Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59542-filoi-tou-neou-archaiologikou-mouseiou-spartis-elleipsi-enimerosis-kai-kathusteriseis-tou-ergou-idrusis-tou-neou-mouseiou/

Spartorama - Print | Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης: «Έλλειψη Ενημέρωσης και Καθυστερήσεις του Έργου Ίδρυσης του Νέου Μουσείου»

Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης: «Έλλειψη Ενημέρωσης και Καθυστερήσεις του Έργου Ίδρυσης του Νέου Μουσείου»

Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης: «Έλλειψη Ενημέρωσης και Καθυστερήσεις του Έργου Ίδρυσης του Νέου Μουσείου»
Κάθε αναβολή πλέον κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως επιβλαβής για αυτό καθ’ αυτό το έργο
Οδός Εμπόρων

Με επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Αθλητισμού κ Λίνα Μενδώνη οι ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της έγκρισης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις πλέον του έτους καθυστερήσεις καθώς και για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του έργου προκειμένου να δρομολογηθεί η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του σωματείου κ Γιάννη Βαρβιτσιώτη, έχει ως εξής:

 

 

Προς την Υπουργό Πολιτισμού – Αθλητισμού

κ. Λίνα Μενδώνη

 

ΘΕΜΑ: Νέο Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Αγαπητή μου φίλη,

Το σωματείο ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ιδρύθηκε το 2017 με μοναδικό σκοπό του να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το ιδρυθέν από το 1995 Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, υπόθεση που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και με την οποία έχετε ασχοληθεί τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα.

Μεγάλος προβληματισμός αναπτύσσεται στα μέλη του σωματείου μας, αλλά και στους πολίτες της Λακωνίας για τις αδιευκρίνιστες καθυστερήσεις σχετικά με την έγκριση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στις 30/12/2020 σε απάντησή σας στη με αριθμό πρωτοκόλλου 2347/3.12.2020 Ερώτηση με θέμα: «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης» του Κυριάκου Βελόπουλου, δηλώσατε τα εξής:

«……Μετά από συντονισμένες ενέργειες με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στις 9.10.2020 εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική προμελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Η ανωτέρω μελέτη εκπονήθηκε με ευθύνη της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης. 

Η μουσειολογική μελέτη του μουσείου ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός Οκτωβρίου τ. έ., και εγκρίθηκε στις 9.12.2020, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Μουσείων. Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω μελέτη δεν σχετίζεται με τη στατική, όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Η στατική μελέτη του κτηρίου είναι μέρος των τεχνικών μελετών, που εκπονούνται για την ανέγερση και κατασκευή του κτηρίου, ενώ η μουσειολογική αφορά στη δομή των ενοτήτων και στην έκθεση των αντικειμένων, που πρόκειται να παρουσιαστούν στο μουσείο.

Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης των οριστικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία λήγει στις 12.6.2021, το έργο της ίδρυσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου θα είναι ώριμο για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

 

Ένα και πλέον χρόνο μετά την παραπάνω απάντησή σας, διαπιστώνουμε ότι:

  1. Δεν είναι προφανές αν τελικά έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αν το έργο είναι ώριμο για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η αναφορά του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη στις 12 Απριλίου 2022 ότι: «Η μελέτη του χώρου, που θα στεγάσει, θα προστατεύσει, θα αναδείξει τους «θησαυρούς» των σπουδαίων ανασκαφών της περιοχής μας και θα καταστήσει και πάλι τη Σπάρτη, κέντρο παγκόσμιου ιστορικού ενδιαφέροντος, θα διαβιβαστεί άμεσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκριση», δεν μας επιτρέπει να καταλάβουμε αν η μελέτη εστάλη στο ΚΑΣ και πότε.
  2. Στις 12 Μαΐου 2022 που επισκέφθηκε την Σπάρτη ο Πρόεδρος του ΚΑΣ κ Διδασκάλου φάνηκε ότι δεν είχε γνώση ούτε σχετικά με την αποστολή της μελέτης στο ΚΑΣ, ούτε σχετικά με την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα άλλοτε να μιλά και να αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα ότι το Νέο Μουσείο θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση και άλλοτε από το Ίδρυμα Νιάρχος. Φάνηκε δε ότι δεν γνώριζε καθόλου τα θέματα του έργου.
  3. Δεν υπάρχει καμία εξαγγελία για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι το έργο σύμφωνα με την τελευταία προγραμματική σύμβαση πρέπει να είναι πλέον ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΩΡΙΜΟ, να έχει ολοκληρωθεί και ως μελέτη εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2021 (ή έστω και σήμερα) και να  έχει πλέον αποφασισθεί και η ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

Επειδή το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης είναι, όπως γνωρίζετε,  μία πονεμένη ιστορία, κάθε καθυστέρηση πλέον κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως επιβλαβής για αυτό καθ’ αυτό το έργο.

Επειδή γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας και την εμπλοκή σας στην προώθηση του θέματος του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης από το 2010 που υπογράψατε με τον τότε Νομάρχη Λακωνίας κ Φούρκα την 1η Προγραμματική Σύμβαση για την μελέτη του έργου, θεωρήσαμε σκόπιμο να σας αποστείλουμε αυτή την επιστολή και να σας ζητήσουμε:

  • Να μας ενημερώσετε γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις στην έγκριση της μελέτης του Νέου Μουσείου από το ΚΑΣ
  • Αν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά των μελετητών στις οποίες δεν έχει απαντήσει ακόμα το Υπουργείο Πολιτισμού;
  • Μετά την παρέλευση ενός και πλέον χρόνου από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης, υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε;
  • Έχει αποφασισθεί σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί το έργο;
  • Πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το ΥΠΠΟΑ;

 

Η διαχείριση αυτού του θέματος για την Σπάρτη, υπήρξε μνημείο κακής πρακτικής της διοίκησης τουλάχιστον κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Η πόλη και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις, άλλες αμφιβολίες. Πρέπει το Μουσείο να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο και αυτό εσείς γνωρίζουμε καλά ότι μπορείτε και επιθυμείτε να το κάνετε.

Σας παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε πού βρίσκεται η υπόθεση του Μουσείου μας και πότε θα υπάρξουν εξελίξεις για την χρηματοδότηση του έργου.

Ίσως θα ήταν ακόμα καλύτερο να μας δίνατε την δυνατότητα μία αντιπροσωπεία μας να σας επισκεφθεί προκειμένου να διαλευκανθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, διότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που δεν γνωρίζουμε αν έχουν δρομολογηθεί.

Σας ευχαριστούμε για την μέχρι σήμερα αποφασιστική συνεισφορά σας στο θέμα.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

Για το ΔΣ του σωματείου
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ
ΑΡΧΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

 

Ο Πρόεδρος
Γιάννης Βαρβιτσιώτης

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Βουλευτές Λακωνίας:

  • κ. Αθανάσιο Δαβάκη
  • κ. Νεοκλή Κρητικό
  • κ. Σταύρο Αραχωβίτη

2. Θεματικό Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών Πελοποννήσου:

  • κ. Θεόδωρο Βερούτη

3. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας:

  • κ. Νίκωνα Τζινιέρη