Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54409/

Spartorama - Print | «Απ’ όσα διάβασα...», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Απ’ όσα διάβασα...», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Απ’ όσα διάβασα...», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Από όσα διάβασα στην ζωή μου δεν θυμάμαι τίποτα άλλο από τον εναγώνιο ήχο των σελίδων να γυρίζουν ψάχνοντας, ματαίως βεβαίως, κάποια λύση, κάποια τελική κάθαρση, ένα τέλος»
Οδός Εμπόρων

Από όσα έχω διαβάσει στη ζωή μου ελάχιστα θυμάμαι. Σχεδόν τίποτα. Και δεν είναι πως δεν έχω καλή μνήμη. Ίσως, υποπτεύομαι,  συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Διαβάζοντας αφήνομαι ασυναισθήτως στις εικόνες που γεννιούνται μέσα στο νου, και κυρίως στην ατμόσφαιρα που απλώνεται στην καρδιά και την καταλαμβάνει. Είτε διαβάζω ευχάριστα είτε δυσάρεστα πράγματα το ίδιο μου συμβαίνει. Παθαίνω κάτι. Τίποτα δεν κυλά εύκολα κι ανώδυνα επάνω μου. Όλα αφήνουν σημάδια, ουλές, ίχνη απτά. 

Έτσι στο τέλος δεν θυμάμαι τίποτα, δε μπορώ σχεδόν να αφηγηθώ τί διάβασα, αλλά έχω πάθει εν τω μεταξύ πολλά, έχω γίνει σχεδόν ένας άλλος άνθρωπος καλύτερος, θαρρώ, από πριν αφού είμαι πλέον πρόθυμος να εγκαταλείψω την περιπέτεια της ηδονής των λέξεων και να ασχοληθώ σοβαρά με την τέχνη της ήττας, η οποία συνίσταται στην αέναη αναζήτηση τρόπων για να χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου και να ίπταται ασμένως αιωρούμενος μεταξύ έρωτος και αθανασίας.

Αν έχει ασκηθεί πολλά και γίνεις εγκρατής της αρχαίας τέχνης της ήττας τότε ενδέχεται να μπορείς να επιλέγεις χωρίς ενοχή και αναστολές τον έρωτα έναντι της αθανασίας.

Όταν φτάσεις εκεί, λέγουν, όσοι γεύτηκαν αυτή την υπέρτατη χαρά, τότε δεν θυμάσαι τίποτα από όσα έζησες, τότε δεν έχεις μνήμη, δεν έχεις παρελθόν και μέλλον, έχεις γίνει ανάσα ήσυχη, αεράκι ξέγνοιαστο, χαιρετισμός ειρηνικός, ένα ανοιγόκλεισμα κλαμμένων αναιτίως βλεφάρων, μια τρυφερή ματιά σε καλοκαίρι ωραίο που ξεμακραίνει με υπόσχεση επανόδου.

Από όσα διάβασα στην ζωή μου δεν θυμάμαι τίποτα άλλο από τον εναγώνιο ήχο των σελίδων να γυρίζουν ψάχνοντας, ματαίως βεβαίως, κάποια λύση, κάποια τελική κάθαρση, ένα τέλος.


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr