Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56665/

Spartorama - Print | «Μυρμηγκοϊστορίες», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Μυρμηγκοϊστορίες», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Μυρμηγκοϊστορίες», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Κανένας δεν διδάσκει καλύτερα από το μυρμήγκι, που δεν λέει τίποτα»
Οδός Εμπόρων

Κατά πώς φάνηκε, η βροχή, μετά από μήνες στέγνιας, τα «έπιασε» απροετοίμαστα τα μυρμήγκια στο γειτονικό, άχτιστο οικόπεδο.

Το νερό μπήκε στη μυρμηγκοφωλιά μαζί με χώματα και σκόρπισε και τους σπόρους  που με πολλή δουλειά είχανε μαζέψει ολόγυρα από την τρύπα της φωλιάς, για να τους κουβαλήσουνε μέσα, στις αποθήκες.

Σαν σταμάτησε η βροχή, σήμανε συναγερμός στη στρατιά των μερμήγκων. Αγόγγυστα, με τάξη, πειθαρχία, σύστημα και υπομονή άρχισαν να καθαρίζουν  και να επιδιορθώνουν τις ζημιές που είχανε γίνει από τη βροχή. Να φανταστείτε, αργά το απόγευμα σταμάτησε η βροχή και την άλλη μέρα, το μεσημέρι, ένας πανέμορφος, σωρός από φρεσκοσκαμμένο, κόκκινο χώμα είχε βγει από τη μυρμηγκοφωλιά και είχε κυκλώσει τη μερμηγκότρυπα ολόγυρα, σαν ένα κάστρο παλιοκαιρινό, αρμονικά και με σοφία χτισμένο, περισσότερο υψωμένο κατά το βοριά, για προστασία από τον άνεμο.

Πόσοι κόκκοι από χώμα; Πόσες διαδρομές, μέσα - έξω,  στη φωλιά; Πόσα φιλότιμα, εργατικά μερμήγκια, αφοσιωμένα στο καθήκον τους να σώσουν την αποικία τους και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της θαυμαστής κοινωνίας τους;

Όταν όλα θα είναι έτοιμα, κατά πώς έχει διδάξει η φύση στη μερμηγκο - κοινωνία, θα σφραγιστεί η «θύρα» και τα μερμήγκια θα ησυχάσουν όλον το χειμώνα μέσα στη θαυμαστή μερμηγκοφωλιά τους, με τις πολλές στοές, με (πάνω κάτω) 20 ορόφους που επικοινωνούν μεταξύ τους με διαδρόμους, με ξεχωριστές κατοικίες για τα νεαρά μυρμήγκια, με αποθήκες τροφίμων, με φωλιές των θηλυκών μυρμηγκιών, με «νοσοκομείο» για τους «ασθενείς» τους, με χώρους για ανάπαυση και για καλλιέργειες, με «ανακτορικό» διαμέρισμα για τη βασίλισσά τους… κι ένα σωρό άλλα θαυμαστά που ακόμα δεν τα έχουμε ανακαλύψει.

Ναι! Αυτό το μικρό και ασήμαντο μυρμήγκι, που πολλές φορές το πατάμε στον δρόμο μας χωρίς καν να το δούμε, έχει πολλά να μας διδάξει για την ανθρώπινη ζωή μας, ιδιαίτερα την ομόνοια, τη σύμπνοια, την αλληλεγγύη και την αφοσίωση (ψυχή και σώμα) στο κοινό καλό.

«Κανένας δεν διδάσκει καλύτερα από το μυρμήγκι,
που δεν λέει τίποτα.»

 

Σπάρτη 18-10-2021
Βαγγέλης Μητράκος