Vekrakos
Spartorama | Στ. Αραχωβίτης: Τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης της κυνηγετικής δραστηριότητας από το γενικό lockdown

Στ. Αραχωβίτης: Τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης της κυνηγετικής δραστηριότητας από το γενικό lockdown

Spartorama 11/11/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική Υγεία
Στ. Αραχωβίτης: Τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης της κυνηγετικής δραστηριότητας από το γενικό lockdown
«Η απόφαση για απαγόρευση του κυνηγιού ακολούθησε τον σπασμωδικό τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης και δεν έλαβε υπόψη της, ούτε το καθεστώς που διέπει τη δραστηριότητα, ούτε τη διεθνή εμπειρία...»
Οδός Εμπόρων

Συνάντηση με εκπροσώπους των Κυνηγετικών Συλλόγων της Λακωνίας είχε την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Σταύρος Αραχωβίτης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο βουλευτής ενημερώθηκε για το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την απαγόρευση του κυνηγιού, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στο πλαίσιο του καθολικού lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άκουσε με προσοχή τις θέσεις των κυνηγετικών συλλόγων. Σύμφωνα με τον δασικό κώδικα, η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα και είναι μοναχική δραστηριότητα στην ύπαιθρο. Οι κυνηγοί ζητούν την άρση της απαγόρευσης, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέσα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού (μάσκες, μηνύματα, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων σε αυτοκίνητα και την επίδειξη ατομικής άδειας θήρας), όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σπασμωδικά, πρόχειρα και υπό το κράτος πανικού για να καλύψει τις ανεπάρκειές της. Άφησε 8 μήνες να περάσουν χωρίς να προετοιμάσει την χώρα για τα δεύτερο κύμα της πανδημίας και τώρα καταστρέφει τα πάντα: την οικονομία, την εργασία, την κοινωνική συνοχή. 

Η απόφαση για απαγόρευση του κυνηγιού ακολούθησε τον σπασμωδικό τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης και δεν έλαβε υπόψη της, ούτε το καθεστώς που διέπει τη δραστηριότητα, ούτε τη διεθνή εμπειρία, αλλά ούτε και την άποψη των ειδικών για την συσχέτιση με την διάδοση του κορονοϊού.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, εκτός των άλλων, είναι και ένα διαχειριστικό περιβαλλοντικό μέτρο για τον έλεγχο πληθυσμών που δεν έχουν φυσικούς εχθρούς (π.χ. αγριόχοιρος) αλλά και για τον περιορισμό διάδοσης ζωονόσων (όπως η Αφρικανική Πανώλη). Για τον τρόπο άσκησης του κυνηγίου υπάρχει σχετική νομοθεσία, η οποία εκσυγχρονίστηκε και βελτιώθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Φάμελλο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης της θήρας, το είδος και ο αριθμός των θηραμάτων, ο χρόνος και οι περιοχές θήρευσης εισηγούνται από ειδικούς επιστήμονες και δεν είναι αντικείμενο μικροπολιτικής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με σταθερή προσήλωση στην αρχή ότι οι όποιες εξαιρέσεις από το γενικό lockdown που έχει επιβληθεί θα πρέπει να είναι πλήρως στοιχειοθετημένες ως προς την αναγκαιότητα, την έκθεση και το όφελος, αναλάβαμε τη δέσμευση να καταθέσουμε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.


Οδός Εμπόρων