Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55510/

Spartorama - Print | Διαδικτυακή ομιλία της Δρ. Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, με θέμα «Γυναίκες στον Καμβά - ΙΙ»

Διαδικτυακή ομιλία της Δρ. Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, με θέμα «Γυναίκες στον Καμβά - ΙΙ»

Διαδικτυακή ομιλία της Δρ. Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, με θέμα «Γυναίκες στον Καμβά - ΙΙ»
Πνευματική Εστία Σπάρτης: Εαρινός Κύκλος Διαδικτυακών ομιλιών και εκδηλώσεων
Οδός Εμπόρων

Οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε αναστολή των προγραμματισμένων δράσεων της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης από την άνοιξη του προηγούμενου έτους. Επειδή, όπως διαφαίνεται, η πραγματοποίηση  διαλέξεων και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία συμμετεχόντων δεν θα καταστεί δυνατή ούτε στο άμεσο, τουλάχιστον, μέλλον, η Εστία, θεωρώντας την επαφή με τον Πολιτισμό και τις Τέχνες στήριγμα -ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς-, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να προχωρήσει στην πραγματοποίηση ενός κύκλου διαδικτυακών ομιλιών και εκδηλώσεων –(ανα)γνωρίζοντας, βεβαίως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να θεωρηθεί ως πλήρης υποκατάσταση της άμεσης κοινωνικής όσμωσης…

Έτσι, «πιάνοντας», συμβολικά, «το νήμα» από ‘κει που το αφήσαμε με την έκτακτη ανακοίνωση της ματαίωσης, το Μάρτιο του 2020, της ομιλίας της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, εγκαινιάζουμε τον Εαρινό Κύκλο της νέας μορφής δραστηριότητας με την ίδια


ομιλία της Δρ. Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη,

με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ - ΙΙ»,

η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά

το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, στις 7:00 μ.μ. 


Η ομιλία θα γίνει μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ και όσοι το επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί (Join Zoom Meeting). Εναλλακτικά μπορείτε να συνδεθείτε και μέσω του Qr Code που φαίνεται παρακάτω. 

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδεθείτε είναι να έχετε εγκαταστήσει το Πρόγραμμα ZOOM, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο site ZOOM. 


-------


Για πρακτικούς λόγους, η πρόσκληση απευθύνεται από το εξουσιοδοτημένο μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ. Γιώργο Γιαξόγλου (GEORGE GIAXOGLOU): 

GEORGE GIAXOGLOU is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Θέμα: «ΓΥΝΑΙΚEΣ ΣΤΟΝ  ΚΑΜΒΑ - ΙΙ» Ομιλία της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΚΟΥΡΟΥ - ΧΡΟΝΗ

Ώρα: Apr 10, 2021 07:00 PM Athens 

Join Zoom Meeting (σύνδεσμος meeting) 

https://us02web.zoom.us/j/81340966341?pwd=MndLVjRxcEdaakVjK3g4dGdKUWd5dz09

Meeting ID: 813 4096 6341

Passcode: 175015

(Τους κωδικούς αυτούς θα τους δώσετε εφ΄ όσον σας ζητηθούν από το σύστημα) 


-------


«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ ΙΙ»

Περίληψη

Οι «Γυναίκες στον καμβά ΙΙ», αποτελούν συνέχεια, κατά κάποιο τρόπο, παρουσίασης που έχει προηγηθεί, με τίτλο «Γυναίκες στον καμβά Ι», με χρονικά όρια που όριζαν στο ένα άκρο ο πίνακας του Jacques-Louis David «Ο όρκος των Ορατίων» και στο άλλο η «Olympia» του Edouard Manet.

Στο τωρινό μας αντάμωμα στρέφω τον φακό από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο: Βικτωριανή εποχή (όπως την καταγράφει η λογοτεχνία, κυρίως ο Charles Dickens, o William Thackeray και ο Alfred Tennyson). Προραφαηλίτες (κυρίως μέσα από την αισθητική προσέγγιση του Henry James και του Oscar Wilde). Και τρεις Ελληνίδες μούσες και ο ρόλος τους, που ήταν πολύ ευρύτερος από αυτόν του μοντέλου.

Γεωργία Κακούρου-Χρόνη


-------


Σύντομο βιογραφικό Σημείωμα της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, υπήρξε επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, υπεύθυνη για την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης/Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τεχνικές διδασκαλίας της Τέχνης για το Δημοτικό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο του Missouri Columbia.

Έχει διδάξει περίπου για μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και εμπλούτισε την εμπειρία της ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο The Art Institute of Chicago.

Βιβλία και άρθρα της επικεντρώνονται σε θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Μουσειολογίας, με κύριο ενδιαφέρον το «ξεκλείδωμα» του κειμένου-αντικειμένου προς γνώση και απόλαυση κάθε είδους κοινού.