Vekrakos
Spartorama | «Η σιωπή των…. Αμνών» και η Λακωνία, από την Μαργαρίτα Σπυριδάκου

«Η σιωπή των…. Αμνών» και η Λακωνία, από την Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Spartorama 11/02/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Η σιωπή των…. Αμνών» και η Λακωνία, από την Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Η πικρή αλήθεια για την Περιφερειακή Αρχή είναι πώς ό,τι υλοποιήθηκε από την έναρξη της θητείας της ή υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη Λακωνία έχει σχεδιαστεί, ενταχθεί και ξεκινήσει από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή
Οδός Εμπόρων

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022 κατόπιν συλλογής υπογραφών των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, με μοναδικό θέμα ο οδικός άξονας Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία απουσίαζαν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λακωνίας της παράταξης του κ. Νίκα και σχεδόν όλοι απ’ όλες τις Ενότητες πλην των δύο (2) Αρκάδων που ήταν παρόντες.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τη Μεγαλόπολη και τη Γορτυνία καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Αρκαδίας που διεκδικούσαν για τον τόπο τους σημαντικά οδικά έργα προκειμένου να δώσουν  θετικό αναπτυξιακό πρόσημο στις περιοχές τους.

Την ίδια ώρα στη Μεσσηνία πολιτικοί, δημοτικοί και συλλογικοί φορείς διεκδικούν για τα δύο (2) μεγάλα οδικά έργα «Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη» και «Καλό Νερό - Τσακώνα» και πλήθος άλλων σημαντικών έργων.

Παρακολουθούσα προσεκτικά τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη στον τηλεοπτικό σταθμό «Super», διάβασα τα Δελτία Τύπου σχετικά τη συνάντηση που είχε με θεματικούς του Αντιπεριφερειάρχες, με τον Υπουργό Υποδομών και τον άκουσα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο να αναφέρεται στα μεγάλα έργα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Επίσης πριν καιρό είχαν δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας τα έργα ΕΣΠΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα. Δυστυχώς  το μόνο έργο που εξαγγέλλει συνεχώς ο κ. Περιφερειάρχης για την Π.Ε. Λακωνίας είναι η κατασκευή Νέας Γέφυρας στην περιοχή της Σκάλας. (Είναι άραγε μεγάλο ένα έργο όταν ο προϋπολογισμός του δεν ξεπερνά τα 5.000.000€;)

Φυσικά και είναι ένα σημαντικό και ευπρόσδεκτο έργο που όλοι επικροτούμε αλλά μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι οι Λάκωνες μόνο με αυτό, όταν μάλιστα απλά εξαγγέλλεται και δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται; Γιατί δεν υπάρχουν πια στο δημόσιο λόγο του Περιφερειάρχη και των Λακώνων της Περιφερειακής Αρχής άλλα έργα όπως ο οδικός άξονας Πυρί - Γύθειο, η παράκαμψη του Βλαχιώτη ή ο δρόμος Αγίου Φωκά Μονεμβάσιας-Νεάπολη, το φυσικό αέριο στη Σπάρτη, ενώ ταυτόχρονα απεντάσσονται και αποκλείονται ιδιαίτερα σημαντικά έργα για τις τοπικές κοινωνίες όπως η είσοδος των Μολάων. Το συγκεκριμένο έργο είναι απολύτως ώριμο μελετητικά και έχει εξασφαλισμένους πόρους από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

Αν δε, συγκρίνει κανείς τα έργα ΕΣΠΑ της Λακωνίας με άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων προκύπτει αβίαστα ότι για τον κ. Νίκα η Λακωνία δεν είναι απλά ο φτωχός αλλά ο άπορος συγγενής.

Η πικρή αλήθεια για την Περιφερειακή Αρχή είναι πώς ό,τι υλοποιήθηκε από την έναρξη της θητείας της ή υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη Λακωνία έχει σχεδιαστεί, ενταχθεί και ξεκινήσει από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή. Την ίδια στιγμή βέβαια ο κ. Νίκας διαθέτει 10.000.000€ στη Μεσσηνία για τη διαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό ενός Διοικητηρίου το οποίο υφίσταται κτηριακά!!!

Δυστυχώς φαίνεται πως οι Λάκωνες συνεργάτες του κ. Περιφερειάρχη παρά την κραυγαλέα υστέρηση της Λακωνίας, έχουν επιλέξει για δικούς τους λόγους  τη "Σιωπή των.... αμνών"! (αμνός: το αρνί, το μικρό πρόβατο).

Τη μοίρα όσων δε διεκδικούν και δεν αντιδρούν ο σοφός λαός μας την περιγράφει με τη ρήση «Μαθημένο είναι το αρνί να του παίρνουν το μαλλί». 

Προσωπικά δεν το δέχομαι!!!

Εκφράζω την απόλυτη αντίθεση μου με την πολιτική της Περιφερειακής Αρχής του κ.Νίκα, η οποία αντιμετωπίζει την Λακωνία ως παραμεθόρια περιοχή και τους Λάκωνες ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες και προσκαλώ-προκαλώ τους δύο Λάκωνες αντιπεριφερειάρχες και όλους τους αιρετούς να αντιδράσουμε.

Δεσμεύομαι απέναντι στους συμπολίτες μου ότι θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα  για τη διεκδίκηση σημαντικών έργων ανάπτυξης για το μοναδικό και ιστορικό μας τόπο.

 

Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Σπυριδάκου


Οδός Εμπόρων