Vekrakos
Spartorama | Εκδρομή Ενορίας Τσεραμιού σε Καστοριά, Νυμφαίο και λίμνες Πρεσπών

Εκδρομή Ενορίας Τσεραμιού σε Καστοριά, Νυμφαίο και λίμνες Πρεσπών

Spartorama 17/07/2017 Εκτύπωση Εκκλησία
Εκδρομή Ενορίας Τσεραμιού σε Καστοριά, Νυμφαίο και λίμνες Πρεσπών
Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κλεισούρας, «Αρκτούρος», «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», βασιλική του Αγίου Αχιλλείου ήταν μερικά από τους προορισμούς
Οδός Εμπόρων

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου και με επικεφαλής τον εφημέριό τους π. Παναγιώτη Λάτση, οι ενορίτες του Τσεραμιού πραγματοποίησαν μια όμορφη και πολυδιάστατη εκδρομή στην Καστοριά, στο Νυμφαίο και στις λίμνες των Πρεσπών, από τις 08 μέχρι και τις 11 Ιουλίου 2017. 

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα, οι ενορίτες, περνώντας την εκπληκτική γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, έφτασαν στη γραφική πόλη της Καστοριάς ενώ μετά την ολιγόωρη ανάπαυσή τους και το δείπνο τους στο ξενοδοχείο, έκαναν τον πρώτο τους βραδινό περίπατο στην όμορφη και γαλήνια λίμνη της πρωτεύουσας του νομού. 

Τη δεύτερη ημέρα όλοι οι ενορίτες του Τσεραμιού, αφού παρακολούθησαν την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κλεισούρας, εκεί όπου ασκήτεψε η Οσία του περασμένου αιώνα Σοφία, κατά κόσμον Σοφία Χοτοκουρίδου που γεννήθηκε το 1883 στην Τραπεζούντα του Πόντου και εκοιμήθη εν Κυρίω στις 6 Μαΐου 1974, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν τα λείψανά της αλλά και να περιηγηθούν στον χώρο όπου η Οσία ασκήτεψε. 

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την προσφορά του καφέ εκ μέρους των μοναζουσών της Μονής, οι εκδρομείς αναχώρησαν για το Νυμφαίο. Εκεί, αφού ενημερώθηκαν για τη δράση της οικολογικής οργάνωσης «Αρκτούρος» που έχει υπό την προστασία της την άγρια χλωρίδα και πανίδα, επισκέφθηκαν μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι το καταφύγιο της αρκούδας, έχοντας την ευκαιρία να δουν από κοντά και να φωτογραφίσουν τις αρκούδες που βρίσκονται εκεί. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβησαν στο «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας» που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή. Στο μουσείο αυτό, μέσα από τις όμορφες φιγούρες και τις μοναδικές παραστάσεις, ξετυλίγεται ολόκληρη η ζωή των ανθρώπων κατά τα παλαιότερα χρόνια, ενώ στον χώρο εκτίθενται έργα του καλλιτέχνη κ. Νικολάου Πειστικού που έχουν ως θέμα τις βυζαντινές εκκλησίες αλλά και την ιστορία της Καστοριάς. 

Την τρίτη ημέρα, μετά από μια ολιγόλεπτη στάση στην εκκλησία του Αγίου Γερμανού, στο ομώνυμο χωριό, μετέβησαν στις λίμνες των Πρεσπών για να θαυμάσουν από κοντά τον πανέμορφο υδροβιότοπο, να αγοράσουν τα φημισμένα φασόλια και τις φακές των Πρεσπών και να βγάλουν τις αναμνηστικές φωτογραφίες τους στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που δεσπόζει στο χώρο. 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας επισκέφθηκαν για τελευταία φορά το κέντρο της Καστοριάς, απολαμβάνοντας τον καφέ και το παγωτό τους δίπλα από τα ήρεμα και μαγευτικά φωτιζόμενα νερά της λίμνης της πόλεως. 

Την επόμενη ημέρα οι ενορίτες του Τσεραμιού, αφού επισκέφθηκαν τους καταπληκτικούς βυζαντινούς Ναούς του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη και της Παναγίας της Κουμπελίδικης, έκαναν τα τελευταία αναμνηστικά ψώνια τους στην αγορά της φημισμένης πόλης της γουνοποιίας. 

Τέλος, πριν την αναχώρησή τους από το νομό, επισκέφθηκαν τον οικισμό Δισπηλιό, σε έκταση του οποίου αναπαριστάται ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός του 5.500 π.Χ, με καλύβες χτισμένες πάνω στα νερά της λίμνης και παραστάσεις πρωτόγονων ανθρώπων που διαβιούσαν στην περιοχή, στην οποία έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η πινακίδα του Δισπηλιού, η οποία χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο», στο 5.260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου. 

Η άκρως επιτυχημένη εκδρομή της Ενορίας του Τσεραμιού, μετά το μεσημβρινό φαγητό στην όμορφη και γραφική Αμφιλοχία, έκλεισε με κέφι, χορό και τραγούδι, προ πάντων δε με όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στην ψυχή των ενοριτών.


Οδός Εμπόρων