Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56942-ma-spuridakou-topothetisi-ato-peasua-gia-tin-pandimia/

Spartorama - Print | Μ. Σπυριδάκου: Τοποθέτηση στο Πε.Συ. για την Πανδημία

Μ. Σπυριδάκου: Τοποθέτηση στο Πε.Συ. για την Πανδημία

Μ. Σπυριδάκου: Τοποθέτηση στο Πε.Συ. για την Πανδημία
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι δεν είναι πληθυσμοί που κατοικούν σε διαφορετικούς πλανήτες, κάποιες φορές βρίσκονται στο ίδιο σπίτι.
Οδός Εμπόρων

Ήταν και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι στόχο έχουν οι ενέργειες μας ως προς την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Το βάρος εξακολουθεί να πέφτει στο να μην αρρωστήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ή έχει μετατεθεί στο να μην αρρωστήσει σοβαρά ή να μην έχουμε θανάτους;

Το βάρος απ ότι φαίνεται τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει στον εμβολιασμό, δυστυχώς όμως κατά την άφιξη των εμβολίων που αποτελούν το μεγάλο αλλά όχι μοναδικό όπλο εναντίον του COVID  και την προώθηση του εμβολιασμού έγιναν και λάθη.

Πέρασε το μήνυμα εμβολιάσου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να απελευθερωθούμε , από τις μάσκες, από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, και όχι το μήνυμα εμβολιάσου για να σώσεις τη ζωή σου , για να μη νοσήσεις σοβαρά.

Σε πολλά σποτ για τον εμβολιασμό περνούσε αυτό και συγκεκριμένα σε σποτ άλλης περιφέρειας όχι της δικής μας λεγόταν ακριβώς η φράση: εμβολιαστείτε για να βγάλουμε τις μάσκες. Τι κι αν ο ΠΟΥ διακήρυσσε από την πρώτη στιγμή ότι και οι εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν και μεταδίδουν και συνεπώς τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και οι αποστάσεις, είναι απαραίτητα.

Καλλιεργήθηκε η εικόνα των άτρωτων εμβολιασμένων, που ενώ ίσως ήταν κίνητρο για τον εμβολιασμό μερίδας του πληθυσμού, στη συνέχεια όταν διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν, αυτό έριξε νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών.

Η εικόνα του άτρωτου εμβολιασμένου οδήγησε ίσως και εμάς τους εμβολιασμένους και σε αλαζονική συμπεριφορά στην κοινωνική μας ζωή.

Έτσι Το καλοκαίρι παρατηρήθηκε το φαινόμενο εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι να κυκλοφορούν παντού χωρίς μάσκα...

Κρατικοί  αξιωματούχοι να ανταλλάσσουν φιλιά μεταξύ τους σε εκδηλώσεις και να αγκαλιάζουν παιδάκια τα οποία όλοι ξέρουμε ότι ούτε είχαν εμβολιαστεί, ενώ είναι και υπερμεταδότες.

Για να μη μιλήσω για το παράδειγμα που οφείλουμε να δείχνουμε και εμείς οι αιρετοί και δυστυχώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι το καλύτερο.

Επιπλέον νέοι  εμβολιάστηκαν, πήραν τα βαουτσερ, πήγαν στα νησιά με τον αέρα εμβολιασμένου-άτρωτου, παραμελώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, γυρίζοντας έφεραν στις αποσκευές και τον ιό.

Η ιχνηλάτηση ξεχάστηκε, άνθρωποι που έχουν κρούσματα στο περιβάλλον τους δε μπαίνουν  σε καραντίνα.

Ειπώθηκαν λοιπόν μισές αλήθειες και κάθε μισή αλήθεια η ανακρίβεια που διευκολύνει ή πείθει σήμερα, βοηθά στο να καλλιεργηθεί  η αμφισβήτηση αύριο.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι δεν είναι πληθυσμοί που κατοικούν σε διαφορετικούς πλανήτες, κάποιες φορές βρίσκονται στο ίδιο σπίτι. Αναγκαστικά αν δε μπορέσουν να συνυπάρχουν σε χώρους εστίασης, θα βρίσκονται σε σπίτια, παρέες κλπ.

Μονόπλευρη αντιμετώπιση δε μπορεί να υπάρξει ειδικά καθώς προίόντος του χρόνου, στους εντελώς ανεμβολίαστους θα προστίθενται και οι ανεμβολίαστοι της 3ης δόσης που δε θα έχουν επαρκή κάλυψη.

Στα της Περιφέρειας:

Δαπανήθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό χρημάτων, όχι με ιδιαίτερο αποτέλεσμα... αρχές Νοέμβρη 50 εμβολιασμός με Λακωνία και Αρκαδία στις τελευταίες θέσεις.

Ανεκμετάλλευτη η παρουσία 2 οδοντιάτρων και 6 γιατρών στο ΠΕΣΥ.

Ο Υπουργός στη Νέα Επιτροπή Δημόσιας Υγείας συμπεριέλαβε εκπρόσωπο της ΕνΠΕ και ενώ πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Πατούλη που με όρισε αναπληρώτρια του στην εν λόγω Επιτροπη , στην Πελοπόννησο αν και μοναδική υγειονομικός στη Λακωνία δεν ενημερωνόμουν από κανέναν για τις συσκέψεις που γίνονταν υπό τον Περιφερειάρχη ή γενικά ακόμα και όταν ήμουν μέλος της Περιφερειακής Αρχής.

Μπορούσαμε ως Περιφέρεια να κάνουμε πολλά αν υπήρχε διάθεση ανταλλαγής απόψεων και κατάθεσης προτάσεων από όλους τους σχετικούς.

Μια διαπαραταξιακή επιτροπή ας πούμε για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας θα μπορούσε να έχει γίνει.

Καλά είναι τα σποτ αλλά δεν αρκούν  για την προώθηση του  εμβολιασμού.

Έπρεπε να μιλήσουν οι επιστήμονες απευθείας με τους πολίτες, να απαντήσουν τα ερωτήματα τους, ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες και να εξαλειφθούν οι ανασφάλειες τους.

Είχαμε χρόνο όλο το καλοκαίρι που πέρασε. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας λέει πολλά.

Προσλήψεις έγιναν για τον COVID αλλά μάλλον όχι με σκοπό να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μάλλον προσλήψεις στα πλαίσια πελατειακών σχέσεων έγιναν και για λόγους ψηφοθηρίας.

Πήρατε υγειονομικούς; Νοσηλευτές; Ψυχολόγους;

Ξέρετε το γνωστό παραμύθι «Τα 3 Γουρουνάκια»;

Και τα τρία γουρουνάκια έχτισαν σπιτάκια για να γλιτώσουν από την επίθεση του Λύκου, άντεξε μόνο εκείνο που φτιάχτηκε από το πιο γερά υλικά.

Τα υλικά ενός γερού οικοδομήματος απέναντι στην επιθετική πανδημία είναι:

Εμβόλια, ΜΑΠ, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν χρειάζεται, ενδυνάμωση συστήματος υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιδημιολογική επιτήρηση, επαρκείς ποσότητες φαρμάκων, όχι πανικός, όχι διχασμός, διάλογος.


Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Περιφερειακός Σύμβουλος


Σημείωση: Το θέμα συζητήθηκε στο Πε.Συ., κατόπιν συλλογής υπογραφών από τα μέλη της Αντιπολίτευσης