Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54249/

Spartorama - Print | Στ. Αραχωβίτης: Για πόσο ακόμη μετά τον τρύγο ο κ. Βορίδης θα μελετά τη διακύμανση των τιμών;

Στ. Αραχωβίτης: Για πόσο ακόμη μετά τον τρύγο ο κ. Βορίδης θα μελετά τη διακύμανση των τιμών;

Στ. Αραχωβίτης: Για πόσο ακόμη μετά τον τρύγο ο κ. Βορίδης θα μελετά τη διακύμανση των τιμών;
H κατάρρευση της τιμής του σταφυλιού στη χώρα μας, ήταν και είναι γεγονός
Οδός Εμπόρων

Πέρασε ήδη ένα μήνας από όταν, στις 2 Σεπτέμβρη στη Βουλή, ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης δήλωνε επί λέξει ότι «το σταφύλι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει αυξημένη ζήτηση και επειδή μιλάτε για κατάρρευση, ποια εικόνα; που έχει καταρρεύσει το σταφύλι; ...μη σπεύδετε, αφήστε να εξελιχθεί ο τρύγος» επιχειρώντας έτσι να «κρύψει κάτω από το χαλί» το πρόβλημα, και να κωλυσιεργήσει στις όποιες αποφάσεις έπρεπε να παρθούν έγκαιρα.

Τώρα που ολοκληρώνεται ο τρύγος, απλώς επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι αμπελουργοί και η ωραιοποίηση που επιχείρησε να κάνει ο κ. Βορίδης, ώστε να αναβάλει επ’ αόριστον τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των αμπελουργών.

Τα μέτρα της απόσταξης και του πρώιμου τρύγου, χάρις στον «άριστο» σχεδιασμό, δεν κατάφεραν να επιτύχουν το σκοπό τους, δηλαδή να δημιουργήσουν συνθήκες αποσυμφόρησης στην παραγωγή και η κατάρρευση της τιμής του σταφυλιού στη χώρα μας, ήταν και είναι γεγονός.

Αν ο κ. Βορίδης δεν θέλει να το παραδεχθεί, με ερώτηση που κατέθεσα σήμερα ζητώ την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών  στήριξης για τους αμπελουργούς, ώστε να μην είναι ο επόμενος κλάδος που, μετά τους κτηνοτρόφους, θα οδεύει προς την κατάρρευση από τις καταστροφικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

 

«Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη στήριξης της αμπελουργίας

Προ αδιεξόδου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι αμπελουργοί λόγω του σοβαρού προβλήματος στην απορρόφηση και την μειωμένη τιμή. Η περίοδος του τρύγου για το 2020 τελειώνει, ωστόσο οι παραγωγοί βλέπουν το σταφυλικό απόθεμά τους να παραμένει αδιάθετο, με το χρονικά περιθώριο κατά το οποίο το προϊόν μπορεί να παραμένει αξιοποιήσιμο να στενεύει διαρκώς. Ενώ λοιπόν η τρέχουσα παραγωγή είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών από πλευράς ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποσότητας παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, η σταφυλική παραγωγή στο σύνολο της Χώρας, αντιμετωπίζει φέτος εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα διάθεσης, αλλά και όπου η διάθεση είναι εφικτή, παρατηρείται κατάρρευσης της τιμής.

Παρόλο δε που με την υπ. αριθμ. 1723/179088/3-7-2020 (Β΄ 2764) Κοινή Υπουργική Απόφαση επιχειρήθηκε, μέσω απόσταξης, να απορροφηθεί, μέρος του κρασιού που βρίσκεται σε δεξαμενές, εντέλει, το μέτρο δεν φάνηκε να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των παραγωγών και δεν οδήγησε σε συγκράτηση των τιμών.

Επίσης, το πρόγραμμα του πρώιμου τρύγου ήταν δραματικά ανεπαρκές σε προϋπολογισμό, εξαιρετικά σύντομο στις προθεσμίες και με ερωτηματικά ως προς τις ποικιλίες, και συνεπώς δεν κατάφερε να επιτύχει τον σκοπό του ήτοι να δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης στην παραγωγή.Έτσι, οι αμπελουργοί βρίσκονται ήδη στη δίνη ενός σοβαρού οικονομικού πλήγματος.

Επειδή η διάθεση των σταφυλιών σε ικανοποιητικές τιμές είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την βιωσιμότητα των αμπελουργών που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί και ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλιστεί την απορρόφηση του αδιάθετου προϊόντος των παραγωγών;
  • Σε ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στηριχτεί το εισόδημα των αμπελουργών και να επιτευχθεί ικανοποιητική τιμή των σταφυλιών στον παραγωγό;


Ο ερωτών Βουλευτής
Αραχωβίτης Σταύρος