Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59440-dimos-spartis-se-etoimotita-oloi-oi-foreis-gia-tin-antimetopisi-pithanon-purkagion-apo-tis-ypsiles-thermokrasies/

Spartorama - Print | Δήμος Σπάρτης: Σε Ετοιμότητα Όλοι οι Φορείς για την Αντιμετώπιση Πιθανών Πυρκαγιών από τις Υψηλές Θερμοκρασίες

Δήμος Σπάρτης: Σε Ετοιμότητα Όλοι οι Φορείς για την Αντιμετώπιση Πιθανών Πυρκαγιών από τις Υψηλές Θερμοκρασίες

Δήμος Σπάρτης: Σε Ετοιμότητα Όλοι οι Φορείς για την Αντιμετώπιση Πιθανών Πυρκαγιών από τις Υψηλές Θερμοκρασίες
Η αίθουσα των ΚΑΠΗ Σπάρτης στην υπηρεσία των πολιτών κατά την διάρκεια του καύσωνα
Οδός Εμπόρων

Εν’ όψει των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που διευκολύνουν την εκδήλωση πυρκαγιών, εφιστούμε, πάλι, την προσοχή σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπεδικών χώρων και περιαστικών ακινήτων, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή για τον επιμελή καθαρισμό των ξερών χόρτων εντός των οικοπέδων τους, με δική τους ευθύνη, ή με ανάθεση του σχετικού έργου σε ιδιώτη, με χρήση κυρίως χορτοκοπτικού ή καταστροφέα που θρυμματίζει τα ξερά χόρτα, και την αποφυγή συσσώρευσης καυσόξυλων εντός των οικοπέδων τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μ. από κτιριακές εγκαταστάσεις και ο χώρος περιμετρικά από αυτά να είναι επιμελώς καθαρισμένος από εύφλεκτα υλικά.

Συνιστούμε επίσης επιμέλεια στο κλάδεμα των δένδρων που βρίσκονται σε ιδιόκτητα ακίνητα, σε χαμηλό ύψος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης αυτών σε περίπτωση έρπουσας πυρκαγιάς!

Και οι δημότες να καταγγέλλουν όσους από αδιαφορία και αμέλεια δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας!

Επιπλέον:

  1. Οι Πυροσβεστικές, οι Αστυνομικές και οι Δασικές Αρχές, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας, ο Ερυθρός Σταυρός και φυσικά η Περιφέρεια, είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
  2. Ο Δήμος Σπάρτης μετά από αυτοψίες στους ορεινούς όγκους Ταϋγέτου και Πάρνωνα, ανέλαβε μόνος του μεγάλες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις (τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών), στις δύσβατες δασικές περιοχές των δυο ορεινών όγκων, σε κρουνούς και υδατοδεξαμενές, για να διευκολύνει την πρόσβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής σε πιθανά μέτωπα πυρκαγιάς. Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε Σπαρτιά, Αρκίνα, Γόλα, Γοράνους, Πενταυλούς, καταφύγιο, στα ορεινά τμήματα Σοχάς, Ανωγείων, Παλαιοπαναγιάς, Ξηροκαμπίου, στις περιοχές της Άρνας, των Καρυών, της Βαρβιτσας, των Αγριάνων, των Χρυσάφων, σχεδόν στο σύνολο των ζωνών πυρασφάλειας του Πάρνωνα, μέχρι και το τμήμα των Αγίων Θεοδώρων και στο οροπέδιο του Πάρνωνα, έτσι ώστε να έχει την ευχερέστατη δυνατή πρόσβαση η Πυροσβεστική υπηρεσία.
  3. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας είναι έτοιμη να συνδράμει όλες τις προσπάθειες, με 2 φορτηγά πυροσβεστικά και ένα αγροτικό με βυτίο του ενός τόνου και με τουλάχιστον 25 εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους διασώστες.
  4. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λακωνίας - Περ. Τμ. Σπάρτης, είναι έτοιμος με τα εκπαιδευμένα στελέχη του, να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση τραυματισμού πυροσβέστη, εθελοντή, φαντάρου, πολίτη, τόσο στον κεντρικό του σταθμό, όσο και με μεταφορά προσωπικού, όπου χρειάζεται.
  5. Εγκαθίστανται στους Γοράνους, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στα Πικουλιάνικα, στη Γκοριτσά, στο Βασσαρά και στα Βρέσθενα, από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων με νερό.
  6. Η ΔΕΥΑ Σπάρτης είναι σε ετοιμότητα να τροφοδοτήσει τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς με τα δυο αποφρακτικά οχήματα που διαθέτει. Σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία όλοι οι κρουνοί πυρόσβεσης έχουν ήδη ελεγχθεί και είναι σε ετοιμότητα.
  7. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, όπου ήταν εφικτό, έχουν οργανώσει Ομάδες Πυρασφάλειας για την έγκαιρη ειδοποίηση των πυροσβεστικών αρχών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και για την αποτροπή εμπρηστών.
  8. Η αίθουσα των ΚΑΠΗ Σπάρτης βρίσκεται σε ετοιμότητα και διαθέτει κλιματισμό για να υποδεχθεί όσους έχουν ανάγκη.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν για να υποκαταστήσουν την επιμέλεια και την επαγρύπνηση όλων μας.