Vekrakos
Spartorama | Νεοκλής Κρητικός: «Τα Σπήλαια Διρού είναι ένας θησαυρός για τη Λακωνία»

Νεοκλής Κρητικός: «Τα Σπήλαια Διρού είναι ένας θησαυρός για τη Λακωνία»

Spartorama 15/04/2021 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική Πολιτισμός
Νεοκλής Κρητικός: «Τα Σπήλαια Διρού είναι ένας θησαυρός για τη Λακωνία»
Ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του μεταξύ άλλων, ήταν να διαπιστώσει την πρόοδο τον εργασιών ανάπλασης και αποκατάστασης, που πραγματοποιούνται ενόψει ΕΣΠΑ
Οδός Εμπόρων

Προγραμματισμένη επίσκεψη στα Σπήλαια Διρού (Βλυχάδας και Αλεπότρυπας) πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του μεταξύ άλλων, ήταν να διαπιστώσει την πρόοδο τον εργασιών ανάπλασης και αποκατάστασης, που πραγματοποιούνται ενόψει ΕΣΠΑ.

Κατά την επίσκεψη του στο σπήλαιο Διρού Βλυχάδα τον υποδέχτηκαν ο Διευθυντής του Σπηλαίων κ. Πέτρος Λαζαράκος, ο οποίος και ενημέρωσε τον κ. Κρητικό για την πρόοδο των έργων. Παρόντες στην ενημέρωση ήταν ο Αρχιλεμβούχος των σπηλαίων κ. Σταύρος Λιανέρης, καθώς και ο βοηθός προϊσταμένου κ. Μηνάς Λυριστής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Σπήλαια Διρού στην προσπάθεια της τουριστικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της Λακωνίας και ευρύτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους στην ενημέρωση, η ανάπτυξη είναι μονόδρομος και περνάει μέσα από την αποπεράτωση των εργασιών, στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο των Σπηλαίων δηλαδή:

  1. Στην αποπεράτωση των εργασιών του εστιατορίου δίπλα στην παραλία
  2. Στην δημιουργία καφετέριας, πωλητηρίου αναμνηστικών
  3. Στην διαμόρφωση άνετου χώρου αναμονής επισκεπτών
  4. Στην αποπεράτωση των εργασιών στο μουσείο της Αλεπότρυπας
  5. Στον καθαρισμό των σταλακτιτών και σταλαγμιτών
  6. Στην αντικατάσταση του φωτισμού εντός του σπηλαίου
  7. Στην πρόσληψη νέων λεμβούχων ώστε να εξυπηρετούνται ποιο άνετα περισσότεροι επισκέπτες
  8. Στη δημιουργία προγράμματος εθελούσιας εξόδου για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους
  9. Στην αγορά νέων λεμβών και αντικατάσταση των παλαιών
  10. Στην μέριμνα που πρέπει να δοθεί για πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπηλαίου από Άτομα με ειδικές Ανάγκες.

Τέλος ο κ. Κρητικός έκανε δυο προτάσεις μεγάλου αναπτυξιακού χαρακτήρα:

  • Τη δημιουργία τουριστικού καταφυγίου, καθώς είναι κάτι που λείπει από την Λακωνία, και το πλέον κατάλληλο μέρος για την δημιουργία της είναι τα σπήλαια Διρού
  • Τουριστική αξιοποίηση της περιοχής που βρίσκεται εντός του χώρου ιδιοκτησίας του σπηλαίου και της ΕΤΑΔ Α.Ε., πίσω από την παραλία Χαλικιά.

Ο κ. Κρητικός στο τέλος της επίσκεψής του δήλωσε: «Τα Σπήλαια Διρού είναι ένας θησαυρός για τη Λακωνία. Είναι σημείο αναφοράς. Στηρίζουμε την προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης της αξίας τους. Θα ενισχύσουν ουσιαστικά την προσπάθεια τουριστικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Θέλω να συγχαρώ τον διευθυντή κ. Πέτρο Λαζαράκο για την μεθοδική δουλειά που κάνει για την ανάδειξη των Σπηλαίων. Προχωράμε!»


Οδός Εμπόρων