Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56608/

Spartorama - Print | Αποτίμησης Ημερίδας: «Η Σπάρτη συναντά την Αλεξάνδρεια: Οι Βιβλιοθήκες ως Φάροι Πολιτισμού»

Αποτίμησης Ημερίδας: «Η Σπάρτη συναντά την Αλεξάνδρεια: Οι Βιβλιοθήκες ως Φάροι Πολιτισμού»

Αποτίμησης Ημερίδας: «Η Σπάρτη συναντά την Αλεξάνδρεια: Οι Βιβλιοθήκες ως Φάροι Πολιτισμού»
Είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον Δρ. Hussien Soliman, Καθηγητή Ιστορίας της Ισλαμικής Φιλοσοφίας στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας και Διευθυντή Ακαδημαϊκών Ερευνών του Μουσείου Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Οδός Εμπόρων

Με αξιοσημείωτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Σπάρτη συναντά την Αλεξάνδρεια: Οι Βιβλιοθήκες ως Φάροι Πολιτισμού» που έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, τη Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021, 18:00-21:00.

Η Ημερίδα πραγματεύτηκε την μακραίωνη ιστορική σύνδεση της Σπάρτης με την Αλεξάνδρεια και είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον Δρ. Hussien Soliman, Καθηγητή Ιστορίας της Ισλαμικής Φιλοσοφίας στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας και Διευθυντή Ακαδημαϊκών Ερευνών του Μουσείου Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ο οποίος εξιστόρησε τη μακραίωνη και πανανθρώπινη προσφορά της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης, κ. Μελέτιος, Υπέρτιμος και Έξαρχος Βορείου Αφρικής, ανέγνωσε το ευχετήριο μήνυμα του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρου Β’, ενώ η σύντομη συνομιλία του με τον Δρ. Soliman στα αραβικά ήταν πραγματικά συγκινητική.

Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, πατήρ Θεόφιλος, μας μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ. Ευσταθίου.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, στον χαιρετισμό του, ανέφερε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που αποδεικνύουν την ιστορική σύνδεση Σπάρτης και Αλεξάνδρειας.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, κ. Νικόλαος Γαριλίδης, στον χαιρετισμό του, πρόβαλε τις ζωτικής σημασίας για τους δύο λαούς πολυεπίπεδες σχέσεις (πολιτιστικές, οικονομικές, γεωστρατηγικές κ.ο.κ.).

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου, κ. Μιχαήλ Σφακάκης, στον χαιρετισμό του, ανέλυσε την κατάσταση της Βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα σήμερα.

Η Διευθύντρια της Egyptair στην Ελλάδα, κα Ίντζι Αμπελσαλάμ, στον χαιρετισμό της, προσέφερε με γενναιοδωρία στους πολίτες της Λακωνίας μια σημαντική έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια της εταιρείας για να κατορθώσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί Λάκωνες να επισκεφτούν την Αίγυπτο.

Ο Βουλευτής Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός, στον έγγραφο χαιρετισμό του, εξήρε τον σκοπό και το έργο της Ημερίδας.

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, Δρ Αλίκη Μαραβέλια, στην εισήγησή της μας «ταξίδεψε» στις αιγυπτιακές συλλογές των ελληνικών μουσείων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας, κ. Απόστολος Παπατσίρος, ανέλυσε ρηξικέλευθα και με νέα οπτική γωνία τα σχετικά με την Σπάρτη ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καφάβη, αποκαθιστώντας την αλήθεια της διαλογικής σχέσης του ποιητή με τη Σπάρτη.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», κ. Νικόλαος Κουφός, «ξεδίπλωσε» το πρωτότυπο πόνημά του για την πνευματική δημιουργία στη Λακωνία από τα μέσα του 20ου αιώνα, αναφέροντας, εκτός από τους «γίγαντες» Ρίτσο και Βρεττάκο, άγνωστους στο ευρύ κοινό λογοτέχνες με καταγωγή από τη Λακωνία.

Την Ημερίδα έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο η κα Αγλαΐα Κωνσταντέλη, μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, απαγγέλοντας το ποίημά της «Έλα ήλιε μου» που είναι αφιερωμένο στον Νικηφόρο Βρεττάκο και το οποίο, μάλιστα, έχει λάβει το Α΄ Βραβείο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος το 2020.

Να σημειώσουμε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες, θα εκδοθούν σε ψηφιακή μορφή, ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους, τα πρακτικά της Ημερίδας.

Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» και του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας, ενώ την υγειονομική εποπτεία είχε αναλάβει το πάντα δραστήριο και «ετοιμοπόλεμο» Τοπικό Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.