Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59905-dimos-spartis-spartathlon-2022/

Spartorama - Print | Δήμος Σπάρτης: «Σπάρταθλον 2022»

Δήμος Σπάρτης: «Σπάρταθλον 2022»

Δήμος Σπάρτης: «Σπάρταθλον 2022»
Ραντεβού στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα περίπου μετά τις 05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 1/10
Οδός Εμπόρων

Ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού με την διεξαγωγή του 40ου Σπάρταθλου. Όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή του ιστορικού επετειακού αγώνα των 245,3 χιλιομέτρων που αναβιώνει τον άθλο του Φιδειππίδη ο οποίος το 490 π.Χ. στάλθηκε από τους Αθηναίους στην πόλη μας για να ζητήσει βοήθεια ενόψει της μάχης του Μαραθώνα με τους Πέρσες.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει μπροστά από τον Παρθενώνα στις 06:45 το πρωί της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2022 που τυγχάνει και ευρωπαϊκή ημέρα σχολικού αθλητισμού.

Στην εκκίνηση θα βρεθούν 113 υπεραθλητές και 76 υπεραθλήτριες από 48 χώρες του πλανήτη μαζί με τους 720 συνοδούς τους και δεκάδες εκπροσώπους του Τύπου που θα προβάλλουν τον παλμό του αγώνα αλλά και τις ομορφιές του τόπου μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με πορεία προς την Ελευσίνα, τα Μέγαρα, την Κόρινθο, τη Νεμέα, τη Λύρκεια, τη Νεστάνη, την Τεγέα, την αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος, μέχρι τα ιερά χώματα της πόλης μας θα υποκλιθούν στην καρδιά της Σπάρτης μπροστά από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, αιώνιο σύμβολο νικητή ενάντια στο αδύνατο και στο ανέφικτο. Έπαθλο τους ο ιερός κότινος από τις ευλογημένες ελιές του τόπου μας και το καθάριο νερό του ποταμού Ευρώτα.

Ο αγώνας είναι μία έμπνευση του Βρετανού σμήναρχου της RAF John Foden που μετά από εκτενή μελέτη του έργου του Ηροδότου διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει την απόσταση Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες. Από το 1983 καθιερώθηκε το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο προβάλλοντας τον τόπο μας και την ιστορία του.

Στον εφετινό αγώνα θα έχουμε 51 συμμετοχές από την Ελλάδα, 40 από την Ιαπωνία, 28 από τη Γερμανία, 25 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 24 από την Ουγγαρία, 22 από τη Μεγάλη Βρετανία, 22 από την Ιταλία, 14 από την Σουηδία, 13 από την Τσεχία, 11 από το Ισραήλ, 10 από την Ολλανδία και 8 από την Πολωνία και τη Σλοβενία.

Η Σπάρτη εκπέμπει το αιώνιο φως της απλότητας, της λακωνικής έκφρασης, της ρεαλιστικής σκέψης, του αλτρουισμού και της αλληλοϋποστήριξης.

Εύχεται στους συμμετέχοντες να έχουν υγεία και δύναμη και καλεί τους θεατές να υποστηρίξουν με το χειροκρότημα τους την προσπάθεια των υπεραθλητών που πάντα θα είναι οδηγοί μας στις καθημερινές μάχες της ζωής.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος «Σπάρταθλον» ακούραστα προετοιμάζει τον αγώνα όλο το χρόνο. Μαζί με 300 ηρωικούς εθελοντές, όλο το έμψυχο δυναμικό του Δήμου Σπάρτης και τον Αθλητικό Οργανισμό, τους συνεργαζόμενους Δήμους και φορείς, τους χορηγούς και υποστηρικτές και κυρίως τους απλούς πολίτες που με το χειροκρότημα τους δίνουν την κινητήρια δύναμη, υπόσχονται την οργανωτική επιτυχία του ιστορικού και συνάμα πιο απαιτητικού αγώνα της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας.

Ραντεβού στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα όπου περίπου μετά τις 05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 1/10 θα αναμένονται οι πρώτοι αθλητές. Μέχρι τις 18:45 της ίδιας ημέρας θα χειροκροτούμε τους υπεραθλητές και τις υπεραθλήτριες που θα καταφέρουν να τερματίσουν στο χρονικό περιθώριο των 36 ωρών. Θα ακολουθήσει η έναρξη της τελετής απονομής στους νικητές και η συναυλία αφιερωμένη στους συμμετέχοντες και στους εκλεκτούς καλεσμένους μας. Να είστε όλοι εκεί!