Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/51107/

Spartorama - Print | «Ορθά Πράττουν ΝΠΔΔ - Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχος για τον Αστέρα και το Στάδιο Bλακιώτη. Εκτός εάν…», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Ορθά Πράττουν ΝΠΔΔ - Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχος για τον Αστέρα και το Στάδιο Bλακιώτη. Εκτός εάν…», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Ορθά Πράττουν ΝΠΔΔ - Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχος για τον Αστέρα και το Στάδιο Bλακιώτη. Εκτός εάν…», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
«Όχι μόνο ο Ξενώνας του Γερακίου δεν μπορεί να δοθεί δωρεάν, αλλά και το Στάδιο πρέπει να δοθεί με ελάχιστο ενοικιοστάσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα»
Οδός Εμπόρων

Η μετεξέλιξη του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη από ερασιτεχνικό σωματείο σε ΠΑΕ δημιουργεί άλλες υποχρεώσεις και διέπεται από άλλους νόμους.

Σε ότι αφορά την σχέση του, με τον Δήμο Ευρώτα ισχύει:

  • Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων, σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα (παρ.2 άρθρο 185 Ν.3463/06). Οι  ΠΑΕ - Α.Ε ορίζονται ως κερδοσκοπικές εταιρείες!
  • Δεν είναι δυνατή η δωρεάν παραχώρηση προς ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 185 του ισχύοντος Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων, καθόσον δεν μπορεί να θεωρηθεί η δραστηριότητά τους αποκλειστικά κοινωφελής ή κατευθυνόμενη στην προαγωγή των τοπικών συμφερόντων (ΓνΝΣΚ 472/2008).

Συμπερασματικά όχι μόνο ο Ξενώνας του Γερακίου δεν μπορεί να δοθεί δωρεάν, αλλά και το Στάδιο πρέπει να δοθεί με ελάχιστο ενοικιοστάσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.…

(Αυτό θα συμβεί και στον Δήμο Σπάρτης αν η ομάδα αγωνιστεί σ’ αυτό το Στάδιο)

Αυτά θα έπρεπε να είναι σε γνώση της διοίκησης εκτός εάν κάποιοι (δεν θέλω να το πιστεύω) υπόσχονταν άλλα μη νόμιμα και μη εφαρμόσιμα τον όντως άξιο παράγοντα κ. Μαρτσούκο.


Αναλυτικά το πλήρες σημείωμα μου για ενημέρωση των φιλάθλων:

Επειδή «σέρνεται»  δημοσιογραφικά (χωρίς να διαψεύδεται από την διοίκηση) εδώ και πολύ καιρό ότι ο Δήμος Ευρώτα δεν έχει  συνδράμει τις προσπάθειες του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη για την πορεία του στην αποκαλούμενη Β’ Εθνική (Super League 2).

Απορώ γιατί δεν υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου του Δήμου Ευρώτα που να αποκαθιστά την αλήθεια, τόσο με το Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη, όσο  με την οικονομική και ηθική στήριξη του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη στο ξεκίνημα μιας όντως λαμπρής και ιστορικής πορείας από το τοπικό Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Λακωνίας, στην Γ’ Εθνική και σήμερα στην Επαγγελματική Κατηγορία της «Β’ Εθνικής» (Δεν γνωρίζω αν και τι έταζαν στον κ. Μαρτσούκο, άξιο ποδοσφαιρικό παράγοντα για μένα). Το σημείωμα μου αφορά τις νόμιμες διαδικασίες και την μετεξέλιξη της Ομάδας από ερασιτεχνική σε επαγγελματική.

Γνωρίζω και συμμετείχα θεσμικά (Αντιδήμαρχος) στην ουσιαστική συμβολή του Δήμου Ευρώτα προς τον ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη και μάλιστα οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες στο δημοτικό συμβούλιο και στο ΝΠΔΔ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ» που έχει και την ευθύνης διαχείρισης του Δημοτικού Σταδίου.

Ενημερωτικά ο Δήμος Ευρώτα σε σχέση με τα μετρήσιμα στατιστικά στοιχεία έχει τα περισσότερα Αθλητικά Κέντρα ανάλογα με τον πληθυσμό (δηλαδή εκ των πρώτων Πανελλαδικά) με τεράστια τα έξοδα συντήρησης τους περίπου 150.000 ευρώ κατ’ έτος.

Συνεπώς για το αθλητισμό το πρόσημο είναι θετικό (πλην του δημοτικού Σταδίου Κροκεών) και ως δημότες και φίλαθλοι έτσι πρέπει να αξιολογούμαι θέματα και προβλήματα.


Σε σχέση με το Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη

  • Αντιπαρέρχομαι την πολιτική βούληση της τότε δημοτικής αρχής για τον μεγάλο διαγωνισμό των 250.000 ευρώ (προμήθεια κερκίδων, αποκατάσταση εξωτερικών χώρων  κλπ) που έληξε άγονος εξ αιτίας έλλειψης σοβαρών στοιχείων εκ μέρους των συμμετεχόντων.
  • Αντιπαρέρχομαι την συνεργασία με τον Δήμο Μονεμβάσιας και την φιλοξενία του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη άνευ οικονομικών ανταλλαγμάτων για προπονήσεις και επίσημους αγώνες στην Γ’ Εθνική
  • Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και οικονομικές δαπάνες το δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη απέκτησε την ποθούμενη καταλληλότητα για τους επίσημους αγώνες της Γ’ Εθνικής.
  • Από το πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ) έχουν εγκριθεί 448.500  ευρώ για την ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου και προχωράει.
  • Από το πρόγραμμα  LEADER έχουν εγκριθεί 140.000 ευρώ  για τον στίβο και την προμήθεια ταρτάν και προχωράει.

Αυτά είναι τα δεδομένα που αποδεικνύουν την στήριξη του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη (μαζί με τις κατ’ έτος επιχορηγήσεις των 10.000 ευρώ – φέτος αυτοδίκαια πρέπει να δοθούν και στον ΑΡΗ Σκάλας) και την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών του Σταδίου.


Ποια Είναι η Πραγματικότητα της Νομιμότητας:

  1. Το δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη ΔΕΝ διαθέτει τα απαιτούμενα μέτρα (ανάλογη περίπτωση του Σταδίου Κροκεών) για επίσημους αγώνες «Β’ Εθνικής» και δεν μπορεί να τα αποκτήσει λόγω ρυμοτομικού και σχεδίου Πόλεως (κάθε πολεοδομική μεταβολή  σημαίνει και παραχώρηση των ανάλογων μέτρων για τον υφιστάμενο δρόμο πρόσβασης).
  2. Η εμμονή σε ανεφάρμοστες και παράνομες λύσεις  το μόνο που εξυπηρετούν είναι ο κατευνασμός των φιλάθλων και τυχόν ψηφοθηρικές «αλιεύσεις».

Δηλαδή ποια υπηρεσία θα έβαζε υπογραφή για την μεταβολή της χρήσης από στάδιο σε γήπεδο όταν μάλιστα το εν λόγω κατασκευάστηκε από το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004»;

Ποια υπηρεσία και ποιό θεσμικό όργανο θα έπαιρνε απόφαση για την κατάργηση του Στίβου (πέραν της εφαρμογής του προγράμματος Leader), όταν στο Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη εκτός των δημοτών έχει έδρα ο ΓΑΣ  με άθληση πλέον των 100 παιδιών και τεράστιες επιτυχίες Πανελλαδικής και Διεθνούς εμβέλειας και επίσημων διοργανώσεων αγώνων κλασσικού αθλητισμού.

Ποιος έχει δικαίωμα να «κλείσει» τον στίβο (αστειότητα χωρίς περαιτέρω σχόλια η μείωση των κουλουάρ) και να «εκπαραθυρώσει» την νεολαία από τον κλασσικό αθλητισμό;


Λύση Υπάρχει για τον Αστέρα – Το Δημοτικό Στάδιο της Σκάλας

Το δημοτικό Στάδιο της Σκάλας διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επίσημους αγώνες «Β’ Εθνικής» και έχει προταθεί στην Διοίκηση του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη. (Ενστάσεις και ευθύνη για την ποιότητα του χλοοτάπητα που κατασκευάστηκε πέρυσι έχει η Επιτροπή παραλαβής).

Αυτή είναι η σωστή επιλογή και η ορθότερη λύση. Άλλωστε ως ομάδα του Δήμου Ευρώτα πρέπει να αναζητήσει την πολυεπίπεδη στήριξη πρωτίστως των δημοτών φιλάθλων.

Εφ’ όσον υπάρχει το κατάλληλο Γήπεδο/Στάδιο να αγωνιστεί η ομάδα του ΑΣΤΕΡΑ σε απόσταση αναπνοής από το Βλαχιώτη δεν μπορεί να κατανοηθεί η εμμονή της διοίκησης να αγωνιστεί στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης. Φυσικά έχει κάθε δικαίωμα, αλλά αυτή η επιλογή, αν τελικά ισχύσει ΔΕΝ βαρύνει τον Δήμο Ευρώτα που εξέφρασε την βούληση για πλήρη αποκατάσταση καταλληλότητας του Δημοτικού Σταδίου της Σκάλας (Μακάρι όλα αυτά τα χρόνια μετά το 2018 με την έγκριση αδειοδότησης εργασιών και για το Δημοτικό Στάδιο Κροκεών).

Συμπερασματικά ορθά και νόμιμα κινήθηκαν δημοτικό συμβούλιο, ΝΠΔΔ και Δήμαρχος για να παραμείνει ο ΑΣΤΕΡΑΣ Βλαχιώτη εντός του Δήμου Ευρώτα (έξω από ανόητους ανταγωνισμούς που εντέχνως αναπαράγονται χωρίς όφελος).


Δημοτικός Ξενώνας Γερακίου

Γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη ότι η μετεξέλιξη της σε Π.Α.Ε. – Α.Ε. αλλάζει και το καθεστώς με την μεταβολή από ερασιτεχνική σε επαγγελματική Ομάδα.

Πλέον ο ΑΣΤΕΡΑΣ Βλαχιώτη εντάσσεται σε λειτουργίες των Α.Ε.

Έτσι προς ενημέρωση των δημοτών φιλάθλων ισχύει:

  • α) Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται  δωρεάν η χρήση ακινήτων ,σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά  συμφέροντα. (παρ.2 άρθρο 185 Ν.3463/06)
  • β) Δεν είναι δυνατή η δωρεάν παραχώρηση προς ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 185 του ισχύοντος Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων, καθόσον δεν μπορεί να θεωρηθεί η δραστηριότητά τους αποκλειστικά κοινωφελής ή κατευθυνόμενη στην προαγωγή των τοπικών συμφερόντων (ΓνΝΣΚ 472/2008).


Συμπερασματικά όχι μόνο ο ξενώνας δεν μπορεί να παραχωρηθεί, αλλά ούτε το Στάδιο χωρίς έστω με ένα στοιχειώδες μίσθιο. Αυτό θα συμβεί και με τον ΟΝΑ της Σπάρτης στ πλαίσια της νομιμότητας.

Δεν νομίζω κάποιος από την τωρινή διοίκηση του ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη εάν ήταν υπάλληλος ή θεσμικός εκπρόσωπος του Δήμου Ευρώτα θα έβαζε την υπογραφή του ή θα ακολουθούσε διαφορετική πορεία με πολεοδομικές παραβάσεις στο δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη;

Οι καθαρές και νόμιμες λύσεις πρέπει να γίνουν γνωστές πρωτίστως στους φιλάθλους και να μην κυκλοφορούν σενάρια (ελπίζω όχι από την διοίκηση του ΑΣΤΕΡΑ που γνωρίζει το πλαίσιο) που αδικούν κύρια το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την δημοτική αρχή.

Νομίζω όλοι οι φίλαθλοι θέλουν τον ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη να παίξει στο κατάλληλο Γήπεδο/Στάδιο της Σκάλας και χρειάζεται μαζί με τον ΑΡΗ Σκάλας την απόλυτη στήριξή μας.

Φυσικά αξιέπαινη η Διοίκηση Μαρτσούκου για τον αγώνα και την χρηματοδότηση για να γίνει ο ΑΣΤΕΡΑΣ Βλαχιώτη ανταγωνιστική Ομάδα «Β’ Εθνικής» (Super League 2 ).

Υ. Γ.: Εκτός από τα πρωτόκολλα του αθλητισμού προστασίας από τον Κορονοϊό, υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα ΤΑΞΙΜΑΤΟΣ στον ΑΣΤΕΡΑ Βλαχιώτη καλό είναι η Διοίκηση να τα δημοσιεύσει για να γνωρίζουμε εάν και τι υπήρξε…


Ηλίας Παναγιωτακάκος