Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54213/

Spartorama - Print | Ας γιορτάσει ο καθένας μας όπως μπορεί, με λιγότερα λόγια και περισσότερη σκέψη ή, καλύτερα, «συλλογή»

Ας γιορτάσει ο καθένας μας όπως μπορεί, με λιγότερα λόγια και περισσότερη σκέψη ή, καλύτερα, «συλλογή» - video

Ας γιορτάσει ο καθένας μας όπως μπορεί, με λιγότερα λόγια και περισσότερη σκέψη ή, καλύτερα, «συλλογή»
Στη Σπάρτη αρμόζει να είναι παραγωγός πρωτότυπων έργων που θα εκτελεστούν και αλλού, όχι μόνο αποδέκτης
Οδός Εμπόρων

Καλές θα ήταν οι πάμπλουτες πρέσβειρες καλής θέλησης (χωρίς να έχουν καμμία σχέση με τη Σπάρτη), οι ηθοποιοί και παραγωγοί του Χόλυγουντ, τα αγάλματα από φελιζόλ, οι υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, οι προσωπικές γνωριμίες, οι επιτροπές ξένων celebrities, τα συνέδρια των οικονομικών «γκουρού», τα Plan A έως D, και πολλά άλλα επιφανειακά και ανούσια, καλά θα ήταν, αν όλα αυτά συνοδεύονταν με γνώση της ιστορίας και, κυρίως, με σεβασμό στις δυνατότητες του τοπικού διαθέσιμου έμψυχου δυναμικού. Μόνον όταν αυτές οι πρωτοβουλίες εστιάζονται στη δρομολόγηση ευκαιριών, τρόπων και διευκολύνσεων ανάδειξης των δυνατοτήτων της τοπικής δημιουργικής δυναμικής, οδηγούν σε κάτι ουσιαστικό που μπορεί να ριζώσει, να ανθήσει, να καρποφορήσει και να εδραιωθεί σε αυτόν τον τόπο, όταν η ξένη «γκλαμουριά», εκ των πραγμάτων, αποχωρήσει. 

Το μουσικό έργο «Μαραθώνας – Θερμοπύλες – Σαλαμίνα, η σουΐτα των Περσικών Πολέμων» είναι δημιουργία της συμπατριώτισσάς μας Διδάκτορος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασίας Κόκκινου και της μουσικού Έφης Ιωάννου. Η σύνθεση του έργου ξεκίνησε το 2012 με τις «Θερμοπύλες» και ολοκληρώθηκε το 2018, αποτελεί δε μια ολοκληρωμένη μουσική παράσταση-συναυλία. 

Στο μπλόγκ του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας οι κυρίες Αναστασία Κόκκινου και Έφη Ιωάννου, σημειώνουν χαρακτηριστικά: 

«Θελήσαμε να παραδώσουμε και ένα μάθημα ιστορικής μνήμης μέσα από την τέχνη μας, την ασίγαστη αγάπη προς τους μαθητές μας και την πατρίδα μας. Ένα μάθημα, πρώτα-πρώτα για μας τις ίδιες, λυτρωτικό. Από το έργο μας έχουν εκτελεστεί μόνο οι Θερμοπύλες, από τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης, στα πλαίσια του 30ού «Σπάρταθλον» (2012). Ευελπιστούμε  το έργο να παρουσιαστεί στη Σπάρτη σε πρώτη εκτέλεση το 2020, που συμπληρώνονται 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ενόψει αυτού του εορτασμού, θα οργανωθούν ποικίλες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 

Είναι ανάγκη ζωτική για τη Σπάρτη, για όλους εμάς που ζούμε εδώ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναδείξουμε το νόημα της συμβολής της Σπάρτης και των Ελλήνων ευρύτερα που αντιστάθηκαν στους Πέρσες, ώστε να μιλάμε σήμερα για Ευρώπη. 

Η Σπάρτη ανήκει στο Δίκτυο Αρχαίων Πόλεων και αρμόζει να έχει κεντρική θέση στους εορτασμούς. Να είναι, μάλιστα, παραγωγός πρωτότυπων έργων που θα εκτελεστούν και αλλού, όχι μόνο αποδέκτης». 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να απολαύσετε τις «Θερμοπύλες» από μίξη ήχου σε Η/Υ. 

Καίτοι το υπόλοιπο έργο δεν έχει ακόμα εκτελεστεί μπορείτε να το απολαύσετε ολόκληρο από μίξη ήχου σε Η/Υ, σε audio μορφή, που επιμελήθηκε ο Hielmi Abdurahman:

Γιατί αγνοήθηκε αυτό το μουσικό έργο και δεν βρήκε πουθενά και από κανέναν το δρόμο του, να παρουσιαστεί, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, στην πόλη που το γέννησε, κατά τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών; 

Προτιμήσαμε τα ερυθρά μάτια της φελιζοποίητης περικεφαλαίας. Ας ευχηθούμε το ερυθρό να μην κοσμεί μόνιμα, πλέον, τις παρειές του Λεωνίδα. Είτε από ντροπή, είτε από θυμό.

«Ας γιορτάσει ο καθένας μας όπως μπορεί, με λιγότερα λόγια και περισσότερη σκέψη ή, καλύτερα, «συλλογή», κατά τον Διονύσιο Σολωμό».

Ν. Μ.


-------


Θερμοπύλες - Thermopilae

Μουσικό έργο γραμμένο για τετράφωνη μικτή χορωδία και επταμελή ορχήστρα (φλάουτο, δύο βιολιά, βιολοντσέλο, κιθάρα, σαντούρι, κρουστά). 

  • 1ο κομμάτι: «Ώ ξείν αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». (Σιμωνίδης), μελοποίηση: Αναστασία Κόκκινου 

  • 2ο κομμάτι: «Θερμοπύλες» του Κ.Π. Καβάφη, μελοποίηση: Αναστασία Κόκκινου

  • 3ο κομμάτι: «Θερμοπύλες» του Νίκου Καζαντζάκη, μελοποίηση: Έφη Ιωάννου. 

Απαγγελία: Δημήτρης Κατσαφάνας


«Θερμοπύλες», Κ.Π. Καβάφη

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·

δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,

αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·

γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν

είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,

πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·

πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,

πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

 

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει

όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)

πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,

κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

 

«Θερμοπύλες», Νίκου Καζαντζάκη

Σκληρό θέσαμε νόμο να ρυθμίζει

τη γνώμη μας, κι ανέλπιδοι κρατάμε

τα στενά τής ζωής· κι όλοι κινάμε

καβάλα στ΄ όνειρό μας, όπου ορίζει

ο νομοθέτης νούς μας. Μετερίζι

δε θέμε, γιατί ξέρομε πως πάμε

του Χάρου τα κορμιά μας και δε σπάμε

το κύμα των βαρβάρων που χυμίζει

στην Πατρίδα. Μα ο νους εμάς φτερούγες

τανυώντας λεύτερες χάμου τη νίκη

παραιτά· κι αητός δικέφαλος ούγες

κεντά με τ΄ όνειρό του τη λαμπράδα

κι ανοιεί, στης βάρβαρης νύχτας τη φρίκη,

άνθος λευκό τη νικημένη Ελλάδα.