Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελαιόλαδο βρίσκεται σε χαμηλότερη κατηγορία από την Coca-cola light»
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στην βουλή ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σχετικά με το σύστημα σήμανσης τροφίμων Nutri-Score «ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Θέμα: Το ελαιόλαδο μετατρέπεται σε ανθυγιεινό προϊόν μέσα
από τις στρεβλώσεις του Nutri-Score Όπως είναι γνωστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την περίοδο
υπάρχει έντονη συζήτηση για την εναρμόνιση των κρατών μελών της σε ένα ενιαίο
σύστημα σήμανσης των τροφίμων το οποίο προβλέπει τη βαθμολόγησή τους, στο
εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας τους, με βάση τη διατροφική τους ποιότητα. Στο σύστημα που προωθείται η χώρα μας έχει
δηλώσει την αντίθεσή της διότι δε λαμβάνει υπόψη την πραγματική προστιθέμενη
διατροφική αξία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά μας προϊόντα (ελαιόλαδο,
επιτραπέζιες ελιές, φέτα και άλλα τυροκομικά είδη, μέλι κλπ). Το σύστημα σήμανσης τροφίμων Nutri-Score γεννήθηκε στη
Γαλλία από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού βασιζόμενο σε ένα δημοσιευμένο
αλγόριθμο που υποστηρίζει ότι οι θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων θα πρέπει να
εντάσσονται σε 5 κατηγορίες (A-E). Η Γερμανία το έχει ήδη υιοθετήσει ενώ ο
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών έχει ταχθεί υπέρ. Ωστόσο πολλές είναι οι
Ευρωπαϊκές χώρες που διαφωνούν με αυτό και δηλώνουν ότι δε θα το υιοθετήσουν.
Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις και από μερίδα επιστημών που πιστεύουν ότι το
σύστημα διαβάθμισης Nutri-Score αντίκειται στη μεσογειακή διατροφή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελαιόλαδο βρίσκεται σε χαμηλότερη
κατηγορία από την Coca-cola light. Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν βάσιμες ανησυχίες για τον
αντίκτυπο του Nutri-Score στις εξαγωγές των προϊόντων τους. Το ελαιόλαδο είναι
χρυσάφι για την υγεία και δεν μπορεί να έχει στη συσκευασία μια ετικέτα που να
λέει ότι είναι κακό λόγω «λιπαρών» και να εξομοιώνεται με την κέτσαπ και τα
προϊόντα τύπου κόλα. Με την από 24.3.21 επιστολή του το Επιμελητήριο Λακωνίας
αναδεικνύει τα παραπάνω και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αντίστοιχη επιστολή
έχει σταλεί από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης που διαμαρτύρεται για επικείμενη
υποβάθμιση πολλών προϊόντων της κρητικής διατροφής. Δεδομένου ότι υπάρχει
χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του Nutri-Score που αναφέρεται στο Σχέδιο
Δράσης της Στρατηγικής Farm to Fork (F2F) της ΕΕ, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης