Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56740/

Spartorama - Print | «28η Οκτωβρίου 1940: Με τη γραφίδα του αρχιμανδρίτη π. Διονυσίου Μπέκου», από τον Θεοφάνη Λάζαρη

«28η Οκτωβρίου 1940: Με τη γραφίδα του αρχιμανδρίτη π. Διονυσίου Μπέκου», από τον Θεοφάνη Λάζαρη

«28η Οκτωβρίου 1940: Με τη γραφίδα του αρχιμανδρίτη π. Διονυσίου Μπέκου», από τον Θεοφάνη Λάζαρη
Το βλήμα είχε κομματιάσει... Δεν είχε προχωρήσει όμως πιο πολύ. Είχε σταματήσει στο μικρό Ευαγγέλιο του Υπολοχαγού Τ το οποίο ήταν άθικτο. Το Ευαγγέλιο είχε χαρίσει στον Υπολοχαγό Τ ο στρατιωτικός ιερέας Χ λίγες μέρες πριν κατά τη διάρκεια της Εξομολογήσεως
Οδός Εμπόρων

Τα μονοπάτια της ιστορίας θέλοντας να τιμήσουν το έπος του ’40 αλλά και τη μνήμη του πολυαγαπημένου κεκοιμημένου αρχιμανδρίτη π. Διονυσίου Μπέκου φέρνουν στο φως ένα μέρος από χειρόγραφες σημειώσεις του αρχιμανδρίτη  που δεν πρόλαβε να εκδώσει, αλλά ο γράφων είχε την ευλογία ν’ αποκτήσει ένα αντίγραφο από τον ίδιο όταν ακόμη ζούσε ανάμεσα μας. Στις σημειώσεις αυτές που τίτλο έχουν «Ο ΘΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ!» γίνονται αναφορές θαυμαστών γεγονότων σε διάφορες χρονικές στιγμές, ανάμεσα στις οποίες ιδιαίτερη θέση έχουν οι αναφορές στο έπος του ’40. Είναι μαρτυρίες που εμφανέστατα αποτυπώνουν τη δύναμη της πίστεως μας και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ελληνικό στρατό.


Μια αξέχαστη Θεία Λειτουργία

Το γεγονός έλαβε χώρα στην Τρεμπεσίνα σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων. Οι διοικητές τριών συνταγμάτων είχαν στερεώσει γερά τα καταφύγια των διοικήσεων τους σκάβοντας βράχους στα πλευρά μιας μυστικής χούνης. Στο πλάτωμα της χούνης Κυριακή πρωί, Μάρτης ήταν έγινε η Θεία Λειτουργία. Λειτουργός ο ιερεύς του 31ου Συντάγματος της XVII Μεραρχίας. Ψάλτες υπήρχαν κι αναγνώστες ήταν θεολόγοι στρατιώτες. Αγία Τράπεζα κάποιο τραπέζι των… γραφείων ενός Συντάγματος. Άκρα ησυχία. Την ώρα του καθαγιασμού των τιμίων δώρων φάνηκαν σε μικρό ύψος από τα κεφάλια αξιωματικών και στρατιωτών πέντε βομβαρδιστικά αεροπλάνα του εχθρού. Μια μόνο βόμβα αρκούσε για να οδηγήσει τους πάντες στο θάνατο. Από τα καταφύγια ειδοποιήθηκαν να πάρουν μέτρα προφύλαξης. Ούτε ο ιερέας, ο καταγόμενος από την Κοζάνη και μετέπειτα Μητροπολίτης Πατρών Κωνσταντίνος Πλατής ούτε οι αξιωματικοί και στρατιώτες σκέφθηκαν να μετακινηθούν στο ελάχιστο. Αφέθηκαν στην πίστη τους, στο έλεος και την προστασία του Κυρίου και της Παναγίας μας που απλόχερα τους δόθηκε αφού τα ιταλικά αεροπλάνα συνέχισαν την πορεία τους. 

Από το βιβλίο του Ευστ. Μπάστα, «Αναφορά στο 1940».

 

Ένα ζωντανό θαύμα

Βρισκόμαστε στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Ο σχηματισμός που ανήκε ο υπολοχαγός Τ… δεν είχε λάβει ακόμη μέρος στις επιχειρήσεις. Το επόμενο πρωί, ξημερώματα επείγουσα διαταγή επίθεσης θα ήταν το βάπτισμα του πυρός. Ο υπολοχαγός Τ δεν κοιμήθηκε σχεδόν καθόλου. Ο νους του στριφογύριζε στο σχέδιο επίθεσης. Όταν ήλθε η ώρα να ετοιμαστεί προσευχήθηκε θερμά, έκανε έλεγχο στη δεξιά τσέπη της χλαίνης του για να βεβαιωθεί ότι είχε μαζί του εκείνο που ήθελε και χάθηκε στο σκοτάδι. Η επίθεση των Ελλήνων είχε αρχίσει κάποιες ώρες πριν. Ο υπολοχαγός Τ  μαζί με το λοχαγό του πολεμούν γενναία δίνοντας το παράδειγμα και στους υπόλοιπους. Η κατάληψη του υψώματος που κατείχαν οι Ιταλοί ήταν πολύ δύσκολη, τίποτα όμως δεν ήταν ικανό ν’ αντισταθεί στη γενναιότητα και την ορμή των φαντάρων μας.

Ο υπολοχαγός Τ όμως δεν ήταν γραφτό να συνοδεύσει τους υπόλοιπους άνδρες στην επίθεση, καθώς σε μια στιγμή που βρέθηκε ακάλυπτος ένα βλήμα όλμου τον βρήκε στα δεξιά σκάζοντας επί της ουσίας επάνω του! Όπως διηγείται ο στρατιωτικός ιερέας Χ μετά από λίγη ώρα βλέπει τον υπολοχαγό Τ να τρέχει προς το μέρος του και να του φωνάζει πως τον έσωσε! Το βλήμα του όλμου είχε πετάξει τον Υπολοχαγό Τ αρκετά μέτρα μακριά. Όταν τον πλησίασε ο λοχαγός του περιμένοντας ν’ αντικρύσει το διαμελισμένο του σώμα, με έκπληξη είδε τον Υπολοχαγό Τ να είναι ζωντανός. Το βλήμα είχε κομματιάσει την προσωπίδα του, τον ηλεκτρικό φανό και τα χαρτιά που είχε στη δεξιά τσέπη του. Δεν είχε προχωρήσει όμως πιο πολύ. Είχε σταματήσει στο μικρό Ευαγγέλιο του Υπολοχαγού Τ το οποίο ήταν άθικτο. Το Ευαγγέλιο είχε χαρίσει στον Υπολοχαγό Τ ο στρατιωτικός ιερέας Χ λίγες μέρες πριν κατά τη διάρκεια της Εξομολογήσεως. Λοχαγός και Υπολοχαγός όταν συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί κοίταξαν προς τον ουρανό και δακρυσμένοι έκαναν τον Σταυρό τους. 

Από το βιβλιαράκι του Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Ιακώβου με τίτλο «Από τα θαύματα της 28ης Οκτωβρίου.

 

Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν περίτρανες αποδείξεις της Θείας βοήθειας και προστασίας που είχαν οι ήρωες της Πίνδου. Η βαθιά πίστη ήταν αυτή που ενίσχυε την πεποίθηση τους για την τελική νίκη.

Την ευχή του μακαριστού αρχιμανδρίτου π. Διονυσίου Μπέκου να έχουμε.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του ’40 αλλά και σε όσους προετοίμασαν λαό και στρατό προκειμένου να σταθούν άξιοι συνεχιστές της τεράστιας ιστορικής παρακαταθήκης της πατρίδας μας.

 

Θεοφάνης Λάζαρης