Vekrakos
Spartorama | «Το Σύστημα, το Κράτος, η Βία, ο Φόβος και η Νίκη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Το Σύστημα, το Κράτος, η Βία, ο Φόβος και η Νίκη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 08/03/2021 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτική Πολιτισμός
«Το Σύστημα, το Κράτος, η Βία, ο Φόβος και η Νίκη», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Σύμφωνα με την κυβερνητική ερμηνεία της φωτογραφίας, εδώ, βλέπουμε 100 πολίτες να επιτίθενται σε αστυνομικούς!
Οδός Εμπόρων

Αφήνοντας στην άκρη τις τοποθετήσεις μιας κυβέρνησης, η οποία εμφανώς βρίσκεται σε σύγχυση, οφείλουμε  -ως πολίτες- να δούμε ότι ανέκαθεν η Εξουσία ήταν κλεισμένη σε κάστρα-παλάτια, μακριά και απομονωμένη από τον Λαό  και τα προβλήματά του, και είχε σιδερόφραχτους ιππότες  για την ασφάλειά της.

Να θυμηθούμε, ακόμα, ότι, όπως μαρτυρά η Ιστορία, η Εξουσία επέβαλλε πάντοτε τις αποφάσεις της στο Λαό με όργανα τη βία και τον φόβο, που στην ουσία ήταν τα βάθρα τα οποία στήριζαν και διαιώνιζαν την ύπαρξή της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι πρόγονοί μας, των οποίων η Σκέψη είχε φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα για τα ανθρώπινα μέτρα, είχαν κατασταλάξει με σιγουριά στον ρόλο και τη φύση της Εξουσίας. Ο μέγας Αισχύλος, λόγου χάρη, στο έργο του «Προμηθέας Δεσμώτης», επιλέγει το Κράτος και την αδερφή του τη Βία, να συλλαμβάνουν τον θείο Προμηθέα (κατ’ εντολήν του αφέντη Δία) και να τον σέρνουν αιχμάλωτο στον Καύκασο, προκειμένου να τον αλυσοδέσουν στους βράχους, για το «μεγάλο παράπτωμα» που είχε κάνει, να «κλέψει» τη φωτιά από τους Θεούς και να τη δώσει στους Ανθρώπους.

Και λέει το Κράτος:

 

« (…) Μια τέτοια ανομία

πρέπει στους θεούς να την πληρώσει

κι έτσι καλά να διδαχτεί στου Δία

την «τυραννίδα» (εξουσία) να σκύβει το κεφάλι

και τους φιλάνθρωπους να πάψει τρόπους.

(… ) Όλα έχουν καθοριστεί …

Γιατί ελεύθερος κανείς, μονάχα ο Δίας.»

 

«Σώματα Ασφαλείας» τα ονόμασε το Σύστημα Εξουσίας. Μόνο που κράτησε για τον εαυτό του το δικαίωμα να δίνει το πλαίσιο και τον ορισμό  στον όρο «Ασφάλεια».

Για το Σύστημα Εξουσίας «ασφάλεια» ήταν, είναι και θα είναι να μην απειλείται η ύπαρξή του. Γι’ αυτό βάζει πάντοτε τα  «Σώματα Ασφαλείας» ανάμεσα στα «ανάκτορά» του και στον Λαό  που διαμαρτύρεται ή εξεγείρεται εναντίον πολιτικών που κάνουν τη ζωή του ακόμα πιο δύσκολη  (εργάτες, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχοι κλπ).

Και είναι κι αυτά, τα «Σώματα Ασφαλείας», θύματα του  ίδιου Συστήματος, αφού στην ίδια κοινωνία ζουν και τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν με το Λαό, του οποίου, άλλωστε είναι  παιδιά. Είναι όμως τέτοια η πλύση εγκεφάλου που κάνει το Σύστημα Εξουσίας, ώστε (χωρίς -βέβαια- να παραγράφεται η ατομική - φυσική ευθύνη) είναι πεπεισμένοι πως αποτελούν μέρος του Κράτους Εξουσίας και πως απειλούνται μαζί του. Γι’ αυτό και παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα αστυνομικής βίας που μερικές φορές οδηγούν ΚΑΙ σε νεκρούς (Γρηγορόπουλος, Καλτεζάς, Κουμής, Κανελλοπούλου, Μαυροειδής, Κεραμιδάς, νεκροί Πολυτεχνείου ’74 …)

Η κυβέρνηση (δυστυχώς) αγνόησε τελείως πως αυτός ο Λαός ταλαιπωρείται σκληρά από το 2009 με τα μνημόνια που ο ίδιος πολιτικός φορέας επέβαλε στη χώρα. Έτσι, διαχειρίστηκε τον κορωνοϊό με μοναδικά όπλα τον Φόβο, την Αλαζονεία, τον Αυταρχισμό και την επιβολή αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών μέτρων που εξόντωσαν οικονομικά κι επαγγελματικά ό,τι είχε απομείνει  όρθιο στη χώρα, διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό και ισοπέδωσαν  δικαιώματα εργασιακά, κοινωνικά και άλλα, κατακτημένα με αγώνες 10ετιών. Και πάλι, αντί  η κυβέρνηση να εκτιμήσει το γεγονός ότι αυτός ο ταλαιπωρημένος Λαός υπέμεινε στωικά τις επιλογές της κι ότι βρίσκεται, πλέον, στα πρόθυρα νευρικής, ψυχικής και ηθικής κατάρρευσης, εντείνει την πίεση στα άκρα και οδηγεί σε φαινόμενα  βίας και αυταρχισμού.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία των Αρχαίων το Κράτος είχε τρία αδέρφια: Τη Βία, τον Φόβο και τη Νίκη. Μέχρι τώρα η Βία και ο Φόβος έχουν πάρει το μέρος του Κράτους. Ας ελπίσουμε ότι η Νίκη όχι.

 

Σπάρτη 8-3-2021
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων