Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55672/

Spartorama - Print | «Οι Τσαλακωμένοι», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Οι Τσαλακωμένοι», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Οι Τσαλακωμένοι», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Τις Άνοιξες, όλες τις Άνοιξες να θυμάστε πως αποζητάμε κι εμείς, εμείς οι τσαλακωμένοι τον Κύριο της ταπεινής δόξας, τον Κύριο Ιησού να τον κεράσουμε απόσταγμα άρωμα της βασανισμένης καρδιάς μας…»
Οδός Εμπόρων

Δεν είναι που δεν προσπαθήσαμε, ούτε η επιθυμία και ο πόθος για μια κανονική ζωή μας έλειψε. Το παλέψαμε τίμια. Κρατηθήκαμε μακριά από άνομες ηδονές, δεν ταξιδέψαμε σε αχαρτογράφητα  νερά, δεν ακροβατήσαμε σε απαγορευμένα  αισθήματα, τηρήσαμε με ακρίβεια  τους νόμους των βέβαιων, όσες φορές χρειάστηκε είπαμε όχι στους πόθους της καρδιάς.

Δεν καταφέραμε πολλά σε ετούτη την εξορία.

Σκληρύναμε περίσσεια την καρδιά, στενέψαμε τα μάτια, μίκρυνε ο ορίζοντας, ζήσαμε σε ασφυξία αισθημάτων χωρίς πείρα των πραγμάτων και των σωμάτων. Τον κόσμο τον ζήσαμε σαν πληροφορία σε δελτία ειδήσεων, από μακριά.

Και πέσαμε, και αποτύχαμε συχνά και τσαλακωθήκαμε. Αμαυρώθηκε  η ύπαρξη, τσαλακώθηκε, πτυχώθηκε από σημάδια της πτώσης, από επουλωμένα πρόχειρα τραύματα, από ίχνη άνισης πάλης με το παντοδύναμο νόστο μιας κανονικής ζωής χαράς.

Γενήκαμε οι τσαλακωμένοι της ιστορίας, οι δακτυλοδεικτούμενοι της ζωής, πρόσωπα που αποστρέφονται όλοι και κανείς δεν θέλει να κοιτά.

Εμείς οι τσαλακωμένοι. Να θυμάσαι όμως, να θυμάστε όλοι όσοι αναπαύεστε  στην ραστώνη της βεβαιότητας σας πως δεν χάσαμε ολότελα τον νόστο της χαράς και το πόθο μιας υπαπαντής με τη ζωή.

Τις Άνοιξες, όλες τις Άνοιξες που μας μεθάνε οι ανάσες της νερατζιάς, που μας θαμπώνει το λαμπρό της παπαρούνας κόκκινο, τότε που ζητούν να μας εκμαυλίσουν των επτά θαλασσών οι ψίθυροι και τα χάδια των ανέμων απλώνουμε διάπλατα, ανυστερόβουλα τις πτυχώσεις της καρδιάς να έρθουν και ξαποστάσουν διαβατάρικα πουλιά, να κεντήσουν άστεγοι τα παράπονά τους, να κρυφτούν φοβισμένες ψυχούλες παιδιών.

Τις Άνοιξες, όλες τις Άνοιξες να θυμάστε πως αποζητάμε κι εμείς, εμείς οι τσαλακωμένοι τον Κύριο της ταπεινής δόξας, τον Κύριο Ιησού να τον κεράσουμε απόσταγμα άρωμα της βασανισμένης καρδιάς μας, μύρο της ταλαίπωρης ζωής μας που δεν τη ζήσαμε καθώς πρέπει αλλά με όση, με όποια ελάχιστη αξιοπρέπεια αντέξαμε.


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Εικόνα άρθρου: Η πόρνη η μύρ΄ αλείψασα τον Κύριον. Μικρογραφία. Αυγοτέμπερα σε ξύλο ψηφιακά επεξεργασμένη, 21χ29 εκ.