Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59328-neoklis-kritikos-enimerotiko-simeioma-gia-to-baltaki-lakonias-aa/

Spartorama - Print | Νεοκλής Κρητικός: Ενημερωτικό Σημείωμα για το Βαλτάκι Λακωνίας

Νεοκλής Κρητικός: Ενημερωτικό Σημείωμα για το Βαλτάκι Λακωνίας

Νεοκλής Κρητικός: Ενημερωτικό Σημείωμα για το Βαλτάκι Λακωνίας
Μετά από πολλές δημόσιες παρεμβάσεις και επαφές με ιθύνοντες της κυβέρνησης προχωρά το ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής
Οδός Εμπόρων

Το Μάιο του 2021 συζήτησα το ιδιοκτησιακό ζήτημα Βαλτακίου με τους ιδιοκτήτες και με τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο. Σε αυτή τη συνάντηση αποτυπώθηκε η αγωνία των ιδιοκτητών, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, ζητώντας να γίνουν τομές και η διάθεση του δήμου Ευρώτα να αναλάβει τα έξοδα των τομών αυτών.

Την επόμενη μέρα προχώρησα σε Αναφορά μέσω της Βουλής με Α.Π. 2743/20.5.2021, διαβιβάζοντας υπόμνημα των ιδιοκτητών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητώντας ουσιαστικά την τέλεση τομών και τον επαναπροσδιορισμό της αρχαιολογικής ζώνης από Α’ σε Β’ με τομές.

Στις 2 Ιουνίου 2021 επισκέφθηκα την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και της έθεσα το ιδιοκτησιακό ζήτημα σε όλο του το φάσμα, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας αναμένουν τις πολιτικές μας αποφάσεις για τη διόρθωση μιας απόφασης, η οποία οριζόντια υποβίβασε την αξία της περιουσίας τους.

Ακολούθησαν δημόσιες παρεμβάσεις και επαφές τόσο με την κα Υπουργό, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 συναντήθηκα εκ νέου με την Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη. Εκεί έλαβα την υπόσχεση για την επί τόπου αυτοψία εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Διδασκάλου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 έθεσα το ιδιοκτησιακό ζήτημα του Βαλτακίου, μαζί με αυτά του Λαγίου και της Αφανιάς – Κρεβατά στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης μας συνάντησης.

Στις 29 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από τον Γενικό Γραμματέα στο Βαλτάκι, όπου και εξέφρασε τη θέλησή του να προχωρήσει η υπηρεσία σε τομές για να εξεταστεί το εύρος ανάπτυξης αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Στις 27 Ιουνίου 2022 συναντήθηκα εκ νέου με την Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Διδασκάλου, όπου επανεπιβεβαιώθηκε η θέληση της ηγεσίας του Υπουργείου να γίνουν οι τομές στο Βαλτάκι.

Ζήτησαν να αποσταλεί επίσημο αίτημα από το Δήμο Ευρώτα προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στην οποία θα προτείνεται η ανάληψη του κόστους των τομών εκ μέρους του Δήμου.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, μετά από 30 χρόνια στασιμότητας, για να γίνει κάτι θετικό για τους ιδιοκτήτες του Βαλτακίου.