Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59616-eleneia-2022-pinelopeios-dromos-sto-georgitsi-lakonias/

Spartorama - Print | Ελένεια 2022: «Πηνελόπειος Δρόμος» στο Γεωργίτσι Λακωνίας

Ελένεια 2022: «Πηνελόπειος Δρόμος» στο Γεωργίτσι Λακωνίας

Ελένεια 2022: «Πηνελόπειος Δρόμος» στο Γεωργίτσι Λακωνίας
Μετά τον αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με τον καλλιτέχνη Λουδοβίκο των Ανωγείων
Οδός Εμπόρων

Επιστροφή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για το ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ μετά από 2 χρόνια και τη σκυτάλη από τα ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019 παίρνουν τα ΕΛΕΝΕΙΑ 2022.

Το ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ με την υποστήριξη του συλλόγου «Σπαρτιάτες Δρομείς»- Dimopoulos Coaching, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΕΛΕΝΕΙΑ 2022, διοργανώνουν την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου (5 μ.μ.) τον 2ο βασιλικό αγώνα δρόμου 11χλμ., με την ονομασία ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ μετά από 3.200 χρόνια περίπου από την διοργάνωση του πρώτου αγώνα δρόμου από τον Βασιλιά Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πηνελόπη.

Παράλληλα μετά το πέρας του αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με τον καλλιτέχνη και μουσικό Λουδοβίκο των Ανωγείων και μια ομάδα καλλιτεχνών, στις 7 μ.μ. στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο, που θα ολοκληρώσει με την μελωδική φωνή του και το μαντολίνο του την πολιτιστική εκδήλωση ΕΛΕΝΕΙΑ 2022. Μετά τη συναυλία θα δοθεί δωρεάν γεύμα – μπουφές.

ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Τόπος διεξαγωγής: Γεωργίτσι Λακωνίας, Σπαντίδου Αμφιθέατρον

Ώρα διεξαγωγής: 17:00

Χιλιομετρική απόσταση διαδρομής: 11χλμ μικτά ασφάλτινα – χωματόδρομος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 11ΧΛΜ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Ο αγώνας ξεκινά από το Σπαντίδου Αμφιθέατρο και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Αγ. Κωνσταντίνος ακολουθώντας αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση ως τα 1,150μ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα ως τα 2χλμ (Νεκροταφείο Αγ. Κωνσταντίνου) ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στο 2,3χλμ οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο κάνοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς την Αγόριανη.

Ο δρόμος συνεχίζει να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στο 5οχλμ οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανης, τα πρώτα περίπου 300μ. έχει μια γλυκιά ανηφόρα όπου γίνεται πιο έντονη και στο 5,6χλμ οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των Αθανάτων ως το 7,5χλμ όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 754μ. Στο σημείο εκείνο οι δρομείς κάνουν αριστερά προς το Αμφιθέατρο Σπαντίδου, όπου αρχίζει η κατηφόρα του αγώνα ως τον τερματισμό, στο 8,8χλμ ο δρόμος γίνεται χωμάτινος με μικρά κομμάτια τσιμέντου σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου.

Η διαδρομή είναι κυκλική και δεν απαιτείται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο αγώνας είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή στον σύνδεσμο πατώντας εδώ
  • Μέχρι και Τετάρτη 31/08/2022.
  • Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνεται δεκτός την ημέρα του αγώνα.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό βαρύτιμο μετάλλιο. Βραβεύσεις θα γίνουν για τους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες του αγώνα. Δεν θα γίνουν ηλικιακές βραβεύσεις.

ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο θα υπάρχει χώρος φύλαξης πραγμάτων καθώς και θα υπάρχουν χώροι αποδυτηρίων, προκειμένου την καλύτερή σας εξυπηρέτηση.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του αγώνα, περίπου στις 18:30.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Μετά τον αγώνα θα δοθεί σνακ στους δρομείς και τους συνοδούς τους.

ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ (πρόσβαση) Προκειμένου να έρθετε στο Σπαντίδειο Αμφιθέατρο, θα χρειαστεί να πάρετε τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης – Γεωργιτσίου. καθώς θα εισέλθετε στο Γεωργίτσι και περάσετε το μνημείο με το αεροπλάνο, υπάρχει ταμπέλα στο δεξί σας χέρι με την ένδειξη ΘΕΑΤΡΟ, την οποία και θα πάρετε. Ουσιαστικά θα πρέπει να κινηθείτε αντίστροφα σε σχέση με τον Δρόμο των Αθανάτων, για όσους γνωρίζουν.

 

Λίγα λόγια για τον 2ο βασιλικό αγώνα δρόμου

Σύμφωνα με το μύθο* ο πρώτος αγώνας δρόμου παγκοσμίως με Βασιλική σφραγίδα και πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες, διοργανώθηκε στην περιοχή της σημερινής Πελλάνας πριν από περίπου 3.200 χρόνια από τον Βασιλιά Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πριγκίπισσα Πηνελόπη (πρώτη ξαδέρφη της Ωραίας Ελένης). Όπου νικητής αναδείχθηκε ο μετέπειτα σύζυγός της ο Οδυσσέας.

Ο Βασιλικός αυτός αγώνας διεξήχθη στα Μυκηναϊκά χρόνια. Πριν ξεσπάσει ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ο Βασιλιάς Ικάριος προκήρυξε έναν Βασιλικό Αγώνα Δρόμου, με απώτερο σκοπό ο θριαμβευτής του αγωνίσματος να νυμφευθεί την μονάκριβη κόρη του την Πριγκίπισσα Πηνελόπη και να βασιλέψουν μαζί στην Λακεδαίμονα. Πολλοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες και άξιοι Βασιλείς από ολόκληρο τον τότε αρχαίο κόσμο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Ικαρίου. Αλλά νικητής τελικά αναδείχθηκε, με την ιδιοφυία και την πονηριά που τον διακρίνει, ο Βασιλιάς της Ιθάκης ο πολυμήχανος Οδυσσέας και ο βασικός πρωταγωνιστής της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ.

Ο Περιηγητής Παυσανίας αναφέρει επίσης στα «Λακωνικά» του ότι ο Ικάριος, μετά το γάμο, προσπάθησε να πείσει την Πηνελόπη και τον Οδυσσέα να παραμείνουν μαζί του στην Λακεδαίμονα. Η απάντηση όμως της Πηνελόπης ήταν να καλύψει το πρόσωπό της μ’ ένα μαντήλι από την ντροπή της, να επιβιβαστεί στο άρμα και να ακολουθήσει τον σύζυγό της στην Ιθάκη. Ακριβώς σε εκείνο το σημείο (300 στάδια, δηλαδή 6 χλμ περίπου στην έξοδο του Αγίου Κωνσταντίνου, της Εθνικής Οδού Λεύκτρου-Σπάρτης) ο Βασιλιάς Ικάριος από την στεναχώρια του έστησε το άγαλμα της ΑΙΔΟΥΣ.

 

*Πηγή: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, Εκδοτικός οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΓΚΡΑΣ
Από την ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ