Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55916/

Spartorama - Print | «Κάτι Περίεργο Συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…», από τον Γιάννη Μητράκο

«Κάτι Περίεργο Συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…», από τον Γιάννη Μητράκο

«Κάτι Περίεργο Συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…», από τον Γιάννη Μητράκο
«Η εικόνα που σχηματίζει κανείς από μιας τέτοιας μορφής έρευνα φανερώνει ότι το αφήγημα περί της πολιτικής κυριαρχίας του Πρωθυπουργού και της υψηλής αποδοχής του δεν τεκμηριώνεται»
Οδός Εμπόρων

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σχετικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες αποτύπωσης των διαθέσεων της κοινής γνώμης και για την αμφισβητούμενη αξιοπιστία τους, αφού στο πρόσφατο παρελθόν «έπεσαν» έξω στις προβλέψεις τους για τη δύναμη των κομμάτων και το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η συζήτηση αυτή αναθερμάνθηκε και πάλι μετά από τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που έδειξαν προβάδισμα 17,4 μονάδων της κυβερνώσας παράταξης έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, με συνέπεια πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υποβάλλουν αίτημα για την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να ασκηθεί έλεγχος στις εταιρείες που τις διεξάγουν.

Το θέμα ενδεχομένως να περνούσε απαρατήρητο εάν δεν είχαν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα του τακτικού χειμερινού Ευρωβαρόμετρου 2020-2021, τα οποία προέκυψαν από προσωπικές και διαδικτυακές συνεντεύξεις μεγάλου αριθμού Ελλήνων πολιτών, κατά το διάστημα από 12 Φεβρουαρίου έως 18 Μαρτίου, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27.409 συνεντεύξεις).

Τα αποτελέσματα που αφορούσαν τη χώρα μας και την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν τελείως αρνητικά:

  • 92% των πολιτών πιστεύουν ότι η κατάσταση στην απασχόληση είναι κακή (η 2η χειρότερη στην Ε.Ε.)
  • 76% των πολιτών πιστεύουν πως η παροχή των δημοσίων υπηρεσιών είναι κακή (η χειρότερη στην Ε.Ε.),
  • 81% θεωρούν ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν θα βελτιωθεί στους επόμενους 12 μήνες,
  • 72% πιστεύουν ότι η γενική κατάσταση στη χώρα δεν θα βελτιωθεί στους επόμενους 12 μήνες,
  • 81% πιστεύουν ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού τους δεν πρόκειται να βελτιωθούν στους επόμενους 12 μήνες,
  • 61% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα για την πανδημία,
  • 67% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας,
  • 71% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση,
  • 84% δηλώνει ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν είναι απαλλαγμένα από τις πολιτικές πιέσεις.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα αντίστοιχα των ελληνικών δημοσκοπήσεων ήταν τόσο κραυγαλέα ετεροβαρής και καταλυτική, ώστε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου και των δημοσκοπήσεων είναι αδόκιμη λόγω διαφορών στη μεθοδολογία, στο χρόνο διεξαγωγής και στις κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών». Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται απλά και μόνο για τα αριθμητικά δεδομένα, αλλά για την εικόνα της κυβέρνησης που κατά το Ευρωβαρόμετρο είναι ολοφάνερα αρνητική σε σχέση με την απολύτως θετική  που εμφανίζουν οι εντόπιες κατά παραγγελία των συστημικών ΜΜΕ δημοσκοπήσεις!

Είναι αδόκιμο, αλλά μπορεί έμμεσα να προσφέρει κάτι επιπλέον σ’ αυτή τη σύγκριση μεταξύ Ευρωβαρόμετρου κι ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, η επίκληση των προβολών στο Youtube, που αφορούν τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μια πρόχειρη έρευνα φανερώνει ότι:

  • η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο κανάλι ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά (10/02/2021) έχει 49 χιλιάδες προβολές,
  • η συνέντευξη στο κανάλι ΣΤΑΡ και στη Μάρα Ζαχαρέα 10.000 προβολές,
  • η  ανάλογη συνέντευξη στο κανάλι ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ μετά από 5 μήνες έχει 27 χιλιάδες προβολές,
  • η πρωτολογία του Πρωθυπουργού στη Βουλή σχετικά με την ερώτηση του κ. Τσίπρα για την αστυνομική βία (12/03/2021) 10.227 προβολές και η απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης 12.000 προβολές.

Και για να έλθουμε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κανάλι KONTRA CHANNEL 96.000 προβολές σε 1 μήνα,
  • η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» του Γιώργου Παπαδάκη 87.000 προβολές σε 1 μήνα,
  • η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για την αστυνομική βία 80.000 προβολές,
  • η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια των παιδιών των διαζευγμένων γονέων με αναφορά σε θέματα δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής 12.978 προβολές σε μια εβδομάδα.

Η εικόνα που σχηματίζει κανείς από μιας τέτοιας μορφής έρευνα – με όλες τις επιφυλάξεις που υπάρχουν – φανερώνει ότι το αφήγημα περί της πολιτικής κυριαρχίας του Πρωθυπουργού και της υψηλής αποδοχής του δεν τεκμηριώνεται, ενώ αντιθέτως φαίνεται καθαρά πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των χρηστών του Youtube  να ακούσουν τις απόψεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά οδηγούν αβίαστα κάθε κριτικά σκεπτόμενο πολίτη στο συμπέρασμα ότι «κάτι περίεργο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» εν προκειμένω στην πατρίδα μας!

Υ.Γ.: Ο τίτλος αποτελεί παράφραση της γνωστής ρήσης «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» από τον Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.


Γιάννης Μητράκος