Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54693/

Spartorama - Print | «Black Friday και ο ισολογισμός του Δήμου Ευρώτα του 2016», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Black Friday και ο ισολογισμός του Δήμου Ευρώτα του 2016», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Black Friday και ο ισολογισμός του Δήμου Ευρώτα του 2016», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Η έκθεση αφορά τον Δήμο Ευρώτα και όχι τον Δήμο Ρήγα Φεραίου όπως λαθεμένα γράφεται (σελίδες 11 και 13)... Δεν το πρόσεξαν οι αρμόδιοι;
Οδός Εμπόρων

Την Παρασκευή 27-11-2016 συζητήθηκε (μέσω τηλεδιάσκεψης) στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ισολογισμός των αποτελεσμάτων χρήσης του έτους 2016.

Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος σχολιασμού εφ΄ όσον  εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία) κυρίως από την Παράταξη της πλειοψηφίας (του Δημάρχου).

Όμως κατά την συζήτηση ειπώθηκε και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η αναφορά του αξιότιμου Δημάρχου που απαντώντας στις αιτιάσεις και ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως σε υποτιθέμενες καταγγελίες του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε εμφαντικά ότι γι’ αυτό άλλαξε ορκωτούς λογιστές για να υπάρξει διαφάνεια…..

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η εκ των υστέρων  στερεότυπη απάντηση «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου»

Αν η δήλωση του Δημάρχου εντός δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν Lapsus linguae (λάθος γλώσσα ή εν τη ρύμη του λόγου) θα σιωπούσα.

Όμως έχω την αίσθηση (μετά και την αλλαγή στάσης περί ΣΔΙΤ), ότι για τους δικούς του λόγους θέλει να αποσχιστεί/απογαλακτιστεί από το παρελθόν όπου όμως αποτελούσε μέρος του και μάλιστα διαρκές μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και αναπληρωτής του Δημάρχου.

Ως ένα βαθμό είναι σωστό, όμως για την μελλοντική του πολιτική όχι όμως για παρελθόντα έτη που ουδέποτε διαφώνησε (σε αντίθεση με άλλους) και συνεπώς προκύπτουν ερωτήματα για την έκφραση «γι’ αυτό άλλαξα ορκωτούς λογιστές για να υπάρξει διαφάνεια» και έτσι εύλογα τα ερωτήματα:

  1. Από το 2011 που παραλάβαμε και το έτος χρήσης του 2010 των πρώην πέντε Δήμων (Σκάλας, Έλους, Κροκεών, Γερονθρών, Νιάτων) μέχρι το 2015 οι Ορκωτοί Λογιστές  δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους;
  2. Αν πρόσεχε καλύτερα όλες τις χρήσεις έως το 2015 οι πρώην Ορκωτοί Λογιστές έκαναν παρατηρήσεις και επισημάνσεις για ορθολογικότερη λογιστική χρήση των δεδομένων  που ουδέποτε συνιστούσαν ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
  3. Δεν θα σχολιάσω την παρούσα πολυσέλιδη έκθεση του νέου ορκωτού λογιστή που σίγουρα έχει θετικές επισημάνσεις για το μέλλον με βάση τα νέα δεδομένα όπως η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από 1.1.2019 κατά παρέκκλιση του ν. 4129/2013,το Π.Δ 54/2018, Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου,νέος Ο.Ε.Υ κλπ, όμως η εκτίμηση της χρήσης πρέπει να γίνεται με την έως τότε ισχύουσα νομοθεσία.
  4. Η αναφορά στο  Δήμο Ρήγα Φεραίου (σελίδα 11 και 13) προφανώς πρέπει να απαλειφθεί, γιατί εξετάζεται η χρήση του 2016 του Δήμου Ευρώτα και όχι του Δήμου Ρήγα Φεραίου που αναφέρει η έκθεση. Ένα προσεκτικότερο διάβασμα δεν θα είχαν υπήρχαν τέτοια λάθη στην έκθεση αξιολόγησης.
  5. Από την τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου όμως έμεινε διάχυτη η εντύπωση περί δήθεν ελλειμμάτων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού σημείο που αποκαθιστά η έκθεση του Ορκωτού Λογιστή γιατί πρόκειται για ετεροχρονισμένες πληρωμές και είναι απορίας άξιο πως οι συμμετέχοντες σε κορυφαίες θέσεις της τότε περιόδου ,δεν υπερασπίστηκαν τις ΔΗΘΕΝ καταγγελίες του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι ετεροχρονισμένες λοιπόν πληρωμές από πότε χαρακτηρίζονται αδιαφανείς διαδικασίες;;; Υπενθυμίζω την πληρωμή της μισθοδοσίας των αιρετών αντί του Ιανουαρίου του 2017 το Δεκέμβριο του 2016. Όποιοι δεν ενθυμούνται ας δουν την κίνηση των λογαριασμών εκείνης της περιόδου.
  6. Η τήρηση των Μητρώων σε εφαρμογές της Microsoft office όπως το Excel δεν είναι μη νόμιμη και υπάρχει τεκμηρίωση σε αυτό με διατάξεις νόμων. Όλα τα Μητρώα είναι ΚΑΤΑΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ.
  7. Η διαδικασία του Εσωτερικού Ελέγχου είναι μεθύστερη του 2016 διαδικασία...
  8. Με όλο τον σεβασμό στην εγκυρότητα του Ορκωτού Λογιστή πιστεύω ότι η αξιολόγηση ότι το τρακέρ KYBOTA  και ο εκσκαφέας FIAT KOBELCO θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στα μεταφορικά μέσα (από πού προκύπτει;) είναι λαθεμένη ,γιατί είναι απόλυτα μηχανήματα έργου γιατί εκτός του εκσκαφέα που είναι πασιφανές μηχάνημα έργου , το τρακτέρ έχει προσαρμοσμένο καταστροφέα για εκτέλεση εργασιών. Αυτό το στοιχείο δεν διαβάστηκε από τους αρμοδίους;
  9. Σε ότι αφορά τα κληροδοτήματα δεν μπορούν να έχουν ενιαία αντιμετώπιση ,γιατί η εκτέλεση και υλοποίηση κινείται στα πλαίσια των Διαθηκών του κατά περίπτωση διαθέτη ανά Τοπική Κοινότητα.
  10. Σαφώς και τα συμπεράσματα του νέου Ορκωτού Λογιστή μετά τον δειγματοληπτικό έλεγχο αφορά ελλείψεις που όμως δεν επηρέασαν σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση την ορθολογική και διαφανή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2016.

Αναφαίρετο το δικαίωμα του νέου Δημάρχου να προσλάβει όποιο γραφείο Ορκωτών Λογιστών.

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συσχετιστεί ότι η αλλαγή προέκυψε από αναγκαιότητα διαφάνειας, γιατί οι Ορκωτοί Λογιστές ουδέποτε παίρνουν κατευθύνσεις από τους αιρετούς… ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ!

Καλό θα είναι λοιπόν να μην λοιδορούμε προηγούμενες λειτουργίες που είμαστε συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ευρώτα και οι θεσμικοί εκπρόσωποι έχουν ελεγχτεί πολλαπλώς και όχι δεν υπήρξε Black Friday αλλά ούτε Black years.

Αντίθετα διαπιστώθηκε πλήρης διαφάνεια απ’ όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις ανεξάρτητες αρχές.

Συνεπώς πολύ σωστά και οι προηγούμενοι, όπως και ο νυν πολύ καλά κάνουν την δουλειά τους με ευσυνειδησία ασχολούμενοι ώστε με τις επισημάνσεις τους να αποφεύγονται λάθη (που κατά βάση οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού) ώστε ο Δήμος Ευρώτα να έχει βιωσιμότητα και προοπτική στο μέλλον.

Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουν όλοι οι άσπονδοι και εντιμότατοι φίλοι μου!


Ηλίας Παναγιωτακάκος