Vekrakos
Spartorama | Ιερά Παράκληση στην ανασυσταθείσα Ι.Μ. Παναγίας Βρεσθενίτισσας και τοποθέτηση Ηγούμενου

Ιερά Παράκληση στην ανασυσταθείσα Ι.Μ. Παναγίας Βρεσθενίτισσας και τοποθέτηση Ηγούμενου

Spartorama 11/08/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία
Ιερά Παράκληση στην ανασυσταθείσα Ι.Μ. Παναγίας Βρεσθενίτισσας και τοποθέτηση Ηγούμενου
Tελέσθηκε η χειροθεσία του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σπάρτης και εφημερίου του Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος
Οδός Εμπόρων

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Αυγούστου 2021 τελέσθηκε Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βρεσθενίτισσας, η οποία είναι μεταξύ των έξι Μονών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που προσφάτως ανασυστάθηκαν, με εισήγηση του σεπτού Ποιμενάρχη μας και ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Πριν την τέλεση της Ιεράς Παράκλησης, έγινε η υποδοχή της ιστορικής εικόνας του Μοναστηριού, η οποία απεικονίζει την Κοιμήση της Θεοτόκου και φυλάσσεται στην Ενορία Βρεσθένων. 

Κατά τη διάρκεια της λατρευτικής σύναξης τελέσθηκε η χειροθεσία του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σπάρτης και εφημερίου του Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος. 

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε αρχικά στην Μεγαλόχαρη, στην οποία όλοι προστρέχουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, για να μας γαληνεύσει και να μας καθοδηγήσει, τονίζοντας ότι η Παναγία κατάφερε τρία σημαντικά πλήγματα στον θάνατο: το πρώτο ήταν ότι γνώριζε την ημέρα της κοιμήσεως Της, ύστερα από μήνυμα του Υιού Της, το δεύτερο ήταν ότι η ψυχή της δεν οδηγήθηκε στον Άδη, αλλά ο ίδιος ο Χριστός την οδήγησε στον ουρανό και το τρίτο ότι το σώμα Της δεν υπέστη φθορά, αλλά μετέστη στην Επουράνια Βασιλεία. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Μονής Παναγίας Βρεσθενίτισσας, που αποτελούσε έδρα της Επισκοπής Βρεσθένων και στην οποία μεγαλούργησε ο Επίσκοπος Βρεσθένων Θεοδώρητος Β΄, μία από τις κορυφαίες μορφές της Επανάστασης του ’21 στον τόπο μας. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ολοκληρώνοντας μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Ηγούμενο της Μονής, π. Σεραφείμ, στον οποίο ανέθεσε την σύσταση του Ηγουμενοσυμβουλίου, καθώς και μίας δωδεκαμελούς Επιτροπής που θα έχει ως στόχο την στήριξη της Μονής. Επίσης τον διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό του σε κάθε δυσκολία που πιθανόν συναντήσει στην προσπάθεια αναγέννησης του Μοναστηριού, ενώ του πρόσφερε συμβολικά ένα κομποσκοίνι και ένα επανωκαλύμμαυχο. 

Με την ολοκλήρωση της Ιεράς Παράκλησης, τον  λόγο πήρε ο νέος Ηγούμενος της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα το 1834, σύμφωνα με το οποίο διαλύθηκαν 450 Μοναστήρια και η περιουσία τους δόθηκε για τις ανάγκες του νεοσύστατου Κράτους. Μία από τις Μονές ήταν και αυτή της Παναγίας Βρεσθενίτισσας, η οποία ανασυστάθηκε, χάρις στην μέριμνα του Σεβ. Μητροπολίτη μας, μετά από 187 χρόνια. Ο π. Σεραφείμ προχωρώντας σ’ έναν παραλληλισμό, επισήμανε ότι όπως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Μονές κράτησαν αναμμένη τη φλόγα της πίστεως και της ελπίδας για ελευθερία στους κατατρεγμένους ραγιάδες, έτσι και τώρα, στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, θα αποτελέσουν ξανά καταφύγιο των ανθρώπων που χάνουν την ελπίδα τους, που κλονίζεται η πίστη τους και που αναζητούν την πυξίδα τους. Ακολούθως εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την εξαιρετική τιμή, ενώ υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναγέννηση της Μονής. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν τον ευλογημένο αυτό χώρο, τον εφημέριο Βρεσθένων και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την Τοπική Κοινότητα, τους ενορίτες, τους εθελοντές και τους προσκυνητές. Ολοκληρώνοντας πρόσφερε στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, εκ μέρους όλων όσων ευλαβούνται την Παναγία Βρεσθενίτισσα, ως ανάμνηση της ιστορικής αυτής ημέρας, ένα αντίγραφο της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, όπως απεικονίζεται σε τοιχογραφία εντός του Καθολικού της Μονής.

 

(φώτο: Δημήτριος και Νικόλαος Σκιαδάς)


immspartis.gr

















  



Οδός Εμπόρων