Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55099/

Spartorama - Print | «Ξύλα της Θάλασσας», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Ξύλα της Θάλασσας», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Ξύλα της Θάλασσας», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Βρίσκω ξύλα της θάλασσας διάφορα που ταξίδεψαν από μακρυά και έφτασαν στην ακτή με στίγματα επάνω τους από νόστο και πόθο βαρύ»
Οδός Εμπόρων

Σχεδόν πάντα τα καλοκαίρια περιδιαβαίνω τις έρημες από ηδονικούς περαστικούς και αδιάφορους  τουρίστες ακτές σκυφτός κοιτάζοντας εταστικά ή θωπευτικά τη βρεμένη άμμο και τον αφρό των κυμμάτων να φτάνει και να αναχωρεί αενάως δίχως λόγο και σκοπό.

Κοιτάζω και θεωρώ τη ροή των πραγμάτων, τους τρόπους που αυτά συναντώνται και σμίγουν, πώς σμιλεύονται μέσα στις σχέσεις τους και πώς θηλυκώνουν σε ενότητα όμορφη, ειρηνική και μυστική. Βρίσκω πέτρες ωραία γεγλυμένες, αληθινά γλυπτά της φύσης, σκουπίδια που κάποτε πέταξαν αδιάντροπα οι άνθρωποι που τώρα έγιναν τίμια  λείψανα, ωραία, μισοθαμένα ευλαβικά στο χώμα. Βρίσκω ξύλα της θάλασσας διάφορα που ταξίδεψαν από μακρυά και έφτασαν στην ακτή με στίγματα επάνω τους από νόστο και πόθο βαρύ. Ξύλα που φανερώνουν στο κορμί τους περιπέτειες ακατονόμαστες και βασανιστικές.

Τα σηκώνω σεβαστικά και τα καθαρίζω, τα ακουμπώ συνήθως πάλι πίσω εκεί που τα έφεραν το κύμα και οι καιροί. Κάποτε, πιο σπάνια, τα παίρνω μαζί μου να τα στολίσω και φτιάχνω επάνω τους κορμιά ή πρόσωπα, τους δίνω μορφή για να έχουν λόγο μέσα σ΄ ένα κόσμο που δεν έχει μάθει ακόμα να ακούει τα μικρά και ταπεινά κι αρέσκεται σε κύμβαλα αλαλάζοντα και σε ήχους κενούς.

 

Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Φωτο άρθρου: Ξύλα νοτίων θαλασσών - Μελάνια