Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56676/

Spartorama - Print | Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών» ενάντια στην επιχειρούμενη «Ανάπλαση» της Λ. Παλαιολόγου, στο Super TV

Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών» ενάντια στην επιχειρούμενη «Ανάπλαση» της Λ. Παλαιολόγου, στο Super TV - video

Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών» ενάντια στην επιχειρούμενη «Ανάπλαση» της Λ. Παλαιολόγου, στο Super TV
Συνέντευξη του κ. Γιάννη Λαζαρίδη, στην κ. Φωτεινή Μακεδονοπούλου - «Υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν και ηγεμόνες»
Οδός Εμπόρων

Στην εκπομπή «Πελοπόννησος Σήμερα», της Δευτέρας, 18/10/2021, του Super TV Κόρινθος, βρέθηκε ο εκπρόσωπος της ομάδας «Πρωτοβουλία Πολιτών» κ. Γιάννης Λαζαρίδης, απαντώντας στις ερωτήσεις της κας Φωτεινής Μακεδονοπούλου.

Τα σημεία που διευκρίνισε στην συνέντευξη (την οπoία μπορείτε να ακούσετε παρακάτω) ο κ. Λαζαρίδης, αναφέρονται συνοπτικά πιο κάτω: 

  • Η ομάδα πολιτών είναι θερμός υποστηρικτής του έργου Open Mall που άρχισε να υλοποιείται πρόσφατα, με τη σημείωση ότι έπρεπε να επεκτείνεται και σε άλλους δρόμους εκτός από αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στο τωρινό σχεδιασμό.
  • Επίσης αποδέχεται, αν και το θεωρεί λάθος,  το έργο που έχει ήδη εγκριθεί και αφορά 260 μέτρα στην συμβολή της Παλαιολόγου με την Λυκούργου δηλαδή στο βαρέλι του τροχονόμου.
  • Ενίσταται έντονα στην σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» του βορείου και νοτίου κλάδου της Παλαιολόγου μήκους 600 μέτρων, με κατάργηση των Φοινίκων και των παρτεριών, με δρόμο διπλής κατεύθυνσης στη θέση των παρτεριών χωρίς διαχωριστική νησίδα (με άσπρη διπλή γραμμή) και την φύτευση 74 φυλλοβόλων και υδροβόρων πλατανιών, η οποία αλλοιώνει πλήρως την μορφή της κεντρικότερης Λεωφόρου της Σπάρτης πλήττοντας έτσι ανεπανόρθωτα την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
  • Διευκρίνισε ότι η ομάδα πολιτών έχει κάνει καταγγελία στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για προχειρότητα στην εκπόνηση και μη τήρηση όλων των κανόνων των σχετικών αναθέσεων, μελετών και προκηρύξεων, καθώς και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην διπλή βάση της αλλοίωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πόλης και την απευθείας ανάθεση του έργου αντί για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όπως θα έπρεπε.
  • Υπογράμμισε ότι η ομάδα δεν θέλει να καταργήσει το έργο, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Θέλει να γίνει η ανάπλαση της Παλαιολόγου αλλά με τρόπο ενιαίο και μεθοδικό, έτσι ώστε να αναδειχτεί παραπέρα και με στοχευμένες παρεμβάσεις όλο το κέντρο της πόλης, το «τραπέζιο» που περικλείεται από τις οδούς Όθωνος - Αμαλίας, Αρχιδάμου, Θερμοπυλών - 118 και Λεωνίδου. Δήλωσε δε ότι ο ίδιος (αλλά και η ομάδα πολιτών) είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συνεργαστεί (αμμισθί, όπως έχει ήδη κάνει), ακόμα και με την υφιστάμενη Δημοτική αρχή, προς αυτή την κατεύθυνση και για το συμφέρον της πόλης.
  • Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή η μελέτη όπως και όλες όσες αφορούν στην ανάπλαση της πόλης θα έπρεπε να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικής Ανάπτυξης), το οποίο όμως δεν είχε εγκριθεί ως όφειλαν, όταν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη της Ανάπλασης. Μόλις εχθές 20/1/2021, ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Επεσήμανε πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως στην προτεινόμενη ανάπλαση και υπογράμμισε την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, κλιματολογικής μελέτης και την έλλειψη πρόβλεψης για αντικατάσταση των χαμένων θέσεων parking που θα έπρεπε ήδη να έχουν αντικατασταθεί με άλλες θέσεις στην περίμετρο του κέντρου της πόλης.
  • Επίσης υπογράμμισε ότι η προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα η οποία θα εκπονούσε όλες τις μελέτες ανάπλασης εντός του οδικού δακτυλίου της πόλης (τραπέζιο) θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 14 μήνες. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 30 μήνες και έχει γίνει ελάχιστο έργο. 
  • Σε ερώτηση της κας Μακεδονοπούλου αν με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η «Ομάδα Πολιτών» κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου και να χαθεί η ευκαιρία για τη Σπάρτη, απάντησε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση, αφενός γιατί είναι η φύση των χρηματοδοτήσεων έτσι (διανέμεται κονδύλι από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε όλους τους Δήμους -μάλιστα αυξήθηκε το συνολικό κονδύλι από 2 δις σε 4,1 δις-, και κανείς δεν σου απαγορεύει να βελτιώσεις στην πορεία την μελέτη που έχεις υποβάλει. Εξάλλου οι βασικές μελέτες - προμελέτες έχουν εκ των πραγμάτων ήδη γίνει, η δε αλλαγή της τελικής πρότασης στο πνεύμα που έχει περιγραφεί δεν θα πάρει παραπάνω από μερικούς μήνες με ελάχιστο κόστος. Αρκεί να υπάρχει η βούληση.


Η υφιστάμενη πρόταση του Δήμου. Φοίνικες και παρτέρια υπάρχουν μόνο στα τμήματα από Θερμοπυλών-118 έως το άγαλμα του Λεωνίδα και από την Όθωνος - Αμαλίας έως τον κόμβο Γυθείου. Στο υπόλοιπο τμήμα η οδός μετατοπίζεται στη θέση των παρτεριών και φυτεύονται πλατάνια 



Η λύση που προτείνει η «Ομάδα Πολιτών». Τα 260 μέτρα στο Κέντρο (βαρέλι) ακολουθούν την λύση της Δημοτικής Αρχής



Το «τραπέζιο», το ιστορικό κέντρο της Σπάρτης, το οποίο προτείνεται να μελετηθεί για να αναπλαστεί σταδιακά


Δείτε την συνέντευξη του κ. Γιάννη Λαζαρίδη στο Super TV Κόρινθος, παρακάτω: