Vekrakos
Spartorama | Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας

Spartorama 22/12/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία
Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας
«Επτώχευσε Εκείνος πλούσιος ων, ίνα ημείς τη εκείνου πτωχεία πλουτήσωμεν»
Οδός Εμπόρων

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ;» 

Ο εμπνευσμένος υμνογράφος, μεταξύ των  πολλών άλλων ύμνων της εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου μας, βαθυστόχαστων και εκπάγλου πνευματικής ομορφιάς και υψηλής θεολογικής έμπνευσης και διδασκαλίας, συνέθεσε και εκείνον του οποίου ένα τμήμα προτάξαμε σ΄αυτό το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα. 

Φειδόμενος του πολύτιμου χρόνου σας και του χώρου της φιλόξενης εφημερίδος  του τόπου μας, καταγράφουμε με απλό λόγο τη μετάφραση του ύμνου. 

«Χριστέ μου τι να προσφέρουμε σε σένα, που για χάρη μας ήλθες κοντά μας ως άνθρωπος; Με αφορμή τη Γέννησή σου όλα τα δημιουργήματα που έγιναν από  Σένα, την ευχαριστία του το καθένα σου προσφέρει: Οι Άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί τον αστέρα, οι μάγοι τα δώρα, οι ποιμένες τον θαυμασμό τους, η γη το σπήλαιο, η έρημος τη φάτνη και οι άνθρωποι την ολοκάθαρη στοργική σου Μητέρα. Και Συ ως Θεός που δε ζεις σε περιορισμένο χρόνο, ελέησέ μας». 

Είναι συγκλονιστικά τα λόγια και περισσότερο τα νοήματα και τα διδάγματα του ύμνου, γιατί μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το μεγάλο και ανεπανάληπτο μυστήριο της Γεννήσεως του Κυρίου, που άλλαξε τον κόσμο και χώρισε την ιστορία του σε προ Χριστού και μετά Χριστόν περίοδο. 

Ποιος γιορτάζει τα ωραιότερα Χριστούγεννα; Ασφαλώς εκείνος που μοιάζει με τον Γεννηθέντα. Εκείνος που ξοδεύει για την αγάπη περισσότερα από όσα ξοδεύει για τη ματαιότητα. Εκείνος που αγαπάει την εκούσια πτωχεία, προκειμένου να συμπαρασταθεί σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Έτσι δεν έκανε και ο Κύριος; Άδειασε κυριολεκτικά τον Εαυτό του, για να γεμίσει εμάς. «Επτώχευσε Εκείνος πλούσιος ων, ίνα ημείς τη εκείνου πτωχεία πλουτήσωμεν». 

Μη σκεφθεί κανείς ότι μας ζητάει κάτι που δεν μπορούμε να το εξασφαλίσουμε, γιατί απαιτούνται χρήματα, που δεν έχουμε. Μη νομίσουμε ότι θέλει  κάτι  από τη σοφία μας, γιατί στις μέρες μας φαίνεται ότι εξαφανίστηκε και η λίγη σοφία που υπήρχε στους ελάχιστους, αφού επικρατεί η σύγχυση. Μην πάει η σκέψη μας σε δώρα ακριβά, που μπορούν μόνο ελάχιστοι να τα προμηθευτούν. 

Εκείνος θέλει κάτι άλλο από εμάς, που το έχουμε όλοι, που μπορούμε να του το προσφέρουμε χωρίς κόπο και που το ζητάει επιμόνως ως τρανή απόδειξη της αγάπης μας και της εμπιστοσύνης μας σε Εκείνον. Ως απόδειξη ότι τον πιστεύουμε για Θεό και Πατέρα μας. 

Ποιο, λοιπόν, είναι το δώρο μας για τα Γενέθλιά του που το περιμένει; Διαβάστε στη συνέχεια το εκπληκτικό περιστατικό που συνέβη κάποια νύκτα της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. 

Ο άγιος Ιερώνυμος, μεγάλος και θεοφόρος Πατέρας της Εκκλησίας μας, που έζησε τον 4ο αιώνα, φθάνει ως ευλαβής προσκυνητής στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Με τα μάτια του βλέπει τη Φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός, όπως την έχουν δεί όλοι όσοι έχουν πάει στους Αγίους Τόπους και έχουν επισκεφθεί τον Ναό της Γεννήσεως. Γονατίζει εκεί μπροστά και προσεύχεται με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Σε μια στιγμή με τα μάτια του γεμάτα δάκρυα απευθύνεται στον Κύριό μας και του λέγει: «Κύριέ μου, δεν έχω τίποτε  δικό μου. Όλα είναι δικά σου. Όλα τα καλά που απολαμβάνω είναι δώρα της αγάπης σου. Δεν έχω τίποτα δικό μου, για να σου προσφέρω απόψε στα Γενέθλιά σου». Σε μια παύση της προσευχής του ακούει μια φωνή επιβλητική που του λέγει: «Ιερώνυμε, έχεις κάτι δικό σου, που το περιμένω ως δώρο στα Γενέθλιά μου». Τότε εκείνος γεμάτος φόβο και απορία ρωτάει: «Έχω κάτι δικό μου και το θέλεις ως δώρο στα Γενέθλιά σου και ποιο είναι αυτό;». «Οι αμαρτίες σου» του απαντά με γλυκύτητα. «Και θέλεις τις αμαρτίες μου, για δώρο στη γιορτή σου, να τις κάνεις τι;» ρώτησε ο άγιος. Και ο Κύριος του απάντησε: «Να σου τις συγχωρήσω, για να ζήσεις χαρούμενος και ευτυχής». 

Ιδού η απάντηση και στο δικό μας ερώτημα και στη δική μας απορία. Αυτό το δώρο θέλει στα Γενέθλιά του ο Κύριός μας. Τη μετάνοιά μας ζητάει, το ξεφόρτωμα της αμαρτίας μας, που μας κάνει τον ύπνο εφιαλτικό και τη ζωή μαρτυρική. 

Ήλθε στη γη, για να μαζέψει τα συντρίμμια μας και να μας επαναφέρει στο αρχαίο, προπτωτικό κάλλος. Αυτή η επάνοδος είναι ο σκοπός της Γεννήσεώς του. Πραγματοποίησε την ηρωική κάθοδο στη γη χρησιμοποιώντας ως όχημα την πεντακάθαρη, την πάναγνη και φιλόστοργη Μητέρα του, την Παναγία, η οποία έγινε κατά χάριν και δική μας Μητέρα. 

Από άγριο μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε άγιο, από δυστυχή σε πανευτυχή, με προοπτική την επίγεια και την αιώνια ευτυχία του. Ήλθε, για να γεμίσει τις καρδιές μας με το φως της πίστεως, με τη λάμψη της ελπίδας, με τον πολυέλαιο της αγάπης. 

Αδελφοί μου, έτσι να ιδούμε το ανεπανάληπτο γεγονός που σε λίγο θα γιορτάσουμε και, αν έτσι το προσεγγίσουμε, θα είναι τα εφετινά Χριστούγεννα τα καλύτερα της ζωής μας, και ας τα γιορτάσουμε με επαχθείς περιορισμούς, που είναι βέβαια απαραίτητοι για την πολύτιμη σωματική υγεία μας. 

Ας προσευχηθούμε ο Πανάγαθος Κύριός μας να μην επιτρέψει άλλη φορά αυτή τη δοκιμασία  στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο χαρίζοντάς μας τη λύτρωση. 

 

+Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ


Οδός Εμπόρων