Vekrakos
Spartorama | «Νέες Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή - Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Τομέα της Tεχνολογίας»

«Νέες Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή - Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Τομέα της Tεχνολογίας»

Spartorama 26/05/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Κοινωνία Λακωνία
«Νέες Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή - Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Τομέα της  Tεχνολογίας»
Πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακής Εκδήλωσης
Οδός Εμπόρων

Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», επ’ ευκαιρίας του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Συμμετοχής των Κοριτσιών στις ΤΠΕ και στοχεύοντας αφενός στην προώθηση της ποιοτικής αύξησης της συμμετοχής των κοριτσιών και γυναικών στους τομείς των ΤΠΕ, και στην ευρύτερη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Νέες Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Τομέα της Τεχνολογίας», την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στις γυναίκες, τόσο ως εργαλείο ενδυνάμωσης του ψηφιακού χώρου εργασίας όσο και ως πολύτιμο μέσο ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, διαπίστωσε ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας των φύλων και αναφέρθηκε στις πολιτικές για την προώθησή της. Τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και υψηλών αποδοχών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των διαφορών στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων.

Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κα Άννα Δάντη, στον σύντομο χαιρετισμό της διαπίστωσε την εύστοχη επιλογή του θέματος της εκδήλωσης, καθώς ήταν και παραμένει πάντα επίκαιρο. Τόνισε ότι το ποσοστό των γυναικών στις ΤΠΕ πρέπει να αυξηθεί και οι γυναίκες να επωφεληθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, κα Μαρία Κακαλή, ανέφερε ότι παρόλο που η Ε.Ε. έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα ζητήματα

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις

των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή

Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.

ισότητας, συνεχίζει να υφίσταται υποεκπροσώπηση των γυναικών. Υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί γόνιμο πεδίο για να ξεπεραστούν στερεότυπα και προκαταλήψεις κατά της έμφυλης ανισότητας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρεμβάσεις η Συν ιδρύτρια του Women On Top, κα Στέλλα Κάσδαγλη, η Διευθύντρια της Datagrid, κα Δώρα Ανδρινοπούλου, η Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Αγγελική Θωμά, η Συν ιδρύτρια και Πρόεδρος του Women Act, κα Μαίη Ζαννή, η Ιδρύτρια του Greek Girls Code, κα Ευαγγελία Μπαλατσού, ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», κ. Ιωάννης Γεώργιζας, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου & Πολλαπλασιαστής EURODESK Πελοποννήσου, κα Ελένη Τζανή και η Απόφοιτη της σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Τζένη Ρόμπα. Τον ρόλο της συντονίστριας είχε η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και Επικεφαλής του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, κα Βίκυ Ιγγλέζου.

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

• Παρόλο που έχει παρατηρηθεί μια πρόοδος όσον αφορά την ενημέρωση και την ενασχόληση των γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ, τα ποσοστά της επαγγελματικής τους απασχόλησης στον χώρο παραμένουν χαμηλότερα συγκριτικά με αυτά των ανδρών.

• Υπάρχει αυξητική τάση στο ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν σπουδές στον τομέα της Τεχνολογίας. Ωστόσο, το ποσοστό που συνεχίζει την επαγγελματική πορεία στον τομέα είναι μικρό, ενώ συχνά παρατηρείται να αλλάζουν τομέα απασχόλησης.

• Οι γυναίκες απασχολούνται σε ρόλους και θέσεις ευθύνης χαμηλότερων αρμοδιοτήτων συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους τους και αυτό αποτυπώνεται αφενός σε επίπεδο ιεραρχίας και αφετέρου σε επίπεδο μισθολογικό.

• Υπάρχει μια ανοδική τάση στην επαγγελματική ενασχόληση των γυναικών με τον συγκεκριμένο κλάδο, που είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών οργανισμών που προωθούν την εκπαίδευση κοριτσιών και νέων γυναικών στις ΤΠΕ.

• Χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την προβολή θετικών γυναικείων προτύπων, με στόχο την ενημέρωση των νέων κοριτσιών και γυναικών για τις επαγγελματικές ευκαιρίες στις ΤΠΕ.


Οδός Εμπόρων