Vekrakos
Spartorama | Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στο μαρτυρικό χωριό των Αγίων Αναργύρων (Ζούπενα)

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στο μαρτυρικό χωριό των Αγίων Αναργύρων (Ζούπενα)

Spartorama 16/06/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία
Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στο μαρτυρικό χωριό των Αγίων Αναργύρων (Ζούπενα)
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας κ. Βασίλειος Βλαχάκος
Οδός Εμπόρων

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης  Ιουνίου του 1944, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στο μαρτυρικό χωριό των Αγίων Αναργύρων (Ζούπενα).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, οι Βουλευτές Λακωνίας, κ.κ. Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Νίκων Τζινιέρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπυρίδων Μοιράγιας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίων Αναργύρων κ. Γεώργιος Φλώρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.  Γεωργία Δεδεδήμου, Γεωργία Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου, Αθανάσιος Καρλαύτης, Χρήστος Κανακάκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Ντία Τζανετέα,  ο τ. Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, η Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, κ. Ελένη Δαράκη καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Μαντζουράνης, Νικόλαος Φλώρος και Γεώργιος Κουρεμπής.

Επίσης, το παρόν έδωσαν ο Αντισυνταγματάρχης Νεκτάριος Βασιλειάδης, ως εκπρόσωπος του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Λακωνίας, ο Υπαστυνόμος Γεώργιος Τσαρούχας, ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Δ/ντή Λακωνίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λακωνίας κ. Γεώργιος Αλικάκος, μέλη των οικογε-νειών των θυμάτων του ολοκαυτώματος  και πλήθος κόσμου.

Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ. Ευστάθιος και στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων στην κεντρική πλατεία του χωριού, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας κ. Βασίλειος Βλαχάκος.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων παρατέθηκε μικρή δεξίωση. 

«Να τιμούμε τους νεκρούς μας, να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε, για να μην ζήσει κανείς τα ίδια»,  δήλωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.







  



Οδός Εμπόρων