα βάσει αρχαίων συνταγών. Η πρώτη Σπαρτιατική δοκιμή στην κλασσική γευσιγνωσία ήταν εξόχως ικανοποιητική. Ο νεαρός σεφ Δημήτρης Σκρέκας έδειξε μαεστρία στη μεταμόρφωση των κειμένων των συνταγών σε γευστική εμπειρία παρόλο που ελειτούργησε υπό ποικίλη πίεση. Τον είχαμε δοκιμάσει και προεγκρίνει στις δικές του δημιουργίες. Το Σάββατο έδειξε ικανότητες πρώτης κλάσης. Πιστεύω ότι στη δεύτερη περίσταση, πολύ γρήγορα με τις Γυμνοπαιδιές, θα αποδείξει τη γευσιποιητική “αρετή” του με τη βελτίωση του ήδη καλού αποτελέσματος». 

Παρακάτω θα δείτε τα σερβιρισθέντα πιάτα μαζί με τις αρχαίες συνταγές τους (για όποιον ή όποια ενδιαφέρεται να δοκιμάσει). 

Η αναζήτηση των υλικών, η εκτέλεση των συνταγών, η εξισορρόπηση των γεύσεων από τον 23χρονο σεφ μας υπήρξε  υποδειγματική. Το γευστικό αποτέλεσμα ήταν επιπέδου gourmet εστιατορίου, παρόλους τους φυσιολογικούς ενδοιασμούς που υπήρχαν, λόγω του πρωτότυπου των υλικών αλλά και του πρωτόγνωρου συνδυασμού τους. Ο σεφ μας έπεσε στα βαθιά νερά και ανεδύθει νικητής και σοφότερος. Τα συγχαρητήρια από όλους τους συμμετέχοντες. Όλοι ανυπομονούμε να το επαναλάβουμε.


--------


Κοπίς Υακινθίων 

Φασίολοι και ερέβινθοι

Τα πράσινα φασόλια και ρεβίθια σερβίρονται με αλάτι, κύμινο, λάδι και λίγο κρασί.



 

Κουκιά

Βρασμένα κουκιά σερβίρονται με μουστάρδα, μέλι, κουκου-ναρόσπορους, πήγανο, κύμινο και ξίδι.



 

Κατσίκι με δάφνη και γάλα

Μετά τη σχετική προετοιμασία του κατσικιού, αφαιρείς τα κόκαλα και τα εντόσθια μαζί με το στομάχι, και το πλένεις. Στο γουδί ρίχνεις πιπέρι, λυγιστικό, σιλφιόριζα, δυο καρπούς δάφνης, λίγο πύρεθρο και δύο τρία μυαλά. Αφού τα τρίψεις όλα μαζί, περιχύνεις με liquamen και παίρνοντας γεύση προσθέτεις αλάτι. Στο μίγμα προσθέτεις επίσης ένα λίτρο γάλα και δυο κουταλιές σούπας μέλι. Με τη σάλτσα αυτή παραγεμίζεις τα έντερα του ζώου και τα τοποθετείς κυκλικά πάνω από το κατσίκι. Έτσι αφού περιτυλίξεις κατσίκι και έντερα με υμένα ή χαρτί, τα περιδένεις και τα τοποθετείς σε μία μεγάλη κατσαρόλα ή ταψί προσθέτοντας liquamen, λάδι και κρασί. Όταν μισοβράσουν, τρίβεις στο γουδί πιπέρι και λυγιστικό. Περιχύνεις με ζωμό του κατσικιού, προσθέτεις λίγο defritum , ξανατρίβεις και αδειάζεις το μίγμα στην κατσαρόλα. Όταν το κατσίκι είναι έτοιμο, αφαιρείς το κάλυμμα, δένεις τη σάλτσα με άμυλο και σερβίρεις.



 

Γαστήρ (στομάχι, Botellum)

Αναμιγνύεις έξι βρασμένους κρόκους αυγών, τεμαχισμένους κουκουναρόσπορους, κρεμμύδι, τεμαχισμένο πράσο, άβραστη σάλτσα, τριμμένο πιπέρι, και με το μίγμα παραγεμίζεις το μικρό στομάχι. Προσθέτεις liquamen και κρασί, και έτσι το μαγειρεύεις [το βράζεις μέσα σε νερό].



           

Φύσκαι (Λουκάνικα, Farcimina)

Καθαρίζεις πληγούρι και το βράζεις μαζί με liquamen, το έντερο και ψιλοκομμένο κορμό πράσου. Όταν είναι έτοιμο το κατεβάζεις από την φωτιά. Μετά κόβεις τεμάχια λίπους και κρέατος και τα ανακατεύεις όλα μαζί. Τρίβεις στο γουδί πιπέρι, λιγυστικό, τρία αυγά και προσθέτεις εδώ όλα τα προηγούμενα παρασκευάσματα μαζί με κουκουναρόσπορους και άκοπο πιπέρι. Από πάνω χύνεις liquamen και με το μίγμα παραγεμίζεις τα έντερα. Τα βράζεις και τα ψήνεις ή τα προσφέρεις απλώς βραστά.



 

Ψωμί

Φυσίκιλλον άρτον από ζέα με μέλι και λάδι

 

Γλυκό

Ξερά σύκα με πετιμέζι



  

Κατεβάστε το μενού εδώ