Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59862-i-kekrammeni-ton-athoon-chara-apo-ton-georgio-kordi/

Spartorama - Print | «Η Κεκραμμένη των Αθώων Χαρά» από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Κεκραμμένη των Αθώων Χαρά» από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Κεκραμμένη των Αθώων Χαρά» από τον Γεώργιο Κόρδη
«Ακόμα κι εκείνο που από τη φύση του αγαπά τους αδύναμους και τους φτωχούς, μάκρυνε και χάθηκε αφήνοντας τον μόνο, παγωμένο μ΄ ένα παράπονο πικρό στα χείλη όπου έφτασε στο τέλος της μοναξιάς της ίδιας που ένοιωσε ο Χριστός επάνω στο σταυρό»
Οδός Εμπόρων

Ο άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός που έζησε την Πόλη το 10ο αι. έφυγε τις δόξες του κόσμου των βροτών, κενώθηκε  από υλικά αγαθά και πλούτη, παραιτήθηκε  από δικαιώματα, εγκατέλειψε  διεκδικήσεις, έπαψε να ζητά  εξουσία και έλεγχο  επάνω σε άλλους. Αφέθηκε να περιφρονηθεί, να γίνει κατά κόσμον άδοξος επεδίωξε, περίγελο του κόσμου προκλητικά θέλησε  να ζήσει.

Ώσπου κάποια μέρα με παγωνιά και κρύο τάνταλο λύγισε για λίγο το κορμί και η ψυχούλα του ζήτησε να ζεσταθεί. Αφού τον έδιωξαν οι άστεγοι και οι περιθωριακοί της εποχής του κατέφυγε κοντά σε ένα σκύλο να κουρνιάσει το παγωμένο σώμα του να νοιώσει λίγη ζέστη, ίσως λίγη παρηγορία συντροφιάς. Κι εκείνο όμως έφυγε από κοντά του. Ακόμα κι εκείνο που από τη φύση του αγαπά τους αδύναμους και τους φτωχούς, μάκρυνε και χάθηκε αφήνοντας τον μόνο, παγωμένο μ΄ ένα παράπονο πικρό στα χείλη όπου έφτασε στο τέλος της μοναξιάς της ίδιας που ένοιωσε ο Χριστός επάνω στο σταυρό. 

Και τότε Άγγελοι κατέβηκαν και τον πήραν μαζί τους στον ουρανό να του δείξουν την δόξα όσων ταπεινώθηκαν όσων διάλεξαν να ζήσουν χωρίς να εξουσιάζουν, χωρίς να ελέγχουν τις ζωές των άλλων και να τις δεσμεύουν με τις πράξεις τους, με τις σκέψεις του, με τις επιθυμιές τους.

Και είδε και χάρηκε και συνέχισε να ζεί με κεκραμμένη λύπης χαρά στην μοναξιά όσων αρνούνται την δόξα, όσων μακραίνουν τις εξουσίες, όσων αθώων  καταδέχονται να θυσιάζονται για να μη πληγώσουν τη ζωή γύρω τους.

(Δεύτερη γραφή)


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Εικόνα άρθρου: Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν Σαλός. Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 25x54 εκ. 2007